Ο συγκεκριμένος εορτασμός της “ανύψωσης της λευκής κάρτας” έχει θεσπιστεί από τα Ηνωμένα Έθνη το 2