Ειδήσεις

Ο λαός της Καρδίτσας να αντιταχθεί με τον αγώνα του στα σχέδια για τη λεγόμενη ανάπλαση του Παυσιλύπου


Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε την «πρεμούρα» της δημοτικής αρχής της ΝΔ να «τρέξει» το έργο της «ανάπλασης του Παυσιλύπου και της πλατείας Πλαστήρα» με βασική δικαιολογία «να μην χαθούν», δηλαδή να εκταμιευθούν, τα οχτώ εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για το λόγο αυτό προχωρά σε παράνομη μετατροπή της δημοτική επιτροπής από δια ζώσης σε τηλεδιάσκεψη, σε προηγούμενη έκτακτη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής (μετά τις άλλες 16 που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία δυόμιση χρόνια) και ζητά τη λαϊκή εμπιστοσύνη επιχειρηματολογώντας επιπόλαια ότι «όλοι αγαπάμε το παυσίλυπο… ποιος θα ήθελε να συνδυαστεί το όνομά του με μία αποτυχία στο κέντρο της πόλης;» Ο λαός μας βέβαια θυμάται πολύ καλά και τον αντίστοιχο «Μεγάλο Περίπατο» της Αθήνας από την εκεί δημοτική αρχή της ΝΔ ως μνημείο αποτυχημένου εμβληματικού έργου που χρυσοπλήρωσε ο λαός της Αθήνας με χρήματα, ταλαιπωρία και εκτίναξη των τιμών.

Από την αρχή, η δημοτική αρχή ισχυριζόταν ότι «θα απευθυνθούμε στο συμβούλιο αρχιτεκτονικής… στο ΤΕΕ… θα γίνει διαβούλευση…» και άλλα διάφορα τεχνάσματα για να κατευναστούν οι αναμενόμενες αντιδράσεις. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υλοποιήθηκε τίποτα από τα παραπάνω, ενώ το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει έρθει ούτε καν για ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η απόφαση ήταν προειλημμένη και αφορά την εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που έχει χρυσοπληρώσει ο λαός μας με τη βαριά φορολογία, την επέκταση των ορίων συνταξιοδότησης, την υποχρηματοδότηση για υποδομές προστασίας, υγεία, παιδεία, ασφάλιση, πρόσφατα με την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των υδάτων.

Στόχος του ταμείου ανάκαμψης είναι να ικανοποιηθεί η ανάγκη των επιχειρηματικών ομίλων να αυξήσουν τα κέρδη τους. Εδώ κρύβεται, λοιπόν, η αιτία για την «πρεμούρα» της δημοτικής αρχής να «τρέξει» η εκταμίευση και όχι στην ανάγκη των λαϊκών οικογενειών για αναβαθμισμένη πρόσβαση σε ελεύθερους χώρους αναψυχής και ψυχαγωγίας. Ακόμα και εάν θέλει να μας πείσει ότι το ένα θα φέρει το άλλο, είναι πλέον γνωστά τα αποτελέσματα της «τουριστικής ανάπτυξης» που φέρνει αύξηση τιμών και ενοικίων, μισθούς γαλέρας και δουλειά ήλιο με ήλιο για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, ενώ θησαυρίζουν οι ξενοδοχειακοί όμιλοι, οι εταιρείες realestate, οι εμπορικές αλυσίδες κοκ.

Η πραγματικότητα είναι ότι πίσω από το πακέτο των οχτώ εκατομμυρίων δεν κρύβεται μόνο το τεράστιο κέρδος της κατασκευαστικής εταιρείας, αλλά ταυτόχρονα προωθούνται τα συμφέροντα επενδυτών στο γειτονικό χώρο του πρώην μύλου Κολέτσου (αποχαρακτηρίστηκε από κοινόχρηστος χώρος από τη δημοτική αρχή Αλεξάκου του ΠΑΣΟΚ), άλλων μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής, των προμηθευτών υλικών και εξοπλισμών, των διάφορων υπεργολάβων που θα αναλάβουν τμήματα της κατασκευής, των κατασκευαστών οικοδομών που θα δουν τις τιμές των ακινήτων να σκαρφαλώνουν.

