Την πρότασή του για την ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά και για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και τον αγροτικό, πρωτογενή τομέα ανέπτυξε αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8 ο Ευρωβουλευτής και υποψήφιος Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Φαραντούρης.
Με αφορμή την περιοδεία του στη Θεσσαλία την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου (διαδοχικά σε Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο), ο κ. Φαραντούρης ήταν καλεσμένος (την ίδια μέρα) στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη όπου αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα τα παραπάνω.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Νικόλα Φαραντούρη στο Ηχόραμα 100, 8 έχει ως εξής:
Ερώτηση: Πάμε να ξεκινήσουμε με την πρότασή σας για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. που στηρίζεται πάνω σε 10 πολύ συγκεκριμένους άξονες. Μιλήστε μας για αυτές τις εμβληματικές, όπως ό ίδιος τις έχετε χαρακτηρίσει, προτάσεις σας;
Απάντηση: Έχω πει σε όλους τους τόνους ότι με ενδιαφέρει η αποκέντρωση.
Την αποκέντρωση την εννοώ όχι μόνο με όρους αστικούς. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα.
Επειδή κατάγομαι και από την περιφέρεια, με ενδιαφέρει η περιφερειακή ανάπτυξη.
Και αυτό θέλω να περάσει στο πρόγραμμα ενός σύγχρονου δημοκρατικού, προοδευτικού κόμματος που πρέπει να μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και όλη μας η νοοτροπία.
Τι εννοώ πρακτικά;
Πρώτον. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει περιφερειακή ανασυγκρότηση του κόμματος. Περιφερειακά Συμβούλια, Περιφερειακές Οργανώσεις.
Οι Οργανώσεις Μελών να μην είναι παροπλισμένες. Να έχουν λόγο, να έχουν παρουσία, να προτείνουν πράγματα, να φθάνουν στα όργανα, τα όργανα να εισηγούνται στην ηγεσία, η ηγεσία να βάζει τη σφραγίδα, πάλι πίσω στα όργανα, πάλι πίσω στις οργανώσεις.
Να υπάρχει μια τέτοια αμφίπλευρη σχέση.
Και να υπάρχει και διάχυση σε όλη την περιφέρεια. Στο συνδικαλισμό, στα Επιμελητήρια, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Δεύτερον. Εισηγούμαι θέσεις δύο Αντιπροέδρων.
Έναν για την περιφερειακή συγκρότηση και έναν για το πρόγραμμα.
Είναι μια καινοτομία του προγράμματός μου που θέλω να ακουστεί δυνατά σε όλη την Ελλάδα.
Γιατί το λέω αυτό; Διότι έτσι εννοώ την αποκέντρωση ακόμα και στην κορυφή.
Το κόμμα δεν είναι υπηρέτης του εκάστοτε Προέδρου. «Εγώ, εγώ, το κόμμα μου και εγώ».
Δεν είναι έτσι. Το κόμμα είναι υπηρέτης της κοινωνίας και ο Πρόεδρος υπηρέτης και του κόμματος και της κοινωνίας.
Και για να έχουμε καλούς λογαριασμούς στην κορυφή, θα πρέπει ο Πρόεδρος να πλαισιώνεται από δύο Αντιπροέδρους.
Ο ένας να είναι για την περιφέρεια και ο άλλος για το πρόγραμμα.
Και να είναι μαζί, στα όργανα να λογοδοτούν και τα όργανα στη βάση.
Η βάση να εισηγείται στα όργανα και τα όργανα στον Πρόεδρο και τους Αντιπροέδρους.
Σας αναφέρω μερικά από τα πράγματα που έχω καταγράψει σε ένα φυλλάδιο με θέσεις, θα το συζητήσω με τους πολίτες και με τα μέλη και τους φίλους του κόμματος σε όλη τη Θεσσαλία.
Ερώτηση: Πάμε στα της Θεσσαλίας, εδώ όπου δύο είναι τα κυρίαρχα ζητήματα για τους πολίτες. Η αποκατάσταση της περιοχής μετά τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα και ο αγροτικός, ο πρωτογενής τομέας. Ποια είναι η θέση σας για τα δύο αυτά ζητήματα που αφορούν συνολικά τη χώρα μας και την πολιτική της;
Απάντηση: Αυτό ακριβώς συζητούσα εδώ στα Τρίκαλα με την Αντιπεριφερειάρχη σας και είπαμε να συντονίσουμε τις δράσεις μας για γρήγορες εκταμιεύσεις και γρήγορη αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών και ολιγωριών της ελληνικής κυβέρνησης και της κοινωνίας.
Πρώτον. Έχω εισηγηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έχει γίνει καταρχήν δεκτό, πάμε να το πετύχουμε, τη θέσπιση ενός αυτοτελούς Γεωργικού Ταμείου Προσαρμογής στις κλιματικές μεταβολές.
Τι σημαίνει αυτό; Ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που θα είναι αποκλειστικά και μόνο για αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους.
Μέχρι στιγμής δεν γίνεται αυτό.
Αυτή τη στιγμή πάμε μέσα από διάφορους διαδρόμους ευρωπαϊκών χρημάτων για να φθάσουν τα χρήματα και να αποζημιωθούν μετά από έξι και επτά μήνες και αφού περάσουν από τις ελληνικές και τις εθνικές κυβερνήσεις και αρχές και Κύριος οίδε πότε θα καταλήξουν στα χέρια των ζημιωμένων, των ανθρώπων που έχουν χάσει το βιος τους.
Τα ξέρετε εδώ στη Θεσσαλία πολύ καλύτερα. Τα ξέρω και εγώ και τα παρακολουθώ.
