Ειδήσεις

Ο Δημήτρης Μπάσης αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8: Για μένα το τραγούδι είναι τα πάντα, είναι οξυγόνο, είναι η ομορφιά της ζωής


Για το ξεκίνημά του, την σπουδαία καριέρα του και τις συνεργασίες που είχε με πολύ αξιόλογους καλλιτέχνες, τις συναυλίες του με τον Σταύρο Ξαρχάκο και τις καλοκαιρινές του εμφανίσεις αλλά και για τα μικρά και μεγάλα νοήματα και μαθήματα τη ζωής μίλησε αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8 ο καταξιωμένος ερμηνευτής Δημήτρης Μπάσης. Λίγο πριν τη συναυλία του με τον κορυφαίο συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο και την Ηρώ Σαϊα, στη λίμνη Πλαστήρα (την Παρασκευή 2 Αυγούστου, στα Καλύβια Πεζούλας, και ώρα 21:30), ο δημοφιλής και ιδιαίτερα συμπαθής ερμηνευτής εμφανίστηκε (τη Δευτέρα 29 Ιουλίου) στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00- 15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη, σε μια συζήτηση καθόλα ενδιαφέρουσα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Δημήτρη Μπάση στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

Ερώτηση: Σας συναντάμε εν μέσω καλοκαιρινών περιοδειών, με ένα πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει και ενδιαφέρουσες συνεργασίες και αφιερώματα σε σπουδαίους καλλιτέχνες. Την Παρασκευή 2 Αυγούστου το ραντεβού δίνεται στη λίμνη Πλαστήρα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λιμνών, που οργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μαζί με τον κορυφαίο συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο και την Ηρώ Σαϊα. Τι έχετε ετοιμάσει;

Απάντηση: Όπως προαναφέρατε, είναι και συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου, αυτού του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη που έχει γράψει τη δική του ιστορία σε αυτό που λέγεται ελληνικό τραγούδι.

Ένας συνθέτης που τα τραγούδια του θα μεγαλώσουν και τις επόμενες γενιές.

Θα ακούσουμε τα σπουδαιότερα και σημαντικότερα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου σε μια δίωρη συναυλία.

Το έργο του είναι πολύ μεγάλο. Θα χρειαζόμασταν πολλές ώρες για να το αποτυπώσουμε ζωντανά.

Αλλά θα είναι μια συναυλία που, πιστέψτε με, θα τη θυμούνται για πάρα πολλά χρόνια οι θεατές που θα έρθουν γιατί ο Σταύρος Ξαρχάκος είναι μοναδικός επί σκηνής.

Αυτό που μεταδίδει στην ορχήστρα και τους τραγουδιστές του και αυτό που θα εισπράξει ο κόσμος θα είναι πραγματικά κάτι μοναδικό.

Ερώτηση: Έχετε δηλώσει πως οι συναυλίες είναι κάτι ζωτικό γι ΄ αυτό που κάνετε, για την τέχνη σας. Η επαφή με τον κόσμο είναι κάτι σαν «οξυγόνο»; Είναι το «καύσιμο»;

Απάντηση: Για μένα  – και φαντάζομαι για όλους τους συναδέλφους μου – οι συναυλίες, οι ζωντανές εμφανίσεις είναι τρόπος ζωής για εμάς.

Εγώ ασχολούμαι από πάρα πολύ μικρό παιδί με τη μουσική. Είμαι στο χώρο πάρα πολλά χρόνια.

Μου αρέσουν οι ζωντανές εμφανίσεις, μου αρέσει αυτή η επικοινωνία με το κοινό.

Είναι ένα πολύ πλούσιο καλοκαίρι φέτος.

Πέρα από τις δικές μου συναυλίες που θα ταξιδεύω σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό με την ορχήστρα μου, συμμετέχω σε αυτές τις συναυλίες που κάνει ο Σταύρος Ξαρχάκος φέτος, μαζί με την Ηρώ Σαϊα.

Αλλά είναι και μια επετειακή χρονιά για τον Μίμη Πλέσσα. 100 χρόνια Μίμης Πλέσσας. Όπου και εκεί γίνονται κάποιες συναυλίες.

Ήμασταν προχθές το Σάββατο στο Sanni Festival στη Χαλκιδική, με τον Στέφανο Κορκολή και τη Σοφία Μανουσάκη, για να τιμήσουμε τον Μίμη Πλέσσα.