Άλλωστε αυτό είχαν δηλώσει στην αρχική ενημερωτική συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο (22-2-22), ο πρώην αντιδήμαρχος και ξενοδόχος, κ Σχορετσανίτης, ότι «το έργο αυτό να φέρει χρήμα στην τοπική οικονομία» και ο πρώην αντιδήμαρχος και νυν βουλευτής της ΝΔ, κ. Σπάνιας, ότι «αν τυχόν φτάσουμε σε τέτοιο σημείο ούτως ώστε να ακριβύνουν τόσο πολύ τα ενοίκια και να ανέβει το κατά κεφαλήν εισόδημα νομίζω θα είναι επιτυχία».Ακριβώς η ίδια τοποθέτηση με αυτή του αντιδημάρχου, κ. Σβερώνη, στην τελευταία δημοτική επιτροπή (17-9-24).

 

Ακόμα και εάν υπάρχουν ταυτόχρονα εκπρόσωποι επιχειρηματικών συμφερόντων που διαφωνούν με την υλοποίηση του έργου, αυτό δεν αφορά τις λαϊκές ανάγκες, αλλά τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε επιχειρηματία ή ομάδας τους που θα επιθυμούσε διαφορετική «αξιοποίηση» του μεγάλου πακέτου για τα δικά του συμφέροντα, σε άλλη δραστηριότητα ή περιοχή, έναντι των ανταγωνιστών του.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, της «ανάπτυξης» για τους λίγους, οι διάφορες φωνές «αντίθεσης» στο συγκεκριμένο έργο δεν εξυπηρετούν υποχρεωτικά τα συμφέροντα των λαϊκών οικογενειών. Μέσα σε ένα συνονθύλευμα διαφωνιών για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της μελέτης, την προχειρότητά της, την υπερκοστολόγηση των υλικών, την πεισματική «εμμονή» της δημοτικής αρχής (που και αυτά ως επιμέρους στοιχεία έχουν την αξία τους), προσπαθεί να συγκαλυφθεί η πραγματική στόχευση του έργου, που δεν είναι άλλη από την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Στα παραπάνω έγκειται και το γεγονός ότι η κ. Μπακαλάκου, πρώην δημοτική σύμβουλος της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, των κ. Γεννάδιου – Σβάρνα και υποψήφια βουλευτής του,αποχώρησε αρχικά από την πρώτη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής (22-2-22) ενώ και στη συνέχεια υπερψήφισε(29-3-22) τον ορισμό της επιτροπής για τη διερεύνηση τιμών για το συγκεκριμένο έργο. Επίσης, και ο συνοδοιπόρος τους κ. Γκαβογιάννης είχε τοποθετηθεί εξ αρχής στο δημοτικό συμβούλιο (22-22-22) ότι «συμφωνεί απόλυτα με το έργο». Ίδια είναι και η αιτία της στάσης του κ. Μαντζιάρα, πρώην δημοτικού συμβούλου της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Ξυλομένου, που είχε αρχικά ψηφίσει λευκό στην οικονομική επιτροπή για την ένταξη του έργου στο ταμείο ανάκαμψης (22-2-22).Παρά τις επιμέρους διαφωνίες που είχαν εκφράσει στον τρόπο προώθησης του έργου από τη δημοτική αρχή, μόνο μετά την ανάδειξη των πιο γενικευμένων αντιδράσεων και μετά τις επανειλημμένες απουσίες τους από τις συνεδριάσεις «καταστάλαξαν» στις αρχές του 2024 στην καταψήφιση του έργου.

