Ειδήσεις

Ο εορτασμός της μνήμης του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου


Την μνήμη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου εορτάζει η Εκκλησία μας σήμερα, Παρασκευή 12 Ιουλίου. Στην Τοπική μας Εκκλησία πανηγυρίζει το ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο που δημιουργήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Καρδίτσης, όπου την παραμονή της εορτής, στις 8.30μ.μ., τελέσθηκε ιερά Αγρυπνία στην οποία προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στο τέλος της αγρυπνίας μίλησε στους πιστούς για τις αρετές, τα χαρίσματα του Αγίου Παϊσίου, καθώς και για το μεγάλο έργο του.
«Ο καρπός του Αγίου Πνεύματος είναι η αγάπη, η χαρά, η ειρήνη, η μακροθυμία, η καλοσύνη, η αγαθότητα, η πίστη, η πραότητα, η εγκράτεια». Με αυτά τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος ήταν κεκοσμημένος ο Γέροντας Παΐσιος, γι’ αυτό και η Αγία μας Εκκλησία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έγραψε το όνομά του στις δέλτους των αγίων της.
Ο Γέροντας Παΐσιος δεν ζούσε για τον εαυτό του, αλλά συνυπήρχε και αγωνιζόταν για τους άλλους. Όλα αυτά τον έκαναν γνωστό απ’ άκρου σε άκρο στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο ολόκληρο και όλοι ήδη τον ευλαβούνταν ως άγιο. Αυτή ήταν και η μεγάλη του δυσκολία. Έκανε μεγαλύτερο αγώνα για να αποφεύγει τους ανθρώπινους επαίνους.
Να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως η ζωή του Αγίου Παϊσίου έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσε να έχει η ζωή του καθενός από εμάς. Σε τι διαφέρει; Θυσίαζε ώρες πολλές για να ακούει προβλήματα, να σηκώνει το σταυρό των συνανθρώπων του παίρνοντας τον πόνο τους και κάνοντας τον δικό του. Συμβούλευε, ενίσχυε, μετάγγιζε χαρά. Δεν ήταν μόνο ο λόγος του, αλλά κυρίως η προσευχή του, η αγαπητική του διάθεση και το θυσιαστικό του φρόνημα απέναντι στον πόνο των ανθρώπων.
Ο Όσιος Παΐσιος, ο Γέροντας του καιρού μας, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας. Όλη του η ζωή αποπνέει άρωμα αγιότητος. Όλο του το βίο τον εκδαπάνησε στο να στηρίζει τους αδυνάτους και να προσεύχεται αδιάκοπα.
Αποτελεί λαμπρό αστέρι στο ολόφωτο στερέωμα των αγίων μας. Είναι ο «εν εσχάτοις καιροίς» δικός μας άνθρωπος, ο οποίος αξιώθηκε αγιότητος. Είναι ο οδηγός μας στον ασφαλή δρόμο του Ευαγγελίου. Είναι ο δάσκαλος των Λόγων του Κυρίου. Είναι ο συνοδός μας στο δρόμο της σωτηρίας. ο επίγειος άγγελος και ο ουράνιος άνθρωπος. Είναι το στήριγμά μας στα σκαμπανεβάσματα της ζωής, η παρηγοριά μας στα βιοτικά προβλήματα. Είναι ο φίλος, ο πατέρας ο αδελφός μας, ο γνήσιος, ο ξεκάθαρος, ο τίμιος, ο άγιος. Είναι η απόδειξη πως η αγιότητα είναι η υψίστη δωρεά του Θεού στον άνθρωπο.

 

Προηγούμενο άρθρο Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Συνάντηση Δ. Κουρέτα με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