Ειδήσεις

Ο πρώτος Ρομποτικός Εξωσκελετός στην Ελλάδα από την HERMES Team του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Ο Διευθυντής της Ομάδας Χρήστος Μπελογιάννης στο Ηχόραμα 100,8


Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση «EXO REVEAL», όπου η ομάδα HERMES Team του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρουσίασε τον πρώτο ρομποτικό εξωσκελετό στην Ελλάδα, τον «HERMES EXO», προσφέροντας νέες λύσεις για άτομα με Κάκωση Νωτιαίου Μυελού (SCI).

Η HERMES Team, αποτελεί τη μεγαλύτερη ερευνητική ομάδα φοιτητών στη ρομποτική για ιατρικές εφαρμογές στην Ελλάδα και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο Διευθυντής της Ομάδας Χρήστος Μπελογιάννης μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 για το εγχείρημα, τα οφέλη του και τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό CYBATHLON που θα γίνει σε λίγες μέρες στη Ζυρίχη.

Ο κ. Μπελογιάννης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη όπου τόνισε τα εξής ενδιαφέροντα:

Δίνει κίνηση σε άτομα με αναπηρίες

«Η Ομάδα μας δραστηριοποιείται στον τομέα της ρομποτικής για ιατρικές εφαρμογές και συγκεκριμένα κατασκευάζουμε έναν ρομποτικό εξωσκελετό για άτομα με παραπληγία.

Αυτό που κάνει πρακτικά είναι να δίνει κίνηση σε άτομα με αναπηρίες, με κινητικά προβλήματα.

Δένεται στα κάτω άκρα και έτσι, λοιπόν, ο χρήστης μπορεί να κάνει απλή βάδιση, σήκωμα-κάθισμα από κάποιο καναπέ, ανάβαση-κατάβαση σκαλοπατιού και διάφορες άλλες κινήσεις.

Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής ατόμων με αναπηρίες και να τους δώσουμε ξανά κίνηση.

Η Ομάδα μας ιδρύθηκε το 2018. Έχουμε υλοποιήσει τον πρώτο ρομποτικό εξωσκελετό και θα συμμετάσχουμε και σε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό ως πρώτη ελληνική συμμετοχή.

Είμαστε το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο.

Αποτελούμαστε, κατά κύριο λόγο, από πρωτοετείς φοιτητές.

Αυτή τη στιγμή, αριθμούμε περίπου στα 26 ενεργά μέλη»

 

Συμμετοχή στο διαγωνισμό CYBATHLON (25-27 Οκτωβρίου) στη Ζυρίχη

«Θα διαγωνιστούμε στο διαγώνισμα του εξωσκελετού. Κάθε πίστα διαθέτει δέκα μικρά αγωνίσματα τα οποία προσομειώνουν την καθημερινότητα ενός χρήστη.

Για παράδειγμα, το να μεταφέρει κάποιος κάποιο κουτί από ένα σημείο σε ένα άλλο, μέσα στο σπίτι του.

Ή την ανάβαση και κατάβαση σκαλοπατιού, το κάθισμα σε στενούς χώρους, η βάδιση σε υπό κλίση επίπεδο και διάφορα άλλα».

Η ομάδα θα διαγωνιστεί 26/10 το απόγευμα, όπου θα υπάρχει και live μετάδοση από τον διαγωνισμό.

Το CYBATHLON ιδρύθηκε ως μη κερδοσκοπικό έργο του πανεπιστημίου ETH Zurich και αποτελεί έναν οργανισμό για διαγωνισμούς και εκδηλώσεις με στόχο την ανάδειξη και υποστήριξη καινοτόμων υποστηρικτικών τεχνολογιών. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται κάθε 4 χρόνια και περιλαμβάνει συνολικά 10 αγωνίσματα.

Πολλά και σημαντικά τα οφέλη

«Τα οφέλη είναι πολλά. Βοηθούν πολύ στην υγεία.

Για παράδειγμα, στο αναπνευστικό, στο κυκλοφορικό σύστημα, στη γενικότερη φυσική κατάσταση.

Ένα άτομο το οποίο έχει αναπηρία και κινητικά προβλήματα, δυστυχώς, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, την περνάει καθιστός,

Επομένως, δεν γίνεται η κατάλληλη αιμάτωση και η ενδυνάμωση των μυών και, άρα, υπάρχει το φαινόμενο της ατροφίας.

