Ειδήσεις

Ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας για το νέο νόμο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή


Ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας και οι ομάδες γυναικών Καλλιθήρου και Ταμασίου (μέλη ΟΓΕ) καταγγέλλουν το νόμο για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ κι υπερψηφίστηκε και από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, έχοντας την ουσιαστική συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελλ. Λύσης, που ψήφισαν “παρών”.

Πρόκειται για νόμο που η βασική του επιδίωξη είναι η επέκταση του πεδίου κερδοφορίας των επιχειρηματικών κολοσσών που έχουν κυριαρχήσει στον τομέα αυτό, μέσω της ενίσχυσης της “πελατείας” τους και της παραπέρα ανάπτυξης του “αναπαραγωγικού” ιατρικού τουρισμού.

Είναι πρόκληση να παρουσιάζεται η σημερινή κυβέρνηση ως υπέρμαχη των “δικαιωμάτων των γυναικών”, τη στιγμή που και με το νέο νόμο οι ανάγκες και η στήριξή τους για τεκνοποίηση παραμένουν στις “ελληνικές καλένδες”.

Γι αυτό:

  • Επεκτείνεται το εμπόριο ελπίδας με την κρυοσυντήρηση γεννητικού υλικού και γονιμοποιημένων ωαρίων “για κοινωνικούς λόγους”. Πρόκειται για μέτρο που δεν έχει στόχο τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γυναικών, αλλά τον υπολογισμό του οφέλους που θα έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που θα αποφασίζουν αυτοί πότε και αν θα κάνουμε παιδιά με βάση την κερδοφορία τους. Αυτό ήταν και το κριτήριο επιχειρηματικών κολοσσών όπως η Google, η Apple και η Facebook που προωθούν εδώ και χρόνια την κρυοσυντήρηση εκτιμώντας ότι οι γυναίκες είναι “πιο παραγωγικές” όταν δεν έχουν παιδιά και οικογένεια να τους αποσπούν …το ενδιαφέρον από την επιχείρηση.
  • Αυξάνονται τα όρια ηλικίας για τις γυναίκες που μπορούν να προχωρήσουν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στα 54 έτη, εγείροντας σοβαρά ζητήματα για την ασφάλεια της εγκυμοσύνης σε μεγάλη ηλικία. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλές χώρες το όριο είναι πολύ χαμηλότερο, καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι για την υγεία της γυναίκας και του εμβρύου. Προφανώς ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας των διάφορων ευρωπαϊκών χωρών είναι υπεράνω κάθε επιστημονικής προσέγγισης !!!
  • Αίρονται οι όποιες νομοθετικές ασφαλιστικές δικλίδες που έθεταν έστω κάποια εμπόδια στην ακραία μορφή εμπορευματοποίησης του γυναικείου σώματος μέσω της παρένθετης μητρότητας. Έτσι, αντί να αντιμετωπιστούν οι κραυγαλέες περιπτώσεις που προβάλλουν την παρένθετη μητρότητα ως “επαγγελματικό προσανατολισμό” με αγγελίες για νέες άνεργες από ανάλογα γραφεία ευρέσεως εργασίας, έναντι “αμοιβής” 15.000-20.000 ευρώ, ανοίγει ο δρόμος για να επεκταθούν. Σ’ αυτό συμβάλλει η ιδιωτικοποίηση λειτουργιών της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, όπως και το γεγονός ότι η διαδικασία ανεύρεσης παρένθετης μητέρας ανάγεται σε υπόθεση αυτής της αρχής.
  • Διευκολύνεται η λειτουργία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο τομέα της ΙΥΑ και η εγκατάστασή τους εντός άλλων ιδιωτικών κλινικών.

Δεν δεχόμαστε οι σύγχρονες δυνατότητες που έχει δημιουργήσει η εξέλιξη της επιστήμης, όπως η Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, οι τράπεζες ωαρίων να είναι εμπορευματοποιημένες κι απαγορευμένες για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια.  Να είναι υποχρεωμένες να χρυσοπληρώνουν το υπέρογκο κόστος τους, καθώς ο τομέας αυτός αποτελεί φιλέτο των επιχειρηματικών ομίλων και με το νέο νόμο ευκαιρία για νέα κέρδη. Γι αυτό από τις περίπου 55 μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και τράπεζες κρυοσυντήρησης που λειτουργούν στη χώρα μας, μόλις 7 είναι δημόσιες.

Δεν ανεχόμαστε  η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων να τορπιλίζει κάθε δυνατότητα συνδυασμού εργασίας και μητρότητας. Να μας καταδικάζει στην ανεργία, στην κακοπληρωμένη δουλειά. Να μας αφήνει έρμαια στην εργοδοτική βία και αυθαιρεσία που μας απολύει όταν μείνουμε έγκυες ή μας βάζει να υπογράψουμε χαρτί ότι δεν θα κάνουμε οικογένεια για να προσληφθούμε. Οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και ζωής και η πολιτική  που λογαριάζει την προστασία της μητρότητας ως “κόστος” για το κράτος, και εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων μας υποχρεώνουν να  μεταθέτουμε συνεχώς την απόφαση να κάνουμε οικογένεια.

Δεν συμβιβαζόμαστε να παρουσιάζεται ως ζήτημα ατομικής ευθύνης και ικανότητας της γυναίκας η «επιλογή» ανάμεσα στην «επαγγελματική ανέλιξη» και στη δημιουργία οικογένειας.

Αποκαλύπτουμε ότι ο νόμος αυτός αποτελεί ακόμα μία προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, να διαχειριστούν τα αδιέξοδα που γεννάει η πολιτική τους, που έχει στόχο την αύξηση της γυναικείας απασχόλησης για να κάνει πιο ανταγωνιστικούς και κερδοφόρους τους επιχειρηματικούς ομίλους, χωρίς όμως μέτρα προστασίας της μητρότητας και στήριξης της οικογένειας.

Σήμερα τον 21ο αιώνα υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθεί η τεχνολογική πρόοδος και τα επιστημονικά επιτεύγματα για τη βελτίωση της ζωής και της υγείας όλων των γυναικών  και των νέων ζευγαριών. Γι αυτό δυναμώνουμε την πάλη μας για ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για όλες οι γυναίκες.

Διεκδικούμε :

  • Δημόσιες και δωρεάν Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και τράπεζες “κρυοσυντήρησης”, μαιευτήρια και γυναικολογικές κλινικές με όλο το αναγκαίο μόνιμο επιστημονικό δυναμικό και σύγχρονο εξοπλισμό που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του προγεννητικού ελέγχου, της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, του τοκετού, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.
  • Πρόληψη στηριγμένη σε ένα δημόσιο και δωρεάν δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με όλες τις ειδικότητες, ώστε έγκαιρα να αντιμετωπίζονται οι παράγοντες που επιδρούν στη γονιμότητα γυναικών και ανδρών, ανάμεσά τους και οι επιβαρυντικοί παράγοντες των συνθηκών εργασίας, με μέτρα υγείας και ασφάλειας, όπως και διεπιστημονική συνεργασία.
  • Μέτρα ουσιαστικής στήριξης και προστασίας της μητρότητας, ενίσχυση των νέων ζευγαριών, ειδικά της πολύτεκνης και της μονογονεϊκής οικογένειας, δίκτυο δημόσιων και δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών, επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος για τα νέα ζευγάρια.
  • Σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς τους. Άδειες μετ΄ αποδοχών στις γυναίκες που ακολουθούν την ΙΥΑ, άδειες τοκετού- μητρότητας- λοχείας κι επιδόματα, χωρίς προϋποθέσεις. Να καταργηθεί η απαράδεκτη διάταξη των 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια ως προϋπόθεση για το επίδομα και την άδεια μητρότητας.
Προηγούμενο άρθρο Μήνυμα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού για την Ημέρα Αποκατάστασης της Δημοκρατίας
Επόμενο άρθρο Αστυνομικοί έλεγχοι σε καταστήματα στη Θεσσαλία