Οπότε, είναι ένα πολύ πλούσιο και ζωντανό καλοκαίρι, με πολλά ταξίδια, με πολλούς σταθμούς, με πολλού προορισμούς.

Ερώτηση: Ξεκινήσατε να τραγουδάτε επαγγελματικά πολύ μικρός, όπως προαναφέρατε, μόλις στα 20 χρόνια σας, οπότε και σας ανακάλυψε ο Σταμάτης Κραουνάκης. Πότε συνειδητοποιήσατε ότι αυτός είναι ο δρόμος που θέλετε να ακολουθήσετε; Ποιό ήτα ν το ερέθισμα;

Απάντηση: Εγώ είχα πάρει την απόφαση αυτή στην εφηβεία περίπου.

Ασχολούμαι από πάρα πολύ μικρό παιδί με τη Βυζαντινή μουσική. Από τα 8 μου χρόνια. Με σπουδές, με μαθήματα. Υπήρξα ψάλτης για πάρα πολλά χρόνια, στα νεανικά μου χρόνια, και κάπου στην εφηβεία συνειδητοποίησα ότι αυτό που με έχει κερδίσει είναι η μουσική, το τραγούδι και ότι θα ασχοληθώ με αυτό.

Οπότε, μπαίνω σε αυτόν τον χώρο. Η πρώτη ευκαιρία που μου παρουσιάστηκε ήταν από τον Σταμάτη Κραουνάκη, που μου έκανε πρόταση να κατέβω στην Αθήνα.

Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

Ερώτηση: Αυτή, λοιπόν, ήταν η αρχή, η αφετηρία. Και σε όλη αυτή την πορεία σας, έχετε συνεργαστεί με πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες (όπως με τους Γιάννη Σπανό, Δημήτρη Μητροπάνο, Χρήστο Νικολόπουλο, τώρα με τον Σταύρο Ξαρχάκο). Θέλετε να μοιραστείτε μαζί  μας μια στιγμή, μια κουβέντα που έχτε κρατήσει μέσα σας από τη συναναστροφή και τη συνεργασία σας με όλους αυτούς τους αξιόλογους ανθρώπους;

Απάντηση: Κοιτάξτε, ο κάθε ένας από όλους αυτούς που αναφέρατε, είχαν μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Είχα έρθει πολύ κοντά με όλους.

Από τον Μητροπάνο κρατάω τη γενναιοδωρία του, το πόσο δοτικός ήταν με τους συνεργάτες του.

Με τον Μητροπάνο ήμασταν δέκα χρόνια μαζί, με κάποια διαλείμματα σε αυτή τη δεκαετία, έκανα πάρα πολλές συνεργασίες.

Ο Θεοδωράκης ήταν πραγματικά ένα μνημείο ζωντανό όσο υπήρχε και όσο τον συναναστρεφόμουνα. Ένας πληθωρικός άνθρωπος και ταυτόχρονα τόσο απλός.

Ο κάθε ένας ήταν μοναδικός. Εγώ θέλω να πω ότι ήμουνα τυχερός που μπόρεσα αυτούς τους σημαντικούς ανθρώπους, όπως είναι ο Μίκης Θεοδωράκης, όπως είναι ο Δημήτρης Μητροπάνος, ένας από τους σπουδαιότερους λαϊκούς τραγουδιστές, όπως είναι τώρα ο Σταύρος ο Ξαρχάκος, ένας πραγματικά τεράστιος συνθέτης. Το έργο του είναι τεράστιο.

Θέλω να πω, αισθάνομαι τυχερός που γνώρισα όλους αυτούς τους ανθρώπους, που τους συναναστράφηκα, που τους συναναστρέφομαι ακόμα, γιατί, όπως είπαμε, το καλοκαίρι κάνουμε μια σειρά συναυλιών με τον Σταύρο Ξαρχάκο.

Νιώθω ευλογημένος που μπορώ να λέω στις επόμενες γενιές, στα παιδιά μου, στους νεότερους, τι ήταν αυτοί οι σημαντικοί άνθρωποι.

Ερώτηση: Σε έναν τόσο δύσκολο και συνάμα ανταγωνιστικό χώροι, όπως αυτόν της μουσικής, τι είναι αυτό που θα διασφαλίσει τελικά την επιτυχία και, κυρίως, τη διαχρονικότητα ενός καλλιτέχνη; Ο κόσμος ξεχωρίζει την αλήθεια και την ουσία, αφού αυτά είναι που μένουν και αξίζουν στο τέλος) τόσο των καλλιτεχνών όσο και των τραγουδιών, των καλών τραγουδιών;

Απάντηση: Ο κόσμος ξέρει να ξεχωρίζει την αλήθεια, ξέρει να ξεχωρίζει την ποιότητα.

Δεν ξέρω, πολλές φορές, πόσο διαθέσιμος είναι να ασχοληθεί και να φιλτράρει τα πράγματα. Όπως εσείς και εμείς το εννοούμε.

Ο χώρος ο καλλιτεχνικός δεν είναι ο μόνος ανταγωνιστικός χώρος.

Ο κάθε τομέας και όλα τα επαγγέλματά τους έχουν την ανταγωνιστικότητά τους, έχουν τα καλά τους και τα κακά τους.

Εγώ μπορώ να πω μόνο ότι ένας άνθρωπος, όσο ανταγωνιστικό και αν είναι ένα περιβάλλον, όταν έχει ταλέντο, αυτό το ταλέντο κάποια στιγμή θα λάμψει.

Από εκεί και πέρα, είναι θέμα του κάθε καλλιτέχνη, είναι θέμα χαρακτήρα, πως θα διαχειριστεί σωστά τις ευκαιρίες που θα του έρθουν.

Γιατί, πιστεύω, ότι σε όλους θα έρθουν οι ευκαιρίες. Αυτή είναι η άποψη η δική μου.

Η ζωή, δεν θεωρώ, ότι αδικεί κάποιους ή τους ευνοεί. Απλά κάποιοι μπόρεσαν να διαχειριστούν ακόμα και την ελάχιστη, την παραμικρή ευκαιρία που τους δόθηκε για να πάνε ένα βήμα, τρία, πέντε βήματα παρακάτω.

Οπότε, είναι καθαρά θέμα πως θα διαχειριστεί κάποιος που έχει ταλέντο, γιατί αυτός που έχει ταλέντο δεν μπορεί να το κρύψει, δεν κρύβεται το ταλέντο, κάποια στιγμή θα φανεί και εκεί θα δεχτείς προτάσεις για συνεργασίες, εκεί θα πρέπει να είσαι σωστός διαχειριστής αυτών των προτάσεων.

Εγώ δεν θα ξεχάσω ποτέ, όσο ζω, μια κουβέντα που μου είπε η Λίνα Νικολακοπούλου, ότι οι καριέρες χτίζονται  όταν έχεις τη δύναμη να πεις κάποια όχι.

Και το κατάλαβα όταν άρχισα να κάνω επιτυχία, όταν έρχονταν διάφορες προτάσεις, με δέλεαρ το οικονομικό, αλλά που καταλάβαινες ότι καλλιτεχνικά σε πάει κάπου αλλού από εκεί που πρέπει να πας. Εκεί πρέπει να βρεις τη δύναμη να πεις όχι.

Εγώ αυτό έχω να πω. Σωστή διαχείριση.

Και αυτοί που έχουν ταλέντο, το ταλέντο θα λάμψει. Δεν κρύβεται.

Ερώτηση: Τι είναι για εσάς η μουσική και το τραγούδι;

Απάντηση: Επειδή από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, από τα νήπια, από πολύ μικρός, θυμάμαι να τραγουδάω.

Θυμάμαι ότι το τραγούδι είναι αυτό που με γοήτευε και με μάγευε.

Για μένα, το τραγούδι,  όπως σας είπα, είναι τρόπος ζωής.

Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου, αν – θεωρητικά – κάποια στιγμή μου πουν ότι δεν θα ξανατραγουδήσεις ή δεν θα βγεις επί σκηνής. Ξέρω ότι κάποια στιγμή, βιολογικά, όλοι οι άνθρωποι σταματάμε.

Νιώθω ότι έχω να δώσω πολλά ακόμη. Δεν είμαι σε αυτή τη φάση.

Οπότε, για μένα το τραγούδι είναι τα πάντα, είναι οξυγόνο.

Είναι η ομορφιά της ζωής. Είναι αυτό που με κάνει ευτυχισμένο.