Με τη χρήση του ρομποτικού εξωσκελετού μπορούν να λυθούν όλα αυτά.

Επίσης, βοηθάει πάρα πολύ στην αποκατάσταση, για παράδειγμα σε μετεγχειρητικά στάδια, μετά από κάποια εγχείρηση ή ό,τιδήποτε άλλο.

Βοηθάει στη κινητικότητα των μυών και το πιο σημαντικό είναι και η ψυχολογία.

Το άτομο αποκτά ένα αίσθημα αυτονομίας γιατί μέχρι πρότινος χρειάζονταν βοήθεια.

Επιπλέον, και η κοινωνία, στο κομμάτι των δρόμων όπου, επίσης, χρειάζεται βοήθεια.

Δεν υπάρχει η κατάλληλη προσβασιμότητα, στην Ελλάδα ειδικά.

Επομένως, με τη χρήση του ρομποτικού εξωσκελετού θα μπορεί να κοιτάξει στα μάτια, κυριολεκτικά και μεταφορικά, τους συμπολίτες του και να μπορεί να υλοποιεί βασικές του ανάγκες».

Στόχος η τεχνολογική πρόοδος και η κοινωνική αφύπνιση

«Το πρώτο κομμάτι με το οποίο ασχολούμαστε είναι το τεχνολογικό.

Είμαστε από Πολυτεχνική Σχολή. Επομένως, δραστηριοποιούμαστε περισσότερο στον τομέα αυτό.

Είναι μια τεχνολογία που στην Ελλάδα δεν έχει ακμάσει. Το κομμάτι της ρομποτικής. Και ειδικά για ιατρικές εφαρμογές.

Στόχος μας είναι να τον ενδυναμώσουμε.

Παρόλα αυτά, κοιτάμε και τον κοινωνικό αντίκτυπο που θα επιφέρει ένα τέτοιο πρότζεκτ που θα μπορέσει να δώσει κίνηση σε άτομα με κινητικά προβλήματα.

Επομένως, ο στόχος μας είναι πολλαπλός έτσι ώστε να βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας στο να βοηθήσουμε τα άτομα αυτά».

Τι κάνει το «HERMES EXO» μοναδικό;

Ο κύριος στόχος του «HERMES EXO» είναι να βοηθήσει άτομα με παραπληγία να σταθούν όρθιοι, να περπατήσουν σε ομαλό ή ανώμαλο έδαφος, να ανέβουν/κατέβουν σκάλες και, γενικότερα, να τους βοηθήσει στις καθημερινές διαδικασίες. Διαθέτει εργονομικό και ευέλικτο σχεδιασμό, δηλαδή επιτρέπει την προσαρμογή του σύμφωνα με τις προδιαγραφές του χρήστη (ύψος και βάρος), είναι εύκολος στην τοποθέτηση, ελαφρύς, ανθεκτικός, εύχρηστος και προσφέρει άνετη εφαρμογή. Αυτή η υποστηρικτική συσκευή είναι ειδικά σχεδιασμένη ως ερευνητικό πρωτότυπο για συμμετοχή στην κατηγορία Exoskeleton Race του διαγωνισμού CYBATHLON 2024. Οι προδιαγραφές και οι δυνατότητες του εξωσκελετού είναι σύμφωνες με τις απαιτήσεις και τους στόχους του διαγωνισμού. Η ομάδα μας επιβλέπει πλήρως την υλοποίηση, κατασκευή και λειτουργία, συνεργαζόμενη με πιστοποιημένους συνεργάτες για ορισμένες εφαρμογές. Ο HERMES EXO διαθέτει και ενσωματώνει πιστοποιημένα εξαρτήματα για την προοριζόμενη εφαρμογή της.

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο ΕΛΜΕ Καρδίτσας: Η ποινικοποίηση της απεργίας δε θα περάσει! Δε θα μπούμε στον γύψο!
Επόμενο άρθρο Σήμα κινδύνου για το Παράρτημα Αποθεραπείας Παιδιών με αναπηρίες - Η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ευαγγελία Καλαπανίδα στο Ηχόραμα 100,8