Nα προστατέψουμε τα ποτάμια και το φυσικό περιβάλλον του Νομού μας


 Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος ο ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:   

Περιβαλλοντική κρίση

Σήμερα στην Ελλάδα, αλλά και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, βιώνουμε μια πρωτοφανή σε μέγεθος και διάρκεια περιβαλλοντική κρίση. Η εξάντληση των φυσικών πόρων, ο περιορισμός της βιοποικιλότητας, οι κλιματικές αλλαγές, με όλες τις κοινωνικές και οικονομικές τους συνέπειες, είναι ήδη πραγματικότητα.

Οι ακραίες περιπτώσεις και τα περιστατικά ρύπανσης των υδάτινων πόρων, της ατμόσφαιρας των πόλεων και των εδαφών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά και γενικότερα η απειλή της κλιματικής αλλαγής, που θα προκαλέσει την υποβάθμιση τεράστιων εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης, φαινόμενα λειψυδρίας, διάβρωση των εδαφών, καταστροφή δασών κ.λπ., αποτελούν εκφάνσεις αυτής της πρωτοφανούς ιστορικά περιβαλλοντικής κρίσης – μιας κρίσης που είναι συνάμα πρόκληση για τις κοινωνίες, την οικονομία και την πολιτική.

Ο χαρακτήρας και το μέγεθος της οικολογικής κρίσης οφείλεται κύρια στο καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται στην οικονομική μεγέθυνση και επικράτησε, τις τελευταίες δεκαετίες της «μονόδρομης» νεοφιλελεύθερης πολιτικής, σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι πλέον φανερό ότι τα «σύγχρονα» μοντέλα ανάπτυξης, που βασίστηκαν στην υπερεκμετάλλευση των διαθέσιμων πόρων και την υπερκατανάλωση, έχουν δημιουργήσει τρομακτικά αδιέξοδα, εξαφανίζουν οριστικά μορφές ζωής από τον πλανήτη και απειλούν, στο ορατό μέλλον, την ίδια την επιβίωση των ανθρώπων πάνω στη Γη.

Σήμερα, τα περιβαλλοντικά ζητήματα έχουν αγγίξει μεγάλα στρώματα των κοινωνιών στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Η συνειδητοποίηση της κρισιμότητας του οικολογικού ζητήματος έχει οδηγήσει στον πολλαπλασιασμό των κινήσεων πολιτών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων και στην ανάδειξη των περιβαλλοντικών ζητημάτων. Οι δυνάμεις της Αριστεράς έχουν συμμετάσχει σ’ αυτά τα κινήματα, στην προβληματική και τους νέους τρόπους δράσης τους.

Η ενεργοποίηση των πολιτών είναι για την Αριστερά αναγκαίος όρος για την αντιμετώπιση της πολυδιάστατης περιβαλλοντικής κρίσης: Οι ενεργοί πολίτες, με τους συλλογικούς αγώνες και τις εναλλακτικές επεξεργασίες που καταθέτουν, έχουν αναδείξει μια σειρά από οικολογικά ζητήματα (λ.χ. ελεύθεροι χώροι, ενέργεια, δάση, εκτροπή Αχελώου, ρύπανση από βιομηχανικές και εξορυκτικές δραστηριότητες) και συμβάλλουν στο να αποκρούονται ορισμένοι κρατικοί σχεδιασμοί και ρυθμίσεις προς όφελος μεγάλων ή μικρών ιδιωτικών συμφερόντων και σε βάρος του περιβάλλοντος.

Τα ποτάμια μας δεν θα γίνουν τσιμέντο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα μέλη και οι φίλοι του στην Καρδίτσας ενάντια στην τσιμεντοποίηση του ποταμού Καριτσιώτη, του Σαρανταπορίτη, του Άσπρου καθώς και άλλων χειμάρρων στο νομό μας (Κερασιά, Αργιθέα κλπ) από τη δημιουργία «Υδροηλεκτρικών μονάδων».

Χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των τοπικών φορέων και των κατοίκων στις περιοχές αυτές και στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις προσφυγές που κατατίθενται στο Συμβούλιου της Επικρατείας για την ματαίωση αυτών των καταστροφικών  για τη φύση και το περιβάλλον «έργων». Είναι σε όλους γνωστό ότι τα κέρδη για την Εθνική μας Οικονομία από τις παρεμβάσεις στις περιοχές αυτές είναι ελάχιστα, καθώς η παροχέτευση νερού στους χείμαρρους αυτούς είναι περιορισμένη και περιορίζεται διαρκώς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας συμμερίζεται τις ανησυχίες των κατοίκων των περιοχών αυτών, ότι οι ιδιώτες, αφού εισπράξουν τις παχυλές επιδοτήσεις, θα εγκαταλείψουν σύντομα τα «αναπτυξιακά» κατασκευάσματά τους, αφήνοντας πίσω τους όγκους των τσιμέντων και  την ερημιά.

                                                      Γραφείο τύπου ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση στο Καλλίθηρο των Δημάρχων Ιτάμου & Ν. Χαλκηδόνας
Επόμενο άρθρο Θέλουμε υπευθυνότητα. Ψηφίζουμε ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