Τρακτέρ έχουν παραταχθεί στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας από το πρωί της Δευτέρας, ενώ Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας διοργανώνουν πανθεσσαλική σύσκεψη, την Τετάρτη 17 Γενάρη στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στον Παλαμά Καρδίτσας, όπου θα συζητηθεί ο παραπέρα συντονισμός και κλιμάκωση του αγώνα.
Στο μεταξύ οι βιοπαλαιστές αγρότες των παρακάρλιων χωριών του νομού Λάρισας συμπληρώνουν σήμερα 34 μέρες στον κόμβο Πλατυκάμπου και οι αγρότες της Μαγνησίας προγραμματίζουν την Τρίτη 16 Γενάρη μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη του Βόλου.
Η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών της περιοχής αντιμετωπίζει κοινά προβλήματα: Χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες και κοπάδια με ζώα καταστράφηκαν από τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη, οι αποζημιώσεις που δόθηκαν δεν επαρκούν, καθυστερούν τα έργα αποκατάστασης των ζημιών, αλλά και η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.
Ταυτόχρονα, το σχέδιο «ανασυγκρότησης» της περιοχής, που προωθούν κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή, προαναγγέλλει νέες καταστροφές, αφού κινείται στη γνωστή λογική του κόστους – οφέλους, ενώ την ίδια ώρα προωθούνται αλλαγές στη χρήση γης και στην αγροτική καλλιέργεια, με στόχο τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια, την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού, την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση και διάφορα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης». Αλλά και η νέα ΚΑΠ έχει φέρει μεγάλες περικοπές στη βασική ενίσχυση, που δείχνει ότι αποτελεί εργαλείο για γρηγορότερο ξεκλήρισμα χιλιάδων βιοπαλαιστών αγροτών.
Οι αγρότες παλεύουν για να μείνουν στο χωράφι και στον τόπο τους
Τι βγάζει τους αγρότες στους δρόμους; Η ίδια τους η επιβίωση, αφού η κατάστασή τους είναι σε οριακό σημείο.
Απαιτούν να στηριχτεί το εισόδημά τους που υπέστη βαρύτατο πλήγμα, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, που πολλές φορές δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, η συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους παραγωγής, αλλά και των μεγάλων περικοπών της νέας ΚΑΠ στη βασική ενίσχυση και στις συνδεδεμένες σε κάποια προϊόντα. Κι ενώ το αγροτικό εισόδημα έχει καταποντιστεί, το κόστος ζωής της λαϊκής οικογένειας στο χωριό, όπως και συνολικά στις πόλεις, έχει εκτοξευτεί στα ύψη.
Ειδικά στη Θεσσαλία, οι αγρότες συνεχίζουν να έχουν απέναντί τους το κράτος, το οποίο αφού τους έπνιξε, τώρα αντιμετωπίζει την προστασία και την αποζημίωσή τους ως κόστος, καθυστερώντας τραγικά ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης που τους υποσχέθηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προκαταβολές δόθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ τα τελικά ποσά θα δοθούν όχι με βάση το 100% της πραγματικής ζημιάς όπως ζητάει το αγροτικό κίνημα αλλά με βάση την ασφαλιστική αξία των προϊόντων. Για παράδειγμα, στο βαμβάκι με 100% εκτιμημένη ζημιά, στη Λάρισα, η αποζημίωση θα είναι 201,40 ευρώ/στρέμμα και στην Καρδίτσα 180,20 ευρώ/στρέμμα, πολύ πίσω από τη ζημιά των αγροτών.
Την ίδια ώρα, οι βιοπαλαιστές αγρότες βλέπουν την κυβέρνηση να προωθεί, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, σχέδια που υπηρετούν τις μπίζνες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και οδηγούν χιλιάδες αγρότες στο ξεκλήρισμα ή στην εγκατάλειψη του τόπου τους. Εκεί οδηγούν, για παράδειγμα, οι εξαγγελίες για αλλαγές στη χρήση γης και στην αγροτική καλλιέργεια, η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού, τα διάφορα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης», αλλά και η υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση.
Οι νέες κινητοποιήσεις αποτελούν συνέχεια μιας πολύμηνης αγωνιστικής δραστηριότητας που ανέπτυξαν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες με συντονισμένες δράσεις σε πολλές περιοχές της χώρας τον Δεκέμβρη για τα προβλήματα που αφορούσαν τους παραγωγούς αμπελοοινικών προϊόντων, ελαιοπαραγωγών, παραγωγών μήλων, κάστανων, αμυγδάλων, κερασιών, καρυδιών, με τις οποίες διεκδικούσαν την αναπλήρωση του εισοδήματός τους.
ΠΗΓΗ: 902.gr