Και δίνουμε μάχη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αντιστρέψουμε το κακό κλίμα που υπάρχει από τη ρεμούλα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και σε άλλους τέτοιου είδους αρχές οι οποίες, αυτή τη στιγμή, αντί να διαχειρίζονται με χρηστό και διαφανή τρόπο τα χρήματα, τα ευρωπαϊκά κονδύλια, είναι γεμάτες στην αδιαφάνεια. Να μην επεκταθούμε.
Άρα, εγώ ζητώ ένα τρίτο πυλώνα στην αγροτική πολιτική, αποκλειστικά και μόνο για αποζημιώσεις στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα.
Η Κομισιόν το βλέπει πάρα πολύ θετικά. Το προχωράμε.
Επιδιώκω ευρύτερες συνέργειες και με άλλες ευρωομάδες. Όχι μόνο με την ομάδα της ευρωαριστεράς. Και με τους σοσιολδημοκράτες, τους πράσινους και με άλλους.
Και γιατί όχι και με τους υπόλοιπους Έλληνες ευρωβουλευτές.
Επιτέλους να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για κάτι που θα πιάσει τόπο για την περιοχή σας.
Δεύτερον. Έχω εισηγηθεί και άλλα πράγματα που αφορούν την αγροτική παραγωγή, τη φυτική παραγωγή, τη ζωική παραγωγή.
Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, έχουμε ένα τεράστιο ζήτημα με τις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων. Μέλια, κρέατα, ό,τιδήποτε έρχεται από το εξωτερικό με ανύπαρκτες προγραφές.
Που είναι κακό για τη δημόσια υγεία και το οποίο δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό στα εγχώρια προϊόντα.
Γιατί έρχεται σε πολύ φθηνότερη τιμή, σε πολύ χειρότερη ποιότητα, χωρίς στάνταρτς καλλιέργειας, παραγωγής, κυκλοφορίας και έρχεται εδώ ο Έλληνας κτηνοτρόφος, ο μελισσοκόμος και σου λέει «Περιορίζομαι από τις διατυπώσεις και από τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα περιβαλλοντικά’».
Τέλος πια σε αυτή την ιστορία και τη ΄΄φάμπρικα΄΄. Δεν γίνονται έλεγχοι στη χώρα.
Και αυτό διότι είναι μεγάλα τα συμφέροντα και γιατί υπάρχει μεγάλη πολυδιάσπαση.
Υπάρχει ΕΛΓΟ Δήμητρα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπάρχουν τα Τελωνεία στο Υπουργείο Οικονομικών, τρέχα γύρευε.
Εγώ εισηγούμαι στο πρόγραμμά μου μια υπηρεσία Μονάδα Φυτικών και Ζωικών Εισαγωγών στην Υπηρεσία Τελωνείων του Υπουργείου Οικονομικών με συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του ΕΦΕ, δηλαδή, και του ΕΛΓΟ Δήμητρα, έτσι ώστε να κάνουμε τον αγροδιατροφικό τομέα να σταθεί πάλι στα πόδια του, να γίνει εξαγωγικός, ποιοτικός, με ρόλο στον διεθνή ανταγωνισμό και, κυρίως, με επάρκεια για τη χώρα.
Ερώτηση: Έχετε δηλώσει πως «Είναι χρέος μας να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ σε νίκες και κυβερνητική τροχιά με ενότητα, δράση και προτάσεις» και έχετε κάνει λόγο για μια «υποψηφιότητα ενότητας και αυτοπεποίθησης για την επόμενη μέρα». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνετε στα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εσωκομματικών εκλογών;
Απάντηση: Αυτό είναι το μήνυμα και κανένα άλλο.
Η υποψηφιότητά μου είναι υποψηφιότητα ενότητας και επαναφοράς σε μια αξιόπιστη και με αυτοπεποίθηση πρόταση για τη χώρα.
Γύρω από το ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρωθούν οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις.
Να πάψουν πλέον τα χαζογελάκια και η αναξιοπιστία.
Να σταματήσει η εσωστρέφεια και να βγει κάποιος να αντιπαρατεθεί σε πολιτικές που κλείνουν Νοσοκομεία και μοιράζουν χρήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ σε κολλητούς που διαχειρίζονται γήπεδα μπάσκετ και γελάνε και τα μπετά στις Βρυξέλλες.
Αυτό είναι κατάντια των ευρωπαϊκών χρημάτων που έχουν πάει σε τσέπες κολλητών.
Τα ξέρετε πολύ καλά αυτά στο Θεσσαλικό κάμπο.
Αυτά πρέπει να τελειώσουν.
Πρέπει κάποιος να φωνάζει δυνατά στις Βρυξέλλες, στη Θεσσαλία, στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα, στη Λάρισα, στην Αθήνα, σε όλο τον κόσμο.
Θέλω να δώσω μια αίσθηση ενότητας, ένα μήνυμα αφύπνισης για την επόμενη μέρα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Να πάνε να βρούνε αλλού τα προβλήματα στο ΣΥΡΙΖΑ.
Θέλω να είμαι μέρος της λύσης του προβλήματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Και γι΄ αυτό είμαι ανάμεσά σας.
Εάν ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ επιλέξει την ενότητα, την εξωστρέφεια και την αυτοπεποίθηση, είμαστε εδώ για να βάλουμε πλάτη, να φτιάξουμε ξανά την προοδευτική, δημοκρατική παράταξη που μας αξίζει.
Αν όχι, πάλι τη δουλειά μου θα την κάνω από τη θέση του Ευρωβουλευτή για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Δεν έχω να κερδίσω τίποτα κατεβαίνοντας στις εκλογές.
Θέλω μόνο να κρατήσω ανοιχτό και υψηλά ηθικό το σπίτι το πολιτικό.