Ειδήσεις

Ο Βιβλιοθηκονόμος Θανάσης Κουρόγλου στο Ηχόραμα 100,8: Στόχος μας είναι κάθε παιδί, να διαβάσει έστω και ένα βιβλίο


Για το ρόλο και το έργο των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δήμου Καρδίτσας, που φέτος συμπληρώνουν 38 χρόνια ζωής και αδιάκοπης δράσης, για το πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας Βιβλιοσκώληκες αλλά και για το πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να διαβάζουν ακόμα περισσότερα βιβλία μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 ο Βιβλιοθηκονόμος Θανάσης Κουρόγλου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου, το Ηχόραμα 100,8 και η εκπομπή «Πρωινή Ατζέντα» (καθημερινά 09:00-10:00π.μ.) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη, συναντήσαμε τον κ. Κουρόγλου στην Παιδική Βιβλιοθήκη Παυσιλύπου και εκεί, ανάμεσα σε βιβλία, παραμύθια και ήρωες έτοιμους να ΄΄ζωντανέψουν΄΄, μέσα από τις σελίδες τους, και να μας αφηγηθούν τις ιστορίες τους, συζητήσαμε για το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας, για το έργο των Παιδικών Βιβλιοθηκών, την ανταπόκριση των παιδιών και το τι σχεδιάζουν για τη συνέχεια.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Θανάση Κουρόγλου στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

Ερώτηση: Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2025 αποτελεί η τελευταία πρόταση του ποιήματος «Η γλώσσα των εικόνων», από την εικονογραφημένη ποιητική συλλογή Alle wensen van de wereld (2021) της συγγραφέως Rian Visser, «Φτιάξε εικόνες από το ποίημά μου, ελεύθερα να αισθανθείς: Κι αν από εμένα προέρχονται τα λόγια αυτά, είναι δικά σου τώρα πια». Το ολλανδικό τμήμα της IBBY, μάλιστα, προκηρύττει διαγωνισμό τέχνης προσκαλώντας παιδιά από όλο τον κόσμο που επιθυμούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό να φτιάξουν μια ζωγραφιά ή γενικότερα ένα έργο τέχνης με βάση το ποίημα «Η γλώσσα των εικόνων». Αυτό είναι το μήνυμα; Η Καρδίτσα θα λάβει μέρος σε αυτό τον διαγωνισμό;

Απάντηση: Όλα τα παιδιά, από όλο τον κόσμο, που θα διαβάσουν το μήνυμα, μπορούν να κάνουν τις ζωγραφιές τους και να τις στείλουν εκεί, όπου θα γίνει ένας διαγωνισμός και θα επιλέξουν τις καλύτερες ζωγραφιές από όλο τον κόσμο.

Εμείς, σαν Παιδικές Βιβλιοθήκες, έχουμε στείλει το μήνυμα σε όλα τα σχολεία και, ήδη, κάποια από αυτά ανταποκρίθηκαν.

Τη Δευτέρα είχαμε ένα ραντεβού με παιδιά της Δ ΄ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας, στην Παιδική Βιβλιοθήκη της Λάκκας Μαντζιάρα, όπου μας έφεραν ιστορίες που δημιούργησαν, είτε εικονογραφημένες είτε με λόγια.

Αυτά θα τα σκανάρουμε και θα τα στείλουμε στην Ολλανδία ώστε να λάβουμε μέρος σε αυτό τον άτυπο διαγωνισμό που γίνεται.

Ερώτηση: Μιλήστε μας για το ρόλο και το έργο των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δήμου Καρδίτσας. Πόσα χρόνια λειτουργούν;

Απάντηση: Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες συμπληρώνουν φέτος, αισίως, 38 χρόνια λειτουργίας.

Η 1Η Βιβλιοθήκη βρίσκεται στο πάρκο της Αγίας Παρασκευής η οποία ξεκίνησε το 1986.

Ακολούθησαν τα άλλα όμοια κτίρια, δηλαδή στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου, στη Λάκκα Μαντζιάρα, στο Παυσίλυπο και σιγά-σιγά έβρισαν χώρους και σε άλλες γειτονιές.

Αυτή τη στιγμή, έχουμε τη χαρά να έχουμε οχτώ Παιδικές Βιβλιοθήκες μέσα στην πόλη της Καρδίτσας.

Οι έξι λειτουργούν κανονικά δύο φορές την εβδομάδα, η μία του Αγίου Νικολάου είχε υποστεί κάποιες ζημιές από τον Ντάνιελ αλλά βρίσκεται στο στάδιο της επισκευής και πιστεύουμε ότι από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει, και είναι και η Βιβλιοθήκη στη συνοικία των Σεισμοπλήκτων όπου εκεί είναι και το γραφείο μας και από εκεί γίνεται όλος ο συντονισμός του έργου μας και εξυπηρετούμε τα γύρω Νηπιαγωγεία, απλά δεν λειτουργεί απόγευμα.

Επίσης, έχουμε τρεις Βιβλιοθήκες στα Δημοτικά Διαμερίσματα Αρτεσιανού, Παλαιοκκλησίου και Καρδιτσομάγουλας η οποία στεγάζεται στο Δημοτικό Σχολείο Καρδιτσομάγουλας και λειτουργεί μόνο πρωινά.

Ερώτηση: Υπάρχει ενδιαφέρον, υπάρχει ζέση από τα παιδιά; Έρχονται στις Παιδικές Βιβλιοθήκες;

Απάντηση: Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τα σχολεία, δηλαδή οι εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο μας τιμούν με την παρουσία τους.

Όχι όλοι, βέβαια, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα σχολεία με τα οποία έχουμε επαφή.

