Για την Ομάδα Κρούσης που θα διαχειρίζεται φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, σεισμούς), το ρόλο της και το σκοπό της μίλησε ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας Δημήτρης Παπούλιας στους 100,8 FM και στο Ράδιο Ηχόραμα.
Με αφορμή την επίσημη έναρξη του όλου εγχειρήματος και της εκπαίδευσης υγειονομικών του Νομού αλλά γενικού πληθυσμού, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε διεξοδικά στο πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα, το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Ιανουαρίου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.
Πιο αναλυτικά, δήλωσε τα ακόλουθα:
Πως γεννήθηκε η ιδέα
Ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας μπήκε από την πρώτη στιγμή, εκείνες τις δύσκολες ημέρες, όπου όλοι μας ήμασταν σε πολύ μεγάλη δυσκολία, και πάρα πολλοί συμπολίτες μας ήταν σε απόγνωση. Ένα μεγάλο καιρικό φαινόμενο. Δύο μάλλον συνεχόμενα καιρικά φαινόμενα. Daniel και Elias, έπληξαν την περιοχή μας, τους Δήμους μας, και εμείς, από την πρώτη στιγμή, ενεργοποιηθήκαμε σε εθελοντική βάση.
Προστρέξαμε, βοηθήσαμε ανθρώπους, προσφέραμε σε υγειονομική βοήθεια, ψυχολογική υποστήριξη και φάρμακα και στις τέσσερις δομές φιλοξενίας που οργάνωσε και λειτούργησε υποδειγματικά ο Δήμος Καρδίτσας. Όπως επίσης και στο ελικοδρόμιο όπου υποδεχόμασταν ασθενείς από τα ελικόπτερα.
Αυτό το εγχείρημα, το οποίο πήγε πάρα πολύ καλά, μας έδωσε και το έναυσμα, δόθηκε αυτή η ιδέα, με τους ανθρώπους που συναντήσαμε στο πεδίο, σε περιοχές του Δήμου Παλαμά, το κλιμάκιο που είχε στείλει ο Υπουργός Υγείας και αποτελούνταν από ανθρώπους του Τμήματος Ιατρικής των Φυσικών Καταστροφών και της Παγκόσμιας Υγείας κάτω από την καθοδήγηση του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εκεί, λοιπόν, γεννήθηκε η ιδέα ότι αυτό που έγινε με πάρα πολύ όμορφο τρόπο και πήγε πάρα πολύ καλά, θα μπορούσε να γίνει πιστοποιημένα και θα μπορούσε να γίνει με μια καλύτερη οργάνωση μέσα από τα ειδικά προγράμματα που έχει το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έτσι, ξεκινήσαμε να κάνουμε το πρώτο μνημόνιο συνεργασίας και να υλοποιούμε το πρόγραμμα επιλέγοντας ουσιαστικά τους επιστήμονες ιατρούς μας που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό.
Και για να κάνω και μια διευκρίνιση, γιατί υπάρχουν παρανοήσεις, το πρόγραμμα αυτό επιδοτείται από το Δίκτυο ΄ 21. Είναι ένα ίδρυμα που λειτουργεί μέσα από το ίδρυμα Λάτση και την Εθνική Τράπεζα σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτές μας, καλύπτοντας ένα μέρος των εξόδων.
Από την άλλη μεριά, εμείς οι εκπαιδευόμενοι όχι μόνο δεν έχουμε κάποιο οικονομικό όφελος αλλά βάζουμε και χρήματα από την τσέπη μας για να πραγματοποιηθεί όλη αυτή η διαδικασία.
Πως λειτουργεί το εγχείρημα
Είναι σε πιλοτική βάση. Επιλέξαμε γιατρούς μας με πρώτο κριτήριο, εκείνες τις ημέρες, την εθελοντική τους προσφορά και δράση.
Δεύτερο κριτήριο είναι να επιλέξουμε γιατρούς ειδικοτήτων που είναι χρήσιμες για την ομάδα κρούσης. Δηλαδή, ειδικότητες όπως είναι οι γενικοί γιατροί, οι παθολόγοι, καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, χειρουργοί, ειδικότητες που είναι χρήσιμες στο πεδίο και ειδικότητες όπως είναι ο παιδίατρος, ο ψυχίατρος. Καθώς, επίσης, και κάποια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τα οποία θα οργανώσουν την όλη προσπάθεια. Θα συμμετάσχουν και οι ίδιοι αλλά στο οργανωτικό κομμάτι.
