Ειδήσεις

Οδηγός αποτελεσματικής φυτοπροστασίας των βαμβακοκαλλιεργειών


Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας  της ΠΕ Καρδίτσας και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου , στο πλαίσιο του Προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας της χώρας , ενημερώνουν τους βαμβακοκαλλιεργητές της Π.Ε. Καρδίτσας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας των βαμβακοκαλλιεργειών τους.

 

  1. Στόχοι

 

  • Η ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών της ΠΕ Καρδίτσας για την αποτελεσματική φυτοπροστασία στον πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.
  • Οι οδηγίες του παρόντος δελτίου αφορούν το χρονικό διάστημα της πλήρους καρποφορίας  και του ανοίγματος των καρυδιών και την οργάνωση της αποτελεσματικής αυτοάμυνας κάθε βαμβακοφυτείας για όλη την καλλιεργητική περίοδο.
  • Οι παραγωγοί πρέπει να παρακολουθούν τακτικά τις καλλιέργειες και σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα, να εφαρμόζουν τις συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας και στο σωστό χρόνο, όπως παρακάτω περιγράφονται κατά περίπτωση

 

 

  1. Διαπιστώσεις

 

2.1 Η εικόνα των βαμβακοφυτειών σε γενικές γραμμές είναι μέτρια. Οι  βαμβακοφυτείες αυτή την εποχή βρίσκονται στο στάδιο της  πλήρους καρποφορίας  και του ανοίγματος των καρυδιών. Στις  πρώιμες φυτείες το ποσοστό ανοίγματος είναι στο 20-40% ενώ οι οψιμότερες βρίσκονται  στο  στάδιο της ωρίμανσης.

 

2.2 Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού – παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες – βοήθησαν μεν στο να μειωθεί η οψίμηση των καλλιεργειών λόγω των βροχοπτώσεων στα αρχικά στάδια και των επανασπορών που έγιναν, προκάλεσαν δε την καταπόνησή τους λόγω θερμικού στρές.  Το πράσινο σκουλήκι έκανε έντονη την παρουσία του καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού δημιουργώντας προβλήματα παρόλο που για την αντιμετώπισή του οι βαμβακοπαραγωγοί έκαναν από μία (1) έως τρείς (3) χημικές επεμβάσεις. Προβλήματα κατά περιοχές δημιούργησε ο λύγκος και ο τετράνυχος. Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών  επιδεινώνουν την κατάσταση στην βαμβακοκαλλιέργεια τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

 

  1. Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

 

ΑΠΟΦΥΛΛΩΣΗ: Η χημική αποφύλλωση του βαμβακιού αποτελεί   απαραίτητη επέμβαση διότι επιταχύνει την ωρίμανση και το άνοιγμα των καρυδιών , διευκολύνει την συγκομιδή , διασφαλίζει την προστασία του συγκομιζόμενου βαμβακιού από την ποιοτική υποβάθμιση λόγω χρωματισμού των ινών και  την παρουσία ξένων υλών και δημιουργεί καλύτερες συνθήκες αποθήκευσης.

Προστατεύει την καλλιέργεια από όψιμες προσβολές εντόμων και παθογόνων και μειώνει τον πληθυσμό του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού την επόμενη άνοιξη.

Τόσο ο χρόνος εφαρμογής των αποφυλλωτικών στο βαμβάκι όσο και η εφαρμοζόμενη ποσότητα του αποφυλλωτικού είναι καθοριστικοί παράγοντες για την επιτυχία της επέμβασης.

Τα αποφυλλωτικά πρέπει να εφαρμόζονται όταν έχει ανοίξει τουλάχιστον το 60% των καρυδιών. Πρόωρη αποφύλλωση βλάπτει την ποιότητα του βαμβακιού και μπορεί να έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα όπως μισοανοιγμένα  καρύδια και «καραμελοποίησή» τους. Για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των αποφυλλωτικών απαιτούνται οι παρακάτω συνθήκες: 1) ευνοϊκές θερμοκρασίες ημέρας και νύχτας (μεγαλύτερες από 15-18 ο C ) για 4-5 ημέρες μετά την εφαρμογή  2) χαμηλή εδαφική υγρασία  και 3) να επικρατεί  ηλιοφάνεια. Αντίθετες καιρικές συνθήκες παρεμποδίζουν ή καθυστερούν τη δράση τους.