Η συμφωνία τους σε αυτό το μοντέλο «ανάπτυξης» είναι που τους οδηγεί να συμφωνούν στο 99% των έργων που προγραμματίζει η δημοτική αρχή. Για αυτό όλοι μαζί ψήφισαν και το «ΣΒΑΑ – Καρδίτσα 2030» που περιλαμβάνει έργα 20 εκατομμυρίων ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων για αναπλάσεις – πλακοστρώσεις, κυκλικούς κόμβους και ενεργειακές αναβαθμίσεις. Συμφωνούν στις προτεραιότητες της ανάπτυξης που προωθεί οι ΕΕ και όλες οι κυβερνήσεις, προωθώντας τη λεγόμενη «συμπεριληπτικότητα», δηλαδή πλούσιοι και φτωχοί, αφεντικά και άνεργοι, άνθρωποι με κάθε «διαφορετικότητα» να νιώθουν ίσοι γιατί περπατάνε στην ίδια πλατεία ή βλέπουν το ίδιο σιντριβάνι. Αφήνουν, όμως, απ’ έξω ή σε δεύτερη μοίρα τα σχολεία, τις δομές πολιτισμού και αθλητισμού, τις λαϊκές γειτονιές, τα χωριά των αγροτών που ερημώνουν.

Μια ματιά να ρίξει κανείς στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Καρδίτσας για το 2024 θα καταλάβει τις προτεραιότητες της «ανάπτυξής» τους αφού τα 8 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπλαση των 60 στρεμμάτων του Παυσιλύπου επισκιάζουν κατά πολύ τα ανεπαρκή 3,75 εκατομμύρια για εκατοντάδες χιλιόμετρα αγροτικής οδοποιίας, τις 750 χιλιάδες για πρόσβαση σε εκατοντάδες γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, το 1,14 εκατομμύριο για ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων στις γειτονιές της Καρδίτσας, τις 750 χιλιάδες για αποκατάσταση και βελτίωση υποδομών στις τοπικές κοινότητες,τις 460 χιλιάδες για συντηρήσεις και επισκευές των δεκάδων σχολικών κτιρίων.

Ταυτόχρονα οι κενές οργανικές θέσεις στο μόνιμο προσωπικό του δήμου, για τις οποίες δεν βγάζουν άχνα προς την κυβέρνηση για να διεκδικήσουν προσλήψεις, ξεπερνούν το 64%, γεγονός που σημαίνει ότι η συντήρηση ενός τέτοιου πολυδάπανου έργου είτε θα είναι ανέφικτη, είτε θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση (συντήρηση, λειτουργία, φύλαξη) στο πρότυπο της ιδιωτικοποίησης του βιολογικού καθαρισμού του δήμου, για την οποία όλοι ήταν σύμφωνοι πλην Λαϊκής Συσπείρωσης.

Η δημοτική αρχή βρίσκει εύκολα τη βολική «κριτική»στις υπόλοιπες παρατάξεις. Ας μην την ψάχνει στη Λαϊκή συσπείρωση, που θα τους χαλάει τη σούπα της συναίνεσης στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, όπως έκανε πάντα. Οι ανάγκες του λαού και των παιδιών μας στην πόλη και στα χωριά της Καρδίτσας βρίσκονται στην αντίπερα όχθη από τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής και της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλούμε τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών, όλο το λαό, να εναντιωθεί στα επιχειρούμενα σχέδια της Δημοτικής Αρχής για την καταστροφική «ανάπλαση» του Παυσιλύπου. Μέσα από τα εργατικά σωματεία, τους αγροτικούς συλλόγους, τους γονεϊκούς, γυναικείους και νεολαιίστικους συλλόγους, μέσα από όλους τους μαζικούς φορείς να μπει μπροστά, να διεκδικήσει να μη χαθεί ούτε ευρώ από όσα προορίζουν για αυτό το σκοπό, αλλά να αξιοποιηθούν εκεί που έχουν ανάγκη οι οικογένειές τους.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κάλεσμα από ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ Καρδίτσας προς τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τη νεολαία
Επόμενο άρθρο Τα Μουσικά Σύνολα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Κύπρου Μιχάλης Πιερής