Στην ομάδα συμπεριλαμβάνονται διασώστες του ΕΚΑΒ όπως επίσης και πέντε νοσηλεύτριες οι οποίες χρειάζονται και αυτές για το όλο εγχείρημα.
Η ομάδα θα εκπαιδευτεί με ειδικά μαθήματα και με ειδικό υλικό που θα έρχεται με διαδικτυακές βάσεις αλλά και με την παρουσία τους οι εκπαιδευτές στον Ιατρικό μας Σύλλογο για μια σειρά από Παρασκευές και Σάββατα, διάρκειας τεσσάρων μηνών.
Και τους επόμενους τέσσερις μήνες θα ακολουθήσει και ένα πρόγραμμα μέσα από διαδικτυακές βάσεις, με επαναλήψεις και ασκήσεις ώστε να εκπαιδευτούν κατάλληλα work groups, ΄΄ζωντανές΄΄ ομάδες εργασίας ώστε να υπάρχει μια πραγματική ομάδα και όχι ένα θεωρητικό μάθημα ή σεμινάριο.
Αυτό, λοιπόν, το εγχείρημα θα κρατήσει τουλάχιστον τέσσερις έως οχτώ το πολύ μήνες.
Θα ολοκληρωθεί κάνοντας μια πολύ μεγάλη και πρωτοποριακή άσκηση ετοιμότητας σε πραγματικό χρόνο και στο πραγματικό πεδίο. Θα είναι πάρα πολύ χρήσιμο και θα υπάρξουν οι κατάλληλες πιστοποιήσεις.
Αυτό που πάει να γίνει δεν είναι μια ομάδα, όπως είναι η ΕΜΑΚ για παράδειγμα. Μιλάμε για μια υγειονομική ομάδα.
Εδώ υπάρχει ένα κενό στην Ελληνική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Δεν υπάρχουν παρόμοιες ομάδες στον ελλαδικό χώρο. Υπάρχουν μόνο σε κλίμακα ευρωπαϊκών κρατών όπως είναι η Αγγλία, η Αμερική, το ΝΑΤΟ.
Στην Ελλάδα ξεκινάμε, και θέλω να είμαστε και λίγο πρωτοπόροι σε αυτό, να υπάρξει αυτή η υγειονομική ομάδα που θα αποτελείται από επιστήμονες, υγειονομικούς που έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία μαζί με διασώστες, που θα αντιμετωπίζει συνέπειες μετά από κινδύνους και φυσικές καταστροφές στο υγειονομικό κομμάτι. Θα είμαστε εκείνοι οι οποίοι στο πεδίο θα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες μιας φυσικής καταστροφής και πάντα στο υγειονομικό κομμάτι. Και αυτό είναι κάτι το πρωτοποριακό.
Πρώτα συμπεράσματα
Το πρώτο πράγμα που βγαίνει ως συμπέρασμα, εμείς θέλουμε να ζητήσουμε από τους εκπαιδευτές μας, γιατί το πρόγραμμα είναι διαδραστικό, δεν είναι προκαθορισμένο με την έννοια ότι υπάρχει κάποια ύλη που θα καθίσουμε να τη μάθουμε σε πέντε μέρες. Είναι διαδραστικό.
Και θα κάνουμε και πρόταση στην πρωτοποριακή ερευνητική ομάδα του ΕΚΠΑ και στον Κοσμήτορα κ. Πικουλή να είναι πιο πολύ κομμάτι εκπαίδευσης και ουσίας, δηλαδή work groups που θα δουλεύουν πάνω σε αυτά τα αντικείμενα και λιγότερο το θεωρητικό.
Γιατί το θεωρητικό μπορούμε να το λάβουμε σαν γνώση και μέσα από τις βάσεις δεδομένων που μας αποστέλλονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα.
Άρα, θέλουμε κάτι ΄΄ζωντανό΄΄, θέλουμε να είναι μια δεμένη ομάδα, μια συγκροτημένη ομάδα η οποία να μπορεί να είναι αποτελεσματική και όχι απλώς να συμμετάσχει στο σεμινάριο απλά για την κάλυψη κάποιων ωρών.