Τσικνοπέμπτη σήμερα και οι Καρδιτσιώτες, με σύμμαχο και τον καιρό, το τσίκνισαν, όπως ακριβώς προστάζει η ημέρα.
Από νωρίς, οι ψησταριές άρχισαν να παίρνουν φωτιά και πολύ γρήγορα άρχισαν να ψήνονται τα πρώτα κρεατικά.
Συνοδεία μουσικής και κρασιού, δεν ήταν λίγοι οι Καρδιτσιώτες εκείνοι οι οποίοι το τσίκνισαν περνώντας λίγες ευχάριστες ώρες με την παρέα τους.
Το έθιμο, πάντως, χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».
Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα. Ανάλογες γιορτές υπάρχουν στη Γερμανία (Schmutziger Donnerstag = Λιπαρή Πέμπτη) και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ (Mardi Gras = Λιπαρή Τρίτη), που συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις.