Ειδήσεις

Οι φορείς διεκδικούν έργα και δίκαιες αποζημιώσεις – Μεγάλο πανκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου


Έναν χρόνο μετά την καταστροφική επέλαση του Daniel και οι φορείς του Νομού διεκδικούν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα και δίκαιες αποζημιώσεις για τους πληγέντες. Αυτό το ηχηρό μήνυμα θα στείλουν μαζικά από τον Παλαμά, την περιοχή που έναν ακριβώς χρόνο πριν θάφτηκε κάτω από τα λασπόνερα, αυτή την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, μέσα από το μεγάλο πανκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο που οργανώνουν στις 10:30 το πρωί.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, εκπρόσωποι των φορέων (Εργατικό Κέντρο, Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, ΑΔΕΔΥ και Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ, Εμπορικός Σύλλογος Παλαμά) παραχώρησαν σχετική συνέντευξη τύπου, στο Εργατικό Κέντρο, καλώντας όλους τους πολίτες και κάθε συλλογικότητα να συμμετάσχουν ενεργά στην κινητοποίηση και όλου μαζί να υψώσουν βροντερά μια φωνή διαμαρτυρίας και διεκδίκησης.

 

Αποκατάσταση και προστασία της ζωής μας

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι φορείς τονίζουν τα ακόλουθα:

«Μετά την σύσκεψη αγροτικών συλλόγων, εργατικών σωματείων, εμπορικών συλλόγων, σωματείων αυτοαπασχολούμενων, μαζικών φορέων, πλημμυροπαθών, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Σεπτέμβρη στην αίθουσα του εργατικού κέντρου Καρδίτσας, καταλήξαμε στην πραγματοποίηση πανκαρδιτσιώτικου συλλαλητηρίου την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη και ώρα 10.30’ πμ στην κεντρική πλατεία του Παλαμά.

Και αυτό γιατί ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Daniel ο λαός της

περιοχής βρίσκεται ακόμα αντιμέτωπος με τις τραγικές συνέπειες.

Ένα χρόνο μετά η κυβέρνηση από κοινού με την Περιφερειακή Αρχή, τους Δήμους

και την παρουσία του πρωθυπουργού μπορεί να οργάνωσαν φιέστες για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και την δικαιολογημένη οργή κι αγανάκτηση των πλημμυροπαθών, ωστόσο δεν μπορούν να κρύψουν την ωμή πραγματικότητα.

Παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες της κυβέρνησης, όπως έκανε και πρόσφατα στην επίσκεψή του στη Θεσσαλία ο πρωθυπουργός (με κλειστές συσκέψεις, με ελεγχόμενο ακροατήριο και με τα ΜΑΤ ως περιφρούρηση), παραμένουν κενό γράμμα, αφού η περιοχή παραμένει απροστάτευτη μπροστά σε νέες πλημμύρες γιατί δεν έχει προχωρήσει κανένα αντιπλημμυρικό έργο, αναχώματα δεν έχουν αποκατασταθεί, οι αποζημιώσεις που δόθηκαν στους αγροτοκτηνοτρόφους και στους άλλους πλημμυροπαθείς είναι πολύ κάτω από το 100% της πραγματικής ζημιάς, τα στοιχεία από την αρωγή δείχνουν ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις ακόμα και στα επιδόματα ενοικίου, σπίτια γκρεμισμένα παραμένουν χωρίς να έχουν μαζευτεί τα μπάζα κτλ.

Ακόμα και τώρα, ένα χρόνο μετά, τα όποια σχέδια κυβέρνησης – περιφέρειας, πατάνε στην εγκληματική λογική του κόστους – οφέλους για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και αυτό αποδεικνύεται με την αποδοχή του πορίσματος των Ολλανδών, καθώς και τα όποια έργα εξαγγέλλονται, είναι αποσπασματικά.

Ο λαός της περιοχής δεν πρέπει να έχει καμία προσδοκία και να μη δείξει καμιά αναμονή. Να συνεχίσουμε οργανωμένα και συντονισμένα τον αγώνα μας για την επίλυση των προβλημάτων μας. Η πείρα μας δείχνει ότι ακόμα και αυτά τα ελάχιστα που έγιναν, όπως και οι όποιες δεσμεύσεις έχουμε πάρει τις πήραμε με τις μαζικές κινητοποιήσεις, τις διεκδικήσεις και την πίεση που ασκούμε στο δρόμο.

Συνεχίσουμε τον αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας, μέσα από τους αγροτικούς

συλλόγους, τα εργατικά σωματεία, τους φορείς των αυτοαπασχολουμένων, τους μαζικούς φορείς της περιοχής μας. Να δυναμώσει η προσπάθεια διεκδίκησης και συντονισμού κόντρα στον εμπαιγμό και την κοροϊδία! Για να γίνει η αποκατάσταση και η προστασία της ζωής μας, του εισοδήματός μας προτεραιότητα και όχι τα διάφορα επιχειρηματικά σχέδια για νέα κέρδη στις πλάτες μας».

 

Τι διεκδικούμε

Διεκδικούμε:

-Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, καθώς και διαχείρισης των υδάτων. Να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα.

-Να ολοκληρωθούν τα έργα του Αχελώου. Να γίνουν τα φράγματα π.χ. Μουζακίου, Πύλης, Σκοπιάς, κλπ και να γίνουν όλα τα απαραίτητα αρδευτικά έργα με κλειστά κυκλώματα και να ολοκληρωθούν της λίμνης Σμοκόβου, (χωρίς ΣΔΙΤ).

-Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό,πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων.

 Να εξοφληθεί άμεσα η κρατική αρωγή για καθαρισμό και αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταβλικών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού και εμπορευμάτων στους πληγέντες. Να απλοποιηθεί το μέτρο 5.2 για τους κτηνοτρόφους – μελισσοκόμους και να ενταχθούν όλοι οι πληγέντες.

-Να αποζημιωθούν όλοι οι πλημμυροπαθείς στο 100% για τις κατεστραμμένες οικίες τους, να δίνεται χωρίς καθυστέρηση το επίδομα ενοικίου. Να απαλλαγούν από λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ΔΕΥΑ, Δημοτικά τέλη και ΕΝΦΙΑ.

-Προσλήψεις με άμεσες προκηρύξεις όλων των κενών οργανικών θέσεων γιατρών και λοιπού προσωπικού στα κέντρα υγείας και στο νοσοκομείο Καρδίτσας.

-Άμεσα να αποκατασταθούν οι σχολικές μονάδες που καταστράφηκαν με κρατική ευθύνη και να μην ισχύσουν οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και το κλείσιμο τμημάτων.

-Μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, εγγυημένες τιμές στους αγροτοκτηνοτρόφους, κατάργηση των τεκμαρτών εισοδηματικών κριτήριων στους αυτοαπασχολούμενους.

-Ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδίου επικινδυνότητας σε έκτακτη ανάγκη, με οδούς διαφυγής και χώρους καταφυγής (με ιδιαίτερη φροντίδα για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ), με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην πολιτική προστασία με τα αναγκαία μέσα και εξοπλισμό. Ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού.

-Όχι στα σχέδια και τις προτάσεις των Ολλανδών που προωθούν την ταχύτερη «ανασυγκρότηση» της Θεσσαλίας με κριτήριο τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, με αναδιάρθρωση καλλιεργειών και αλλαγή χρήση γης, με το παραπέρα ξεκλήρισμα των αγροτοκτηνοτρόφων.

-Όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού, το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Όχι στην ιδιωτική ασφάλιση των οικημάτων και απαλλαγή της ευθύνης του κράτους με προώθηση της ατομικής ευθύνης.

 

 

Η Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Δώρα Γούλα

«Το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας καλεί τα σωματεία μέλη του και όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους στο Παγκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στις 10:30 το ΠΡΩΙ στον Παλαμά.

Η Θεσσαλία συνεχίζει να θρηνεί τα παιδιά της ΈΝΑ ΧΡΌΝΟ ΜΕΤΑ που χάθηκαν όχι από την κλιματική αλλαγή που ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση, αλλά από την αναλγησία των υπευθύνων.

Χάθηκαν περιουσίες, κόποι μιας ζωής, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, μηχανήματα , δουλειές.

Σε ένα Νομό που ήδη μαστίζει η ανεργία, έναν νομό από τους φτωχότερούς στην Ελλάδα.

Και δεν είναι μόνο αυτά, που είναι η πολιτεία να συμβάλει να επουλωθούν και τόσες άλλες  «αόρατες ζημιές», μας έχουν βουλιάξει στο φόβο, στην απελπισία ηλικιωμένοι, παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες που νοιώθουν αβοήθητοι, με ψυχικά τραύματα ανοιχτά κάθε φορά που ρίχνει μια ψιχάλα και έχουν καταντήσει τη βροχή από ευλογία σε φόβο, αλλά αυτά είναι «ψιλά γράμματα», για κάποιους που στο βωμό του χρήματος συνεχίζουν και αφήνουν το Θεσσαλικό λαό απροστάτευτο.

Απαιτούμε  άμεσα να αποζημιωθούν στο 100% όλοι όσοι έχουν υποστεί ζημιές, οικίες, επιχειρήσεις, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο κ.λπ.

Να θωρακιστεί ο νομός μας από πλημμυρικά φαινόμενα γιατί είναι σίγουρο ότι και στο μέλλον θα έχουμε τέτοια φαινόμενα ίσως και χειρότερα, τα οποία θα οδηγήσουν στην περαιτέρω φτωχοποίηση και ερημοποίηση του νομού μας.

Γιατί πως να πείσεις έναν νέο άνθρωπο να μείνει στη Καρδίτσα να επενδύσει στο νομό, να δημιουργήσει οικογένεια όταν έναν χρόνο μετά από τα όσα περάσαμε με τον Daniel το μόνο που ακούμε είναι λόγια μεγάλα για κονδύλια δισεκατομμυρίων που θα έρθουν στην Καρδίτσα αλλά κανείς δεν τα έχει δει;;;;

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η συμμετοχή μας στο Πανκαρδιτσιώτικο Συλλαλητήριο που θα γίνει στην κεντρική πλατεία του Παλαμά είναι μονόδρομος, καλούμε όλες και όλους να ενώσουμε τη δύναμή μας και τη φωνή μας και να απαιτήσουμε αδιαπραγμάτευτα ότι θέλουμε να ΖΗΣΟΥΜΕ στον τόπο μας με ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η εορτή και Πανήγυρις των 8 Τοπικών μας Αγίων
Επόμενο άρθρο Οικοδόμοι Καρδίτσας: Ξεκίνησε η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων των δικαιούχων του ειδικού εποχικού βοηθήματος