Ειδήσεις

Ο δήμαρχος Σοφάδων Δημοσθένης Κατσής μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 για το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας και τοπικών προϊόντων


Για το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας και τοπικών προϊόντων που θα πραγματοποιηθεί στα Λουτρά Σμοκόβου, από 28 έως 30 Ιουνίου, μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 ο δήμαρχος Σοφάδων Δημοσθένης Κατσής. Ο κ. Κατσής ήταν καλεσμένος, την Τετάρτη 26 Ιουνίου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» με τη Βάσω Μπαλαμπάνη όπου μίλησε για τους στόχους της διοργάνωσης και την πολύπλευρη σημασία της για την περιοχή.

Η περιοχή (των Λουτρών Σμοκόβου) επιλέχθηκε, καθώς αποτελεί ένα από τους πλέον σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς για την Θεσσαλία.

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί κατά τις ημερομηνίες 28 έως 30 Ιουνίου, κατά τις ώρες 18:00 με 22:00.

Θα υπάρχουν 20 σταντ, όπου οι εκθέτες θα παρουσιάσουν τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής (λουκάνικο, μέλι, κρασί, τσίπουρο, όσπρια, ζυμαρικά, σάλτσες, οπωροκηπευτικά, μαρμελάδες, τυροκομικά, αρωματικά φυτά, ξηρούς καρπούς κ.ά.)

Ταυτόχρονα, θα υπάρχει και κουζίνα, ώστε μαγειρικές απολαύσεις να γευτούν οι παρευρισκόμενοι.

Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ θα τελεστούν την Παρασκευή 28 Ιουνίου και ώρα 18:00 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και παρουσία του Καρδιτσιώτη Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα.

Ο δήμαρχος Σοφάδων στο Ηχόραμα 100,8

«Πραγματικά είναι το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας και τοπικών προϊόντων που συμβαίνει στον Δήμο Σοφάδων και γίνεται στα Λουτρά Σμοκόβου.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου μας θα πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο γεγονός και πραγματικά το οργανώνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να αποτελέσει ένα ορόσημο για τον Δήμο Σοφάδων και να καθιερωθεί, να γίνει ένας θεσμός για τα επόμενα χρόνια.

Αυτό το Φεστιβάλ έχει διττό στόχο. Πέρα από τη γαστρονομία και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, προσπαθούμε να προβάλουμε και τη φύση της περιοχής, τα Λουτρά Σμοκόβου που έχουμε ένα πανέμορφο τοπίο, έχουμε ιαματικές πηγές που είναι ξακουστές σε όλη την Ελλάδα.

Με αυτό, λοιπόν, το Φεστιβάλ θα αναδείξουμε και τα τοπικά προϊόντα, θα αναδείξουμε και την περιοχή που Σμοκόβου που πραγματικά για εμάς αποτελεί τη ναυαρχίδα του τουριστικού προϊόντος του Δήμου μας.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα λειτουργεί Έκθεση καθημερινά, 18:00 με 22:00, και σε συνδυασμό και με τη δροσιά που έχει ο χώρος, οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν τα τοπικά προϊόντα να γευτούν τις γεύσεις που θα μας μαγειρεύουν οι εξαίρετοι σεφ καθημερινά.

Πραγματικά υπάρχουν πάρα πολλές εκδηλώσεις, ημερίδες με ομιλητές διάφορους καθηγητές Πανεπιστημίου, διακεκριμένοι επιστήμονες, σεφ για τα προβλήματα της διατροφής, για τη μεσογειακή διατροφή, για τα οφέλη που αυτή έχει, για τα προϊόντα, για τους οίνους και τα κρασιά.

Όλοι αυτοί, λοιπόν, οι επιστήμονες, επί τρεις μέρες, θα πραγματοποιούν τις ομιλίες τους.

Στην κουζίνα, οι σεφ θα μαγειρεύουν συνέχεια και θα παράγουν νέες συνταγές και παραδοσιακές.

Και το βράδυ, μετά τις 22:00, που θα κλείνει η Έκθεση, θα υπάρχει μουσική βραδιά όλες τις ημέρες».

 

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Παρασκευή 28.06

-18:00 Εγκαίνια Χαιρετισμοί – Παρουσίαση των εκθετών και των προϊόντων του Φεστιβάλ

19:00 Ομιλία από την κ. Μαρία Βησαροπούλου – Διαιτολόγο – Διατροφολόγο με θέμα Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής στην υγεία

-19:30 Ομιλία από τον κ. Αντώνη Καράγιωργα – Βιοχημικό με θέμα Διατροφή και νηστεία

20:00 Ομιλία από τον κ. Θεοφάνη Γεωργόπουλο – Λέκτορα εφαρμογών (μέλος Δ.Ε.Π.) του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας στο τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής με θέμα Τοπικά παραδοσιακά προϊόντα Καρδίτσας και μεσογειακή διατροφή

22:00 /ΣΥΝΑΥΛΙΑ με τοπική παραδοσιακή ορχήστρα με τους: Τόμη Ρωμανό, Κατερίνα Στεργίου, Απόστολο Παναγιώτου

 

Σάββατο 29.06

18:00 – 21:00 Διαγωνισμός Παραδοσιακού Πιάτου

19:00 Ομιλία από την Δρ. Όλγα Γκορτζή – Καθηγήτρια Σχολής Γεωπονικών Επιστήμων του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας με θέμα Γαστρονομικός τουρισμός

19:30 Ομιλία από τον κ. Κωνσταντίνο Βασάλο – διακεκριμένο σεφ, Το κοστολόγιο στην κουζίνα

20:00 Ομιλία από τον κ. Κωνσταντίνο Κουσκούκη – Καθηγητή Δερματολογίας – Νομικό – Πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Στοματικής Ιατρικής – Πρόεδρο Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας – Πρόεδρο Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινέζικης & Συμπληρωματικής Ιατρικής, με θέμα Ιαματικός τουρισμός και γαστρονομία

22:00 Συναυλία με τους: Στάθη Αγγελόπουλο, Ελένη Τζαβάρα

 

Κυριακή 30.06

18:00 Αφιέρωμα στη Μεσογειακή Κουζίνα

19:00 Ομιλία από τον κ. Θάνο Καραθάνο – Χημικό οινολόγο, Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων και μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Επιτροπής οινοτουρισμού . Οι δρόμοι του κρασιού και του τσίπουρου. Σύνδεση του οινοτουρισμού με την τοπική γαστρονομία, τα αξιοθέατα και τον πολιτισμό

19:30 Ομιλία από τον κ. Γιάννη Χριστοφόρου –οινολόγο με θέμα Αμπέλι – Οινοποιείο – Επίσκεψη ως στοιχεία εναλλακτικού τουρισμού

20:00 Ομιλία από τον κ. Πέτρο Αυγέρη – σεφ και εκπαιδευτή ενηλίκων στο δημόσιο ΙΕΚ Λάρισας και Καρδίτσας με θέμα Υγιεινή & ασφάλεια στην κουζίνα

22:00 / ΣΥΝΑΥΛΙΑ με τους: Μάκη Κουτσιούμπα, Κάλη Παπαδιά

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μνημόνιο συνεργασίας για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Αυξημένη χρηματοδότηση για την κατασκήνωση του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα