Επανήλθε η γνωστή μας (άγνωστη) από το 2013 εταιρεία Ανανεώσιμες Θεσσαλίας ΑΕ, με έδρα την Αλεξανδρούπολη,που θέλει πάλι να τοποθετήσει 26 ανεμογεννήτριες στην δασοσκέπαστη κορυφογραμμή των βουνών Ίταμος και Καπροβούνι, πάνω από τα χωριά Αμάραντος, Ραχούλα, Σαραντάπορο,Μολόχα, Απιδιά, και στους οικισμούς Γιαννουσέικα, Ίταμος, Παλαιοζογλώπι και σε υψόμετρα από 1100 έως 1450 μ. σε περιοχή περίβλεπτη από όλον σχεδόν τον Θεσσαλικό κάμπο.
Η εν λόγω εταιρεία εμφανίστηκε το 2013 και είχε ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας την γνωμοδότησή του για την εγκατάσταση τριών αιολικών σταθμών στην ανωτέρω κορυφογραμμή. Τότε, με την συμμετοχή και την αντίδραση πολλών φορέων και ενεργών πολιτών της Καρδίτσας το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά για τα έργα αυτά. Στην συνέχεια το 2016 για την διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης η Περιφέρεια Θεσσαλίας έβγαλε της μελέτες των έργων αυτών σε δημόσια διαβούλευση κατά την οποία το Δίκτυό μας, πολλοί άλλοι φορείς και πολίτες έστειλαν τις απόψεις τους τεκμηριώνοντας ότι η εις το διηνεκές περιβαλλοντική ζημία που θα επιφέρουν τα έργα αυτά, είναι πολύ μεγαλύτερη από το όποιο πρόσκαιρο ενεργειακό αλλά και οικονομικό όφελος που θα προσκομίσει η εταιρεία. Στην συνέχεια το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας με ομόφωνες και τεκμηριωμένες αποφάσεις του γνωμοδότησε αρνητικά για τις μελέτες των έργων αυτών, απορρίπτοντας στην ουσία των σχεδιασμό τους.
Και ήταν ουσιαστικά η αφορμή για την ίδρυση του Δικτύου για την Προστασία των Αγράφων και η πρώτη κινητοποίηση με θετικά αποτελέσματα για την προστασία της ακεραιότητας των Αγράφων.
Τώρα επανέρχεται η εταιρεία, με τα δύο προς το παρόν, εκ των τριών αρχικών έργων πάλι για περιβαλλοντική αδειοδότηση, η οποία θα είναι σε δημόσια διαβούλευση μέσω του ηλεκτρονικού περιβαλλοντικού μητρώου μέχρι τις 20 Απριλίου 2022.
Με διάνοιξη σχεδόν 50 χιλιομέτρων νέων δασικών δρόμων και αποψιλώνοντας περισσότερα από 730.000 τμ παρθένους δάσους, με τον ίδιο σχεδιασμό η με την ίδια χωροθέτηση, με τους ίδιους δρόμους, με τις ίδιες ανεμογεννήτριες, με τους ίδιους προϋπολογισμούς που είχε κάνει το 2012 ! και το μόνο που άλλαξε είναι τον μελετητήκαι ελπίζει σε θετική γνωμοδότηση. Αυτό μας θυμίζει κάποιους που βλέπουν σε επανάληψη το ίδιο έργο και ελπίζουν να έχει διαφορετικό τέλος.
Οι «νέες» μελέτες περιέχουν και αυτές όπως και οι αρχικές σωρεία λαθών και σφαλμάτων, απαρχαιωμένα στοιχεία και ανακρίβειες για τα περιβαλλοντικά στοιχεία της περιοχής μελέτης, που σημαίνει ότι ούτε καν έχουν επισκεφθεί την περιοχή και μάλλον ούτε έχουν διαβάσει τί έχουν γράψει.
Το Δίκτυό μας σε συνεργασία με επιστημονικούς συνεργάτες θα συντάξει υπόμνημα για την αναλυτική αξιολόγηση των μελετών και των σχεδιαζόμενων έργων και θα το δημοσιοποιήσει για να λάβουν γνώσει οι ενδιαφερόμενοι φορείς και πολίτες.
Σήμερα, για μία ακόμα φορά, καλούμε την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση σε επαγρύπνηση, τους φορείς και πολίτες της περιοχής μας να δραστηριοποιηθούν και να λάβουν ενεργά μέρος στην δημόσια διαβούλευση, στο ηλεκτρονικό περιβαλλοντικό μητρώο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην σχεδιαζόμενη καταστροφή.
Τα έργα που έχει βγάλει η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε διαβούλευση είναι:
Α)Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) του έργου «Εγκατάσταση συστήματος ηλεκτροπαραγωγής από αιολική ενέργεια εγκατεστημένης ισχύος 37,5 MW στη θέση “ΚαπροβούνιΚεφαλόβρυση”, στις Δ.Ε. Ιτάμου και Καλλιφωνίου του Δήμου Καρδίτσας, στην Π.Ε. Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της “ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 1 Α.Ε.Ε.”. με ΠΕΤ: 2011406820, σε διαβούλευση έως 20/4/2022
Β) Μ.Π.Ε. του έργου «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 36 MW στη θέση “Γιώτης”, στη Δ.Ε. Ιτάμου, του Δήμου Καρδίτσας, στην Π.Ε. Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας». με ΠΕΤ: 2011399421, σε διαβούλευση έως 22/4/2022
Οι μελέτες των έργων είναι αναρτημένες στο Ηλεκτρονικό περιβαλλοντικό Μητρώο στη διεύθυνση https://eprm.ypen.gr/ και είναι κατηγορίας Α2.
Για περισσότερες πληροφορίες στείλτε μας email στο diktyoagrafa@gmail.com και επισκεφθείτε την σελίδα μας στο F/B.
Από το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων