Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα ξεκινά δυναμικά τις εκδηλώσεις εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.
Την Κυριακή 9/5/2021 υψώνει την προ-επαναστατική σημαία της Κλεφτουριάς των Αγράφων στη θέση «Στεφάνι» όπου είχε ο Καραϊσκάκης καραούλι.
Την ίδια μέρα υψώνεται με αερόστατο η μεγαλύτερη Ελληνική σημαία του κόσμου 1.500 τετρ. μέτρα επάνω από τη λίμνη Πλαστήρα!
Πιο αναλυτικά:
Κυριακή του Θωμά, (9/5/2021), ξεκινούν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των αγώνων για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, με τη «Γιορτή της Σημαίας». Η εκδήλωση έχει συμβολικό χαρακτήρα και έρχεται «να τιμήσει τους αγώνες επωνύμων και ανωνύμων που έκαμαν στάση ζωής το «Ελευθερία ή Θάνατος», για να έχουμε σήμερα εμείς ελεύθερη Πατρίδα, εθνική ταυτότητα και ύπαρξη» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην πρόσκλησή του, ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος. Η έναρξη των εκδηλώσεων γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ύψωση της επαναστατικής σημαίας στα Άγραφα, στις 10 Μαϊου 1821 από τον Κώστα Βελή.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Κυριακή στις 10.15. π.μ. με δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες των εθνικών αγώνων, στον Ι.Ν. Κοίμησης Θεοτόκου Μορφοβουνίου. Ακολουθεί ομιλία του δημάρχου για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, χαιρετισμός επισήμων και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων. Έπειτα θα ξεκινήσει πομπή με επικεφαλής την προ- επαναστατική σημαία των Αγράφων, την οποία είχαν ως σύμβολο οι κλέφτες των Αγράφων από τις πρώτες δεκαετίες του 17ου αιώνα, μέχρι την Επανάσταση του 1821. Η σημαία θα υψωθεί στην ιστορική τοποθεσία «Στεφάνι» Μορφοβουνίου, όπου ο Καραϊσκάκης είχε μόνιμο καραούλι, για να παρακολουθεί τις κινήσεις των Οθωμανών. Πρόκειται για συμβολική εγκατάσταση του πρώτου έργου στο υπό δημιουργία πάρκου ιστορικής μνήμης, το οποίο θα λειτουργήσει ως Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με την επωνυμία «Χωρο- χρόνου Άγραφον». Το προτεινόμενο έργο έχει εγκριθεί από την «Επιτροπή 2021» και εκκρεμεί η ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Στις 7 μ.μ. το απόγευμα της Κυριακής του Θωμά, στον παραλίμνιο χώρο κάτω από το γήπεδο της Πεζούλας (λίγο πριν την πλαζ), θα υψωθεί με αερόστατο η μεγαλύτερη Ελληνική Σημαία στον κόσμο. Επάνω από τη λίμνη θα κυματίζει σημαία 1.500 m2, με φόντο τα θεσσαλικά Άγραφα. Με την κίνηση αυτή αναδεικνύεται το ανυπότακτο πνεύμα των Αγράφων και οι αγώνες για την Ελευθερία. Η επιλογή της μεγαλύτερης Ελληνικής σημαίας, συμβολίζει την καρδιά και την ψυχή του Έλληνα, ο οποίος πάντα θα ξεπερνά τις δυσκολίες και σε πείσμα των καιρών, στέκεται όρθιος και δυνατός.
Από τεχνικής πλευράς πρόκειται για εντυπωσιακό γεγονός, το οποίο δημιουργεί νέο «ρεκόρ Γκίνες». Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Εμπορικό και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Καρδίτσας, με χορηγούς την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και τις επιχειρήσεις «Θεόνη» και «Αλουμιλ».
Οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας θα ολοκληρωθούν το βράδυ στις 8 μ.μ. στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου Νεοχωρίου, όπου θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από χορευτικά συγκροτήματα κοινοτήτων της Λίμνης Πλαστήρα. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν όλο το έτος και έχουν προγραμματιστεί μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, εκδόσεις, διημερίδα, κ.α.
Παράλληλα με την τιμή των εθνικών αγώνων, στόχος της δημοτικής αρχής είναι να αποτελέσουν οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια, αφετηρία επανεκκίνησης της περιοχής με έργα και υποδομές εξωστρέφειας και καινοτομίας. Η παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού, στοχεύει στην ανανέωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Μέσα από την Ιστορία, τον Πολιτισμό και το απαράμιλλο φυσικό τοπίο, η λίμνη Πλαστήρα θα επιχειρήσει να βρει τη θέση της στη διεθνή τουριστική αγορά, στοχεύοντας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στην μετά- covid 19 εποχή.
Τέλος, η είσοδος στο γήπεδο της Πεζούλας για επισήμους και κοινό θα είναι ελεγχόμενη, λόγω του κορονοϊού και θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι αποστάσεις που ισχύουν για εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους. Επειδή το αερόστατο και η σημαία θα είναι ορατή από πολλά σημεία της λίμνης, κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δούνε το σπάνιο θέαμα χωρίς να δημιουργηθεί συνωστισμός.