Με αφορμή 2 θέματα που αφορούσαν απόδοση σε χρήμα για τα μέσα ατομικής προστασίας που δεν χορηγήθηκαν σε δικαιούχους εργαζομένους στις Π.Ε Καρδίτσας και Μαγνησίας για το 2019 και 2020, που έφερε προς έγκριση η απερχόμενη περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, στο περιφερειακό συμβούλιο στις 11/12/2023, ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές, ανέφερε τα εξής:
Θα ψηφίσουμε θετικά και για τα δυο θέματα, αλλά πρέπει να πούμε ότι ηπεριφερειακή αρχή έχει ευθύνη για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν.
2019: Οι εργαζόμενοι δικαιούχοι σε Λάρισα, Καρδίτσα και Μαγνησία, δεν πήραν ΜΑΠ, ούτε γάλα, ούτε έγινε αποτίμηση σε χρήμα. Δεν έγιναν ιατρικές εξετάσεις.
2020: Δεν πήραν ΜΑΠ, ούτε γάλα οι εργαζόμενοι δικαιούχοι σε Λάρισα και Μαγνησία, ούτε έγινε αποτίμηση σε χρήμα για τη Λάρισα, ενώ για τη Μαγνησία το φέρνεται σήμερα. Δεν έγιναν ιατρικές εξατάσεις σε Λάρισα, Μαγνησία και Καρδίτσα.
2021: Οι εργαζόμενοι στην Καρδίτσα, δεν πήραν ΜΑΠ, ούτε γάλα, ούτε έγινε αποτίμηση σε χρήμα. Στη Λάρισα δεν πήρε γάλα, ούτε έγινε αποτίμηση σε χρήμα. Στην Μαγνησία, δεν έγινε αποτίμηση σε χρήμα απο 1/1 – 29/5/21. Ούτε έγιναν ιατρικές εξατάσεις σε Λάρισα, Μαγνησία και Καρδίτσα.
2023: Στην Καρδίτσα, δεν πήραν ΜΑΠ, ούτε γάλα, τα οποία σήμερα φέρνεται για αποτίμηση σε χρήμα. Ομως στη Λάρισα, δεν πήραν ακόμα τα ΜΑΠ.
Η ΚΥΑ 43726/19 προβλέπει παροχή ΜΑΠ σε υπαλλήλους των OTA α΄ και β΄ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών και μέτρα προληπτικής ιατρικής και όχι χρηματικό αντίτιμο. Η αποτίμηση σε χρήμα είναι η έσχατη λύση.
Αρχικά η Περιφερειακή Αρχή και απευθύνομαι κυρίως στη νέα, πρέπει να καταστήσει σαφές στα Τμήματα Προμηθειών, στις Δ/νσεις Τεχνικών Έργων, Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας και στους Προϊσταμένους όλων των Δ/νσεων της Περιφέρειας ότι η εφαρμογή της ΚΥΑ 43726/2019 έχει προτεραιότητα και πρέπει ο καθένας να είναι συνεπής στο τμήμα του.
Κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας πρέπει να εγκρίνονται πιστώσεις για συμβάσεις, για τα ΜΑΠ, το Γάλα, Τεχνικούς Ασφαλείας, Εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου (ανά 2 χρόνια), Ιατρούς Εργασίας και Προληπτικές ιατρικές εξετάσεις
Οι συμβάσεις των Τεχνικών Ασφαλείας και των Ιατρών Εργασίας να συντάσσονται έγκαιρα και να μην υπάρχουν κενά μεταξύ των συμβάσεων. (Όσο διάστημα δεν υπάρχει Τεχνικός Ασφαλείας ή Ιατρός Εργασίας δεν προχωρούν οι διαδικασίες)
Οι Δ/νσεις Τεχνικών Έργων και Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας πρέπει να ελέγχουν και να παροτρύνουν τους Τεχνικούς Ασφαλείας και τους Ιατρούς Εργασίας για την ολοκλήρωση των εργασιών τους. (Χωρίς τις εκθέσεις τους δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση των επόμενων βημάτων).
Τα τμήματα Προσωπικού & Μισθοδοσίας να ενημερώνουν για τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης και τις νέες προσλήψεις (εποχικοί, μετατάξεις, αποσπάσεις, κινητικότητα, διορισμοί, κτλ).
Τα τμήματα Προμηθειών να προβαίνουν άμεσα στην τροποποίηση των συμβάσεων ΜΑΠ, γάλακτος και προληπτικών ιατρικών εξετάσεων για τους νέους υπαλλήλους. (Σε περίπτωση ατυχήματος ή προβλήματος υγείας θα υπάρχουν νομικές συνέπειες για όλους. Είναι παράνομη η εργασία χωρίς ΜΑΠ, γάλα και ιατρικές εξετάσεις)
Οι Δ/νσεις της Περιφέρειας που έχουν δικαιούχους ΜΑΠ πρέπει να στέλνουν άμεσα τα μεγέθη των ΜΑΠ για κάθε υπάλληλο για να μπορούν τα τμήματα Προμηθειών να ολοκληρώνουν την διαδικασία και την παροχή τους.
Να καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα εργασιών με καταληκτικές ημερομηνίες για να επισπευτεί η διαδικασία και να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι η ολοκλήρωση του είναι απαραίτητη και να μην φτάνουμε στην αποτίμηση σε χρήμα.