Ειδήσεις

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κώστα Τέλιου για την Ημέρα της Γυναίκας Αγρότισσας


Με ιδιαίτερη χαρά και σεβασμό χαιρετίζω  την Ημέρα της Γυναίκας Αγρότισσας, μια ημέρα αφιερωμένη στις γυναίκες που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγροτική παραγωγή και στην ανάπτυξη της υπαίθρου. Η Ελληνίδα αγρότισσα, με τη σκληρή της εργασία, την αφοσίωση και την αντοχή της, είναι ο πυρήνας κάθε αγροτικής οικογένειας και παράλληλα μια σημαντική δύναμη για την τοπική και εθνική οικονομία.

Η γυναίκα αυτή αποτέλεσε και αποτελεί το στήριγμα της αγροτικής οικογένειας, το θεμέλιο της αγροτικής παραγωγής και τον ακρογωνιαίο λίθο της υπαίθρου μας.  Δούλεψε αδιάκοπα στα ζώα, στα χωράφια και παράλληλα φρόντισε το σπίτι και ανέθρεψε τις επόμενες γενιές. Στις μέρες μας, ενώ η τεχνολογία και τα μέσα ελάφρυναν σχετικά τη δουλειά της, εκείνη συνεχίζει με τη δύναμη και τη δυναμική που η ζωή της διέθεσε, να στηρίζει την οικογένεια, να συμμετέχει ενεργά στις κοινότητες, ενώ παράλληλα να διασφαλίζει τη διατήρηση των τοπικών παραδόσεων και αξιών. Είναι η σιωπηλή ηρωίδα  της κοινωνία μας. Η συμβολή της είναι αναντικατάστατη, τόσο στην ανάπτυξη της γεωργίας όσο και στη διατήρηση της ζωής στην ύπαιθρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από τις γυναίκες αυτές, παρά τις αντίξοες συνθήκες, κατόρθωσαν να αναθρέψουν παιδιά που έγιναν επιστήμονες, επιχειρηματίες, ακόμη και πολιτικοί με δύναμη λόγου και αποφάσεων. Η προσφορά τους είναι ανεκτίμητη, και όμως, όταν έρχεται η ώρα να αναγνωριστεί αυτή η συνεισφορά με μια αξιοπρεπή σύνταξη, οι γυναίκες αγρότισσες αντιμετωπίζουν δυστυχώς μια διαφορετική πραγματικότητα. Οι πενιχρές συντάξεις που λαμβάνουν δεν αντανακλούν ούτε στο ελάχιστο την πολύχρονη και σκληρή δουλειά που έχουν προσφέρει.

Αυτό μας βάζει όλους μπροστά στο ερώτημα: Θα αλλάξει ποτέ αυτή η κατάσταση; Θα αποδοθεί στη γυναίκα αγρότισσα η αναγνώριση που της αξίζει, όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις; Η απάντηση πρέπει να είναι ναι. Γιατί δεν είναι μόνο ζήτημα δικαιοσύνης, αλλά και κοινωνικής ευθύνης. Η πολιτεία οφείλει να αφουγκραστεί τις ανάγκες των γυναικών αγροτισσών και να θεσπίσει πολιτικές που θα στηρίζουν πραγματικά αυτές τις γυναίκες, ισότιμα με τους άντρες, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο αναγνώρισης.

Γυναίκες αγρότισσες,

Η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας είναι εδώ, δίπλα σας, για να ενισχύσει τη φωνή σας και να στηρίξει κάθε σας διεκδίκηση. Ελπίζουμε και αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο, όπου οι κόποι της Γυναίκας Αγρότισσας θα επιβραβεύονται δίκαια και αξιοπρεπώς.

Σας ευχαριστούμε για όλα όσα έχετε προσφέρει και συνεχίζετε να προσφέρετε, όχι μόνο στην τοπική μας κοινωνία αλλά και στη χώρα μας συνολικά. Με δύναμη, πίστη και αποφασιστικότητα, πιστεύω ότι μπορούμε να δούμε τις αλλαγές που όλοι προσδοκούμε.

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεχίζονται οι δράσεις πρόληψης από το Ινστιτούτο Prolepsis σε γυναίκες Ρομά
Επόμενο άρθρο Διακοπή κυκλοφορίας στην Επαρχιακή οδό Καρδίτσας - Φαναρίου - Μουζακίου - Αργιθέας, στη γέφυρα της Τ.Κ. Δρακότρυπας, θέση Τρυγώνα