Ειδήσεις

Ο Δήμος Σοφάδων διατηρεί ζωντανή τη μνήμη του αγρότη – αγωνιστή Χρήστου Σάλτα


Τη μνήμη του αγρότη – αγωνιστή Χρήστου Σάλτα – πρώτο θύμα των γεγονότων της Θεσσαλικής εξέγερσης των Κολίγων του 1910-  τίμησε ο Δήμος Σοφάδων σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 3/4 στο χώρο της πλατείας Ανωγείου, όπου δεσπόζει η προτομή του αγωνιστή.

Αρχικά εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου και ακολούθησαν χαιρετισμοί και κατάθεση στεφάνων.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Καρδίτσας κ. Κώστας Τσιάρας, ο βουλευτής κ. Γιώργος Κωτσός, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτριος Αναγνωστόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι Σοφάδων, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ανωγείου Νικόλαος Μάγγος, ο πρόεδρος της Ενωσης Πολιτιστικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας κ. Μ. Στεργιόπουλος, εκπρόσωπος της βουλευτή Ασημίνας Σκόνδρα και κάτοικοι της κοινότητας.

Στεφάνια κατατέθηκαν από τον Υπουργό κ. Τσιάρα, το βουλευτή κ. Κωτσό, το θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Αναγνωστόπουλο, το Διοικητή του Α.Τ Σοφάδων και εκ μέρους της οικογένειας του Χρήστου Σάλτα.

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας σημείωσε:

«Μορφή του αγώνα στην περίοδο που η Ελλάδα προσπαθούσε να απαλλαγεί από όλα αυτά που η τουρκοκρατία είχε φέρει στην ελληνική κοινωνία ήταν ο Χρήστος Σάλτας. Τιμούμε τη μνήμη του αναδεικνύοντας ουσιαστικά τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε από τον τόπο μας προκειμένου να ζούμε σε μια χώρα με ελευθερία και δημοκρατία, με ίσες ευκαιρίες και πραγματικές δυνατότητες για όλους. Το γεγονός ότι κάθε χρόνο στεκόμαστε με ευγνωμοσύνη -και πολύ περισσότερο με μεγάλο σεβασμό- στη μνήμη ενός ανθρώπου που ξεκινά από ένα ταπεινό χωριό της Καρδίτσας και καταφέρνει να δείξει με τον αγώνα του ότι η κοινωνία πρέπει να είναι διαφορετική, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι τουλάχιστον έχουμε κάνει τα απαραίτητα βήματα να τιμούμε τους ανθρώπους που πρέπει και να δίνουμε την αξία που πρέπει σε συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα.  Στη μνήμη, στην καρδιά, στη σκέψη και στην ιστορία ο Χρήστος Σάλτας ήταν και θα παραμείνει αθάνατος.»

Από την πλευρά του ο βουλευτής κ. Κωτσός τόνισε:

«Τιμούμε τη μνήμη ενός ξεχωριστού τέκνου της περιοχής μας, του Χρήστου Σάλτα. Βρισκόμαστε πολλές φορές ενώπιον της ιστορίας και του εαυτού μας. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία αναδεικνύονται οι προσωπικότητες, εκείνοι που χαράζουν και διαμορφώνουν το ρου της πραγματικότητας. Αυτό έκανε ο συμπολίτης μας Χρήστος Σαλταγιάννης ή Σάλτας όταν σε μια περίοδο η Ελλάδα προσπαθούσε να ανασυγκροτηθεί προερχόμενη από 400 χρόνια σκλαβιάς. Εκεί, οι άνθρωποι του μόχθου, της γης και της παραγωγής αναζητούσαν τη δική τους ταυτότητα και πορεία. Εκεί λοιπόν υπήρξαν προσωπικότητες όπως ο Χρήστος Σάλτας, που έδωσαν τον παλμό, διαμόρφωσαν την πραγματικότητα και κυρίως βοήθησαν τους ανθρώπους μας να σταθούν αξιοπρεπώς στον τόπο μας. Τα μηνύματα που  μας δίνει ο Χρήστος Σάλτας είναι επίκαιρα και σήμερα, όπου βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο, που συντελούνται γεωπολιτικές αλλαγές και μας επηρεάζουν πάρα πολύ. Αν μη τι άλλο και σήμερα χρειαζόμαστε μπροστάρηδες που θα είναι φωτεινοί σηματοδότες και θα μας δείχνουν το δρόμο για το αύριο. Γι αυτό είναι φωτεινή η προσωπικότητα του Χρήστου Σάλτα και σηματοδοτεί και τη δική μας πορεία. Αθάνατος.»

Ακολούθως αναγνώσθηκε το μήνυμα που απέστειλε η βουλευτής κ. Ασημίνα Σκόνδρα.

Χαιρετισμό εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και σύντομο ιστορικό απηύθυνε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σοφάδων κ. Ιωάννης Σταμούλης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν, στις 15 Αυγούστου 1909 γίνεται το στρατιωτικό κίνημα στο Γουδί και ο Γεωργικός Σύνδεσμος εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία διοργανώνει στις 16 Σεπτεμβρίου 1909 το πρώτο συλλαλητήριο στην Καρδίτσα με αίτημα την απαλλοτρίωση.

Στις 20 Ιανουαρίου 1910 διοργανώνεται νέο συλλαλητήριο στην Καρδίτσα και τα μέλη του Συνδέσμου δραστηριοποιούνται για την οργάνωση πανθεσσαλικής εκδήλωσης.

Στις 17 Φεβρουαρίου 1910 η Πανθεσσαλική Επιτροπή συνήλθε στην Αθήνα και αφού ανέπτυξε το θέμα στον Πρωθυπουργό, κατήρτισε Νομοσχέδιο απαλλοτρίωσης το οποίο παρά την αξίωση του Στρατιωτικού Συνδέσμου δεν έγινε αποδεκτό από τον Στέφανο Δραγούμη.

Μετά την αρνητική στάση του Πρωθυπουργού η Πανθεσσαλική Επιτροπή με την υπόδειξη και μελών του Στρατιωτικού Συνδέσμου αποφάσισε τη διοργάνωση συλλαλητηρίων στις 27 Φεβρουαρίου 1910.

Στις 27 Φεβρουαρίου του 1910, έγινε ένα πρωτοφανές σε μέγεθος ορμητικό συλλαλητήριο των αγροτών στην Καρδίτσα. Αγρότες από όλα τα χωριά, διαδήλωσαν με σθένος ζητώντας την κατάργηση των τσιφλικιών και την απαλλοτρίωση και αναδιανομή της γης. Αρχισαν οι ομιλίες, οι φωνές, οι διαμαρτυρίες, τα συνθήματα.

Εκείνη την ώρα -έφτασε μια είδηση που συντάραξε το πλήθος. Οι κολίγοι στο σταθμό πυροβόλησαν σταμάτησαν και κατέλαβαν το τρένο που έρχονταν. Οι αγρότες ανακινήθηκαν και κατευθύνθηκαν προς το σταθμό. Αντίθετα κινήθηκε το ιππικό για να τους σταματήσει.

Κάπου μέσα στο πλήθος βρέθηκε κι ο Χρήστος, παράλληλα στο δρόμο της γραμμής για τους στρατώνες. Έπεσε επάνω του με δύναμη, το άλογο ενός έφιππου χωροφύλακα. Ο Χρήστος Σάλτας ήταν νεκρός. Σε λίγο μαθεύτηκε πως ένας κολίγος σκοτώθηκε.

Την επόμενη μέρα, πάνω σε κάρο, η σορός του μεταφέρθηκε στο χωριό, όπου και ετάφη.

Να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της εκδήλωσης οι γυναίκες του χωριού διένειμαν στους παρευρισκόμενους  σπιτικές πίτες.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αστέριος Βασιλάκος: Εκτός ελέγχου ο αμίαντος στο Μουζάκι
Επόμενο άρθρο Αγιασμός για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του Κέντρου Κοινωνικών Δραστηριοτήτων