Ειδήσεις

Ο Κώστας Τζέλλας (Πρόεδρος ΕΟΑΣΚ) μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 για τις αποζημιώσεις: Υπάρχουν αγρότες τριών ταχυτήτων


Για τις αποζημιώσεις των αγροτών και τις διεκδικήσεις τους μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) Κώστας Τζέλλας. Ο κ. Τζέλλας ήταν καλεσμένος, τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη όπου, λίγο πριν την κινητοποίηση με τρακτέρ στον Ε65, αναφέρθηκε σε όλα όσα απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.

Πιο αναλυτικά, τόνισε τα ακόλουθα:

 

Άλλοι πήραν 4 ευρώ, άλλοι πήραν 40 ευρώ

«Έντεκα μήνες σχεδόν μετά τον Daniel περιμέναμε τις αποζημιώσεις. Η υπόσχεση της κυβέρνησης ήταν να δοθούν τέλος Ιουνίου. Τελικά πήγαμε τέλος Ιουλίου και είδαμε πολύ μεγάλες αδικίες απέναντι σε συναδέλφους.

Υπάρχουν αγρότες τριών ταχυτήτων. Άλλοι πήραν 4 ευρώ, άλλοι πήραν 40 ευρώ και άλλοι πήραν 76 ευρώ.

Αυτός είναι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Πρώτη φορά, καταρχήν, εφαρμόζεται το -20 και το +20.

Από την άλλη, όμως, ήταν μια καταστροφή η οποία ήταν συνολική για όλη τη Θεσσαλία, και για τη Φθιώτιδα, και ήταν με ευθύνη της κυβέρνησης.

Εδώ θα έπρεπε η κυβέρνηση, και εφόσον τα χρήματα, όπως το διαφημίζει η κυβέρνηση ότι είναι εδώ, της Ελλάδας, είναι ευρωπαϊκά χρήματα, θα έπρεπε να δώσει σε όλους τους αγρότες το ίδιο ποσό αποζημίωσης γιατί όλοι τα ίδια έξοδα έκαναν.

Δεν έχει καμία σχέση με πιθανή χαλαζόπτωση σε ένα μέρος, σε ένα χωριό που εκεί, βέβαια, πρέπει να αποζημιώνεται στο 100%.

Αλλά εδώ μιλάμε ότι για έξοδα τα οποία έχουμε κάνει και χωρίζουν τώρα τους αγρότες σε τρεις κατηγορίες.

Και ενώ περιμέναμε και βάσει της ανακοίνωσης που έβγαλε και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΑ, ότι θα πάρει η Καρδίτσα 180 ευρώ.

Και, τελικά, αντί να πάρει τελικά 40 ευρώ όλος ο κόσμος, πήρε 4 ευρώ.

Αυτό είναι μεγάλη αδικία. Αυτό που εμείς διεκδικούμε είναι να πάρουμε όλοι οι αγρότες το ανώτερο ποσό σε όλη τη Θεσσαλία, όπως και στη Φθιώτιδα, το ίδιο ποσό.

Και αυτό να είναι το ανώτερο που έχει πάρει κάποιος αγρότης.

Αυτό διεκδικούμε, αυτό διεκδικούσαμε και θεωρούμε ότι είναι το πιο δίκαιο.

Αν η κυβέρνηση, λοιπόν, θέλει να παραμείνουμε εμείς ζωντανοί, να παραμείνουμε στις δουλειές μας, να παραμείνουμε στα χωράφια μας, να παραμείνουμε στα χωριά μας, θα πρέπει αυτό να το κάνει, να το υλοποιήσει τώρα, να άρει αυτή την αδικία που υπάρχει και να δώσει σε όλους τους αγρότες το ίδιο ποσό που πρέπει και που το έχουμε, εδικά αυτή την περίοδο, πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη».

 

Άφησε απ ΄ έξω απλήρωτους κτηνοτρόφους

«Από την άλλη, άφησε απ ΄ έξω απλήρωτους κτηνοτρόφους. Δεν έγινε εξόφληση εκεί. Απλήρωτους τους καλλιεργητές που είχαν ντοματάκι ή πιπεριά ή καπνό.

Και, μάλιστα, αν είχαν δύο, και βαμβάκι και ντοματάκι ή πιπεριά, δεν πληρώθηκαν ούτε για το βαμβάκι.

Αυτό είναι αδιανόητο. Όταν μας έλεγαν ότι για όλα αυτά θα υπάρχει εξόφληση μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα για εμάς και έχει άμεση σχέση με το να έχουμε χρήματα αυτή την περίοδο, που τα χρειαζόμαστε, γιατί είμαστε στην κορύφωση των εργασιών.

Την ίδια στιγμή, για την Καρδίτσα εδώ, τα χωράφια που έχουν μπαζωθεί και δεν καλλιεργήθηκαν, δεν έχει δοθεί καμία αποζημίωση.

Όπως δεν υπάρχει αναπλήρωση εισοδήματος για κτηνοτρόφους που χάθηκαν τα ζώα τους και δεν έχουν εισόδημα ακόμα.

Το Πρόγραμμα 5.2. για τους κτηνοτρόφους, δυστυχώς, δεν λειτουργεί. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπει μέσα κάποιος και να πάρει αυτά τα χρήματα και πρέπει να απλοποιηθεί».

 

Αντιπλημμυρικά έργα

«Έχουμε, επίσης, τα αντιπλημμυρικά τα οποία, επειδή πλησιάζει πάλι η εποχή του Σεπτεμβρίου, και έχουμε περάσει έναν άνυδρο χειμώνα, και τώρα έχουμε καύσωνες, άρα φοβάται ο κόσμος.

Υπάρχει μια αγωνία, ένα άγχος για το αν θα ξανασπάσει πάλι ο καιρός και κάνει πάλι κάποιο ακραίο φαινόμενο.

Έτσι όπως είναι τα ποτάμια, χωρίς αναχώματα, χωρίς χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνουν τα μεγάλα φράγματα στα Φάρσαλα, στο Μουζάκι, στην Πύλη, εμείς κινδυνεύουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή να ξαναπλημμυρίσουμε.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα για εμάς.

Όσον αφορά τους φακέλους από την αρωγή, τα μηχανήματα που χάσαμε, από ό,τι μας ενημέρωσαν οι υπηρεσίες και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουν πληρωθεί κάποιοι το 50% από το 70% του ποσοστού της ζημιάς, αλλά τα χρήματα αυτά εμείς τα χρειαζόμαστε τώρα γιατί τώρα θέλουμε τα μηχανήματά μας για να μπορέσουμε να ξανακαλλιεργήσουμε. Δεν μπορούμε να τα πάρουμε σε δόσεις».

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ελεγχόμενη η κατάσταση με τα κουνούπια στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Τέλος Σεπτέμβρη ο ανάδοχος για το Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα - O Πρόεδρος του ΟΣΕ Γιάννος Γραμματίδης στο Ηχόραμα 100,8