Ερώτηση: «Η ζωή». Με αυτό το τραγούδι σας ξεκινήσαμε τη συζήτησή μας. Εσάς προσωπικά, ποιο ήταν το μεγαλύτερο μάθημα που σας έχει διδάξει η ζωή μέχρι σήμερα;

Απάντηση: Μαθήματα παίρνω κάθε μέρα από τη ζωή.

Η ζωή είναι ένας μαραθώνιος. Ξεκινάς από τότε που βγαίνεις από το σχολείο και αρχίζεις ένας αγώνα για την επιβίωση.

Ακόμα και όταν έρθει η σημαντικότερη στιγμή του ανθρώπου, που είναι όταν κάνεις οικογένεια και όταν κάνεις παιδιά, εκεί πάλι αρχίσουν τα δύσκολα. Και πρέπει να αγωνιστείς γι ΄ αυτά τα παιδιά.

Η ζωή, αυτό που μου έχει διδάξει εμένα, είναι ότι πρέπει να αγωνίζεσαι.

Τίποτα δεν θα σου δοθεί ποτέ. Ακόμα και όταν έχεις ένα πολύ μεγάλο ταλέντο, δεν θα σου δοθεί απλόχερα, αν δεν αγωνιστείς και δεν προσπαθήσεις.

Αγώνας, λοιπόν, δουλειά. Αυτό μου διδάσκει εμένα η ζωή και, επειδή πολλές φορές, ξέρεις, μας απορροφά τόσο πολύ, ειδικά εμάς τους καλλιτέχνες, επειδή είναι πολύ λαμπερός αυτός ο χώρος, μας απορροφά τόσο πολύ η δουλειά μας, πρέπει κάποια στιγμή να βγαίνουμε από αυτό το πράγμα, το καλούπι της λάμψης, και να δούμε ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα που είναι πιο σημαντικά. Πιο σημαντική είναι η οικογένεια.

Ερώτηση: Με το τραγούδι «Η ζωή» ξεκινήσαμε και τώρα, σιγά-σιγά, και ολοκληρώνοντας τη συζήτησή μας, θα ακούσουμε το νέο τραγούδι με τίτλο «Τα σημάδια σου» σε στίχους Νίκου Μωραϊτη και μουσική Νικόλα Μαυρέση. Τι ιστορία μας αφηγείται το συγκεκριμένο τραγούδι;

Απάντηση: Αυτό είναι ένα τραγούδι που έγραψε ο Νικόλας Μαυρέσης, τη μουσική και τους στίχους ο Νίκος ο Μωραϊτης.

Αυτό το δίδυμο έγραψε το τραγούδι, πριν από τρία-τέσσερα χρόνια, το «Ένα λεπτό» που είπα με τον Χρήστο Μάστορα από τις Μέλισσες.

Αυτό το τραγούδι υπήρχε έτοιμο στα συρτάρια μου εδώ και δύο χρόνια αλλά, επειδή τραγούδησα τα τραγούδια του «Σασμού», μου είχε πει ο φίλος μου ο Νίκος ο Τερζής ΄΄Θέλω να τραγουδήσεις κάποια τραγούδια’’.

Τους στίχους έγραψε, επίσης, ο φίλος μου ο Γιάννης ο Κότσιρας, οπότε άφησα αυτό το τραγούδι, «Τα σημάδια σου», στο συρτάρι, περίμενα δύο χρόνια και, έτσι, κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο.

Και πιστεύω ότι είναι ένα τραγούδι που αγάπησε από την πρώτη στιγμή ο κόσμος.

Ερώτηση: Καλοτάξιδο, λοιπόν, το νέο αυτό τραγούδι, καλή επιτυχία σε όλη την περιοδεία και τις εμφανίσεις σας και Καλή Αντάμωση στη Λίμνη Πλαστήρα, στη συναυλία με τον κορυφαίο συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο. Σας ευχαριστούμε θερμά. Ήταν μεγάλη μας χαρά και τιμή.

Απάντηση: Και εγώ ευχαριστώ. Καλή συνέχεια και Καλή Αντάμωση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ananti Resort & Spa: Έτοιμο να υποδεχθεί τις εκδηλώσεις σας!
Επόμενο άρθρο Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα τελεί την Ακολουθία του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως προς την Κυρία Θεοτόκο