Ειδήσεις

Οδηγίες προς τους καταναλωτές ενόψει της εορτής του Πάσχα


Бłņ`ӔɃ̉ϔՐ`PϠʑŏЙ˅ɏ. (EUROKINISSI/ ÉّÏӠŕӔHɏթ

Με γνώμονα την προστασία του καταναλωτικού κοινού, η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, ενημερώνει τους πολίτες – καταναλωτές για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν ενόψει της εορτής του Πάσχα, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

Α. Όσον αφορά το κρέας και τα προϊόντα του:

Η σφαγή των ζώων επιτρέπεται να διενεργείται μόνο σε εγκεκριμένα σφαγεία, που διαθέτουν ειδικό κωδικό αριθμό κτηνιατρικής έγκρισης. Στην Καρδίτσα λειτουργούν τρία εγκεκριμένα βιομηχανικά σφαγεία.

Τονίζουμε ότι σφάγια που έχουν σφαγεί εκτός σφαγείου και δεν έχει διενεργηθεί η προ σφαγής επιθεώρηση των προσαχθέντων ζώντων ζώων από τον επίσημο κτηνίατρο και η διενέργεια του απαραίτητου κρεοσκοπικού ελέγχου, είναι ακαταλληλα για ανθρωπινη καταναλωση για τους κάτωθι λόγους:

  • δεν έχει ελεγχθεί η υγεία του ζώου πριν από τη σφαγή,
  • δεν έχουν αφαιρεθεί τα υλικά ειδικού κινδύνου, τα οποία σύμφωνα με τον Καν. 999/2001, απαγορεύεται να καταναλώνονται από τον άνθρωπο (σε σφάγια βοοειδών, προβάτων και αιγών),
  • δεν έχει προηγηθεί αναισθητοποίηση των ζώων, με αποτέλεσμα να μην γίνεται ικανοποιητική αφαίμαξη και να μειώνεται ο χρόνος διατηρησιμότητας του τροφίμου,
  • δεν έχουν τηρηθεί οι ενδεδειγμένες διαδικασίες σφαγής, σύμφωνα με τους Κανονισμούς υγιεινής των τροφίμων και το τρόφιμο δύναται να είναι μικροβιολογικά επιβαρημένο,
  • δεν έχει γίνει κρεοσκοπικός έλεγχος του σφάγιου και των σπλάχνων του από κτηνίατρο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλούνται οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και να προτιμούν μόνο τα εγκεκριμένα σημεία λιανικής πώλησης κρέατος προκειμένου να είναι σίγουροι για την υγιεινή και την ασφάλεια των κρεάτων που αγοράζουν.

Ο καταναλωτής θα πρέπει πάντα να αναζητεί στο σφάγιο, πριν αγοράσει, τη σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Η ανωτέρω σφραγίδα είναι χρώματος τυρκουάζ «λαμπρό κυανούν» μόνο στην περίπτωση που πρόκειται για σφάγια αμνοεριφίων ελληνικης καταγωγης που γεννηθηκαν, εκτραφηκαν και εχουν σφαγει στην Ελλαδα ή σφάγια αμνοεριφίων που εκτραφηκαν στην ελλαδα ή σε αλλες κοινοτικες χωρες και εχουν σφαγει στη χωρα μας.

Όλες οι υπόλοιπες πληροφορίες (χώρα εκτροφής, σφαγείο σφαγής, κωδικός εκμετάλλευσης, κλπ.), βρίσκονται με ανάλογη επισήμανση (π.χ. καρτελάκι) πάνω στο σφάγιο.

Το κρεας και τα παραπροϊοντα (έντερα, συκωταριές, πνεύμονες, καρδιά, νεφροί) πρέπει να πωλούνται μόνο μέσα από ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και να μην εκτίθεται σε κινδύνους επιμόλυνσης.

Η συκωταρια, η οποία δε συνοδεύει το αρνί, θα πρέπει να βρίσκεται εντός πλαστικού περιέκτη ή προσυσκευασμένη και να υπάρχει ετικέτα στην οποία θα αναγράφονται ευκρινώς τα στοιχεία της εταιρείας, ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης, η χώρα προέλευσης, οι ημερομηνίες παραγωγής και λήξης, οι ημερομηνίες ψύξης και κατάψυξης, καθώς και η θερμοκρασία συντήρησης.

Τα κατεψυγμενα εντοσθια θα πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε καταψύκτη και να διατίθενται με τη συσκευασία τους. Η συσκευασία πρέπει να έχει τις απαραίτητες επισημάνσεις αναφορικά με την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, την επωνυμία και τον κωδικό της εγκατάστασης παραγωγής). Τα κατεψυγμένα προϊόντα απαγορεύεται να αποψύχονται και να διατίθενται ως νωπά.

Β.  Όσον αφορά τα αυγά:

  1. Τα αυγά πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται τόσο στη συσκευασία τους όσο και στο κέλυφος. Στο κέλυφος τίθεται σφραγίδα με το διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Ο αριθμός αυτός αποτελείται από τρία τμήματα:
  • μονοψήφιο αριθμό, που υποδηλώνει τη μέθοδο εκτροφής (0 Βιολογική Παραγωγή, 1 Ελευθέρας Βοσκής, 2 Δάπεδο με Στρωμνή, 3 Εμπλουτισμένοι Κλωβοί)
  • κωδικό χώρας παραγωγής (π.χ. EL =  Ελλάδα)
  • κωδικό αριθμό εκτροφής
  1. Όσον αφορά τις λαϊκές αγορές στις οποίες πωλούνται αυγά χύμα, πρέπει στο σημείο πώλησης να αναγράφεται η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού.
  2. Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας των αυγών είναι  28 ημέρες όταν διατηρούνται σε δροσερό μέρος.

Η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Ε. Καρδίτσας συστήνει σε  όλους τους καταναλωτές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τα οποία φέρουν ενδείξεις και σήμανση καταλληλότητας. Επίσης καλεί τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων να τηρούν την κείμενη νομοθεσία, όσον αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων.

Τέλος ενημερώνουμε πως οι έλεγχοι συνεχίζονται συστηματικά και με μεγαλύτερη ένταση. Η Υπηρεσία θα βρίσκεται στη διάθεση των καταναλωτών για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση (τηλ. 24413-55240, 24413-55242, 24413-55206).

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα – Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη
Επόμενο άρθρο Rapid tests για covid-19 στο Προάστιο και στην Ιτέα την Μ. Τρίτη 27 Απριλίου