Έχουμε καθημερινά πρωινά ραντεβού, κάνουμε εκπαιδευτικά προγράμματα και υπολογίζουμε ότι κάνουμε γύρω στα 80 με 100 ραντεβού κάθε χρόνο.

Αυτό που μας χαροποιεί ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι έρχονται και πολλά σχολεία από γειτονικούς Δήμους.

Όταν έρχονται εκδρομή στην Καρδίτσα, πολλοί από αυτούς κανονίζουν να κάνουν και μία επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη.

Η κίνηση, μετά την καραντίνα, έχει μειωθεί αρκετά αλλά τα τελευταία δύο χρόνια, αν και είμαστε από τις λίγες Βιβλιοθήκες που δεν σταματήσαμε να κάνουμε την Καλοκαιρινή Εκστρατεία, η κίνηση έχει αυξηθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό και ξεκινήσαμε να πλησιάζουμε τα δεδομένα πριν το 2020.

Ερώτηση: Στο μεταξύ, ΄΄τρέχει΄΄ και το Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας Βιβλιοσκώληκες. Αυτό έχει τονώσει το ενδιαφέρον των παιδιών για το βιβλίο και την ανάγνωση;

Απάντηση: Στην αύξηση της κίνησης μας βοήθησε και το Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας Βιβλιοσκώληκες το οποίο ξεκίνησαν οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς και συμμετέχουμε και εμείς.

Συμμετέχουμε γύρω στις 10 Βιβλιοθήκες συνολικά από όλη την Ελλάδα.

Σε εμάς, το πρόγραμμα ξεκίνησε στα μέσα Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί γύρω στις 20-23Μαϊου.

Περίπου το 40% των εκπαιδευτικών ανταποκρίθηκαν.

Τα παιδιά έρχονται και ζητάνε στοχευμένα πράγματα από τη λίστα, ενώ υπάρχει μια εφαρμογή όπου κάνουν την κριτική τους για τα βιβλία, ανάλογα με το κατά πόσο τους άρεσε, και δημιουργούν και μια προσωπική λίστα.

Σκοπός μας είναι να το συνεχίσουμε και κάθε χρόνο να εμπλουτίζεται με νέα βιβλία.

Πάντα προσπαθούμε να είναι επιλεγμένα βιβλία, είτε ελληνικά είτε ξένα.

Τα παιδιά που είναι φέτος στην Α ΄ Δημοτικού θα κουβαλάνε μέχρι και την ΣΤ ΄ Τάξη, τουλάχιστον, ό,τι βιβλίο έχουν διαβάσει κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Τον Μάϊο θα επισκεφθούμε τα σχολεία που έλαβαν μέρος και θα δώσουμε επαίνους σε όλους τους συμμετέχοντες.

Στόχος μας είναι κάθε παιδί, από κάθε τάξη, να διαβάσει έστω και ένα βιβλίο.

Και αυτό ήταν που έλεγε πάντα, ως μήνυμα, η προηγούμενη Βιβλιοθηκονόμος και Διευθύντρια των Παιδικών Βιβλιοθηκών κ. Χρυσούλα Κατσαβριά.

Ερώτηση: Κλείνοντας, πως μπορούμε, στην εποχή της οθόνης, να ενθαρρύνουμε τα παιδιά, και ιδίως τα μικρά, ώστε να διαβάζουν ακόμα περισσότερο. Πως μπορούμε να τα γοητεύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση;

Απάντηση: Καταρχήν, να πούμε ότι τα πάντα ξεκινάνε μέσα από το σπίτι.

Οι πρώτοι ΄΄υπαίτιοι΄΄ για το εάν θα διαβάσουν τα παιδιά ή όχι είναι οι γονείς.

Οι γονείς, όσο τα παιδιά είναι στην προσχολική ηλικία, ενδιαφέρονται πάρα πολύ για το βιβλίο αλλά μετά, όταν πηγαίνουν στο Δημοτικό, αρχίζει το σχολικό διάβασμα.

Ενώ το εξωσχολικό διάβασμα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά και όσον αφορά τα όσα γίνονται στο σχολείο αλλά και γενικότερα, σε συμπεριφορά ως προς τα άλλα παιδιά, ως προς τους γονείς, ως προς τους άλλους ανθρώπους, ως προς το περιβάλλον, τα ζώα.

Τα βιβλία μπορούν να τους κατευθύνουν στα πάντα, τους βοηθούν να έχουν τη δική τους κρίση για τα πάντα.

Είναι πολλές και οι εξωσχολικές δραστηριότητες των σημερινών παιδιών, με αποτέλεσμα να φθάνει βράδυ και να χάνεται όλος ο χρόνος.

Εμείς, αυτό που προτείνουμε, είναι ότι το βιβλίο είναι το ιδανικό χαλαρωτικό για πριν τον ύπνο.

Δεν υπάρχει καλύτερο χαλαρωτικό.

Όλα θέλουν από λίγο.

Λίγο οθόνη, λίγο δραστηριότητα, λίγο διάβασμα, όλα από λίγο.

Και πρέπει όλοι οι φορείς, και κυρίως το σχολείο,  και το Υπουργείο που κατευθύνει τα σχολεία, να ξεφύγουμε λίγο από αυτό το πρόγραμμα μαθημάτων, από τη διδακτέα ύλη, γιατί είναι τόση πολλή η πληροφορία που δίνουν στα παιδιά που, στο τέλος, φοβάμαι ότι πολύ λίγα πράγματα είναι αυτά που θα τους μένουν.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ολυμπιακά Ενθυμήματα και Τεκμήρια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004 σε Έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Τα Κίτρινα Ποδήλατα αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8: Το να μπορείς να πας τον κόσμο παρακάτω, είναι η πιο ροκ αντίσταση