Καθοριστικής σημασίας είναι και η εφαρμοζόμενη ποσότητα του αποφυλλωτικού . Μεγαλύτερη ποσότητα από την κανονική συνήθως ξηραίνει τα φύλλα και τα αφήνει κολλημένα στα φυτά με αποτέλεσμα την ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος αφού υπάρχει κίνδυνος τριμμένα ξηρά φύλλα να αναμιχθούν με τις ίνες του βαμβακιού , ενώ αν είναι μικρότερη ποσότητα από την κανονική τότε τα φύλλα δεν πέφτουν. Η αποφύλλωση πρέπει να πραγματοποιείται 12-15 ημέρες περίπου πριν την συγκομιδή ώστε να δοθεί χρόνος να ωριμάσουν καλύτερα τα καρύδια και το ανοιγμένο βαμβάκι να μη μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτεθειμένο στις καιρικές επιδράσεις.

Στις όψιμες φυτείες μπορεί να γίνει εφαρμογή φυτορρυθμιστικών-ορμονικών σκευασμάτων για πρωΐμιση της παραγωγής όταν το ποσοστό ανοίγματος των καρυδιών είναι 25-40%.

Εφαρμογή αποφυλλωτικού στην μισή της κανονικής δοσολογίας , 1-2 βδομάδες πριν την κανονική εφαρμογή και όταν έχει ανοίξει το 20-30% των καρυδιών, συνιστάται όταν τα φυτά εξακολουθούν να έχουν πλούσιο και πράσινο φύλλωμα προκειμένου αυτό να αραιώσει και να διευκολυνθεί η ωρίμανση των καρυδιών της βάσης και η συνέχιση της ωρίμανσης των υπολοίπων. Στη συνέχεια ακολουθεί δεύτερος ψεκασμός , με δόση που θα εξαρτηθεί από το φύλλωμα που απέμεινε και αφού έχει ανοίξει το 60% των καρυδιών.

Για την αποτελεσματική δράση των αποφυλλωτικών είναι απαραίτητη η πολύ καλή διαβροχή του φυλλώματος με το ψεκαστικό διάλυμα.

Σε κάθε περίπτωση ο παραγωγός θα πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες που αναγράφονται  στην ετικέτα του σκευάσματος που θα εφαρμόσει.

 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ:

 

  • Οι βαμβακοπαραγωγοί ενημερώνουν με κάθε μέσο τους μελισσοκόμους για τυχόν ψεκασμό και εφαρμόζουν τα αναγραφόμενα στην ετικέτα του γεωργικού φαρμάκου σχετικά με την προστασία των μελισσών. Πρέπει να αποφεύγονται οι ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ενώ όπου κρίνεται αναγκαίο συνιστάται να διενεργούνται κατά τις απογευματινές ώρες και μετά την δύση του ήλιου γιατί τότε αφενός σταματά η δραστηριότητα των μελισσών και αφετέρου αυξάνεται η δραστηριότητα των εντόμων και η αποτελεσματικότητα πολλών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
  • Τα εγκεκριμένα γεωργικά φάρμακα βρίσκονται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: (http://www.minagric.gr/syspest/).
  • Κατά την επιλογή και εφαρμογή κάθε γεωργικού φαρμάκου από τον διακινητή, παραγωγό/χρήστη, να ακολουθούνται και εφαρμόζονται προσεκτικά και χωρίς αποκλίσεις , όλες οι πληροφορίες και οδηγίες της ετικέτας του και των αναγραφόμενων στη συσκευασία (δοσολογία, συνδυαστικότητα, κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής, τα μέτρα προστασίας για αποφυγή δηλητηρίασης κ.λ.π)
  • Οι βαμβακοπαραγωγοί, χρήστες, είναι αποκλειστικά και μόνοι υπεύθυνοι για την τελική απόφαση επιλογής της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης στις συνθήκες της καλλιέργειάς των, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν  και του τρόπου και χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και παντός χειρισμού στην καλλιέργειά τους και των ποσοτικών και ποιοτικών αποδόσεων σύσπορου βάμβακος της καλλιέργειας.
  • Σύμφωνα με τα άρθρα 9 παρ. 3 και 10 παρ. 3 του Ν.4036/2012, όποιος χρησιμοποιεί μη εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα υπόκειται σε διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
  • Η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων γίνεται από επαγγελματίες χρήστες που κατέχουν πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας  Π.Ε. Καρδίτσας καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών  Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου , στα τηλέφωνα 24413-55203, 55244 και 55243 και 24210-66525

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ελληνική Λύση: Ελλείψεις σε δεκαπέντε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Τα Προϊόντα ΠΟΠ κλειδί για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα - Γράφει η βουλευτής Καρδίτσας της ΝΔ Ασημίνα Σκόνδρα