Ειδήσεις

Οι αγρότες κατέλαβαν με τρακτέρ την κεντρική πλατεία της Καρδίτσας


Νέο δυναμικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν, το απόγευμα της Δευτέρας, ημέρα κατά την οποία συνεδρίασε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., οι αγρότες της Καρδίτσας. Με τρακτέρ από το μπλόκο του στον Ε65 έφθασαν στην  κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, δηλώνοντας αποφασισμένοι για ακόμα δυναμικότερη συνέχεια των κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγρότες θα έχουν σύσκεψη στο Μεγαλοχώρι Τρικάλων, την Τρίτη 27/2, στις 11 το πρωί οπότε και θα αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους.

Αγωνιστικά, εξάλλου, αποφάσισαν να διατηρήσουν τα τρακτέρ τους στους κόμβους Ε65 της Καρδίτσας, Πλατύκαμπου Λάρισας, Μεγαλοχωρίου Τρικάλων και Στεφανοβικείου Μαγνησίας, προχωρώντας και σε κινητοποιήσεις, όπως η συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 28 Φλεβάρη.

Αιτήματα ενάντια στην ακρίβεια στο χωράφι και στο ράφι

Μπορεί η κυβέρνηση να τηρεί αδιάλλακτη στάση αλλά τα δίκαια αιτήματα των αγροτικών μπλόκων αγκαλιάστηκαν από τον λαό στις πόλεις διότι αφορούν την ακρίβεια και στο χωράφι και στο ράφι!

Η φέτα ξεπέρασε τα 13 ευρώ το κιλό όταν οι κτηνοτρόφοι πωλούν το γάλα κατά 20 λεπτά φτηνότερα από πέρυσι! Το στάρι πουλήθηκε 25 λεπτά και τα 350 γραμμάρια ψωμιού κοστίζουν πάνω από 1,5 ευρώ! Τα κέρδη καρπώνονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ελέγχουν την αγορά και πωλούν ακριβά τα αγροεφόδια (σπόροι, λιπάσματα, Ενέργεια) και φυσικά τα προϊόντα διατροφής.

Ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας επιβίωσης, και για φτηνά τρόφιμα για τον λαό.

Τα κυβερνητικά ψίχουλα όμως δεν δίνουν λύσεις, γι’ αυτό οι αγρότες επιμένουν στα συγκεκριμένα αιτήματα:

– Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως: Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

Να μην εφαρμοστεί η Νέα ΚΑΠ, να γίνει επαναδιαπραγμάτευσή της.

— Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

– Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.

– Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες τους.

– Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση.

Αγωνιστική ετοιμότητα ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό

Παράλληλα, σε αγωνιστική ετοιμότητα είναι οι Θεσσαλοί αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι ενόψει της συνάντησης που έχει αποδεχτεί ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, να γίνει ειδικά για τα προβλήματα αποκατάστασης της περιοχής μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του «Daniel», ο οποίος άφησε αγροτόκοσμο χωρίς σπίτια, κτηνοτρόφους άνεργους και χωράφια που καλύφθηκαν έως και με 7 μέτρα νερό αλλά και από τόνους φερτών υλικών, όπως στην Κάρλα και σε άλλες περιοχές.

Επίσης, στα μέσα του Μάρτη οι βιοπαλαιστές αγρότες θα τιμήσουν την 114η επέτειο της ηρωικής εξέγερσης του Κιλελέρ μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπών των Μπλόκων, τις Ομοσπονδίες και τους αγροτικούς συλλόγους τους στον τόπο της θυσίας των κολίγων, στο μνημείο που δείχνει τον δρόμο του αγώνα ενάντια στην ΚΑΠ και τις πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων που τους ξεκληρίζουν.

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με επιφανείς καλλιτέχνες για την ενίσχυση των πλημμυροπαθών
Επόμενο άρθρο Γιώργος Κωτσός: Να συγκροτήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της Καρδίτσας - Αποκλειστική συνέντευξη του βουλευτή στο Ηχόραμα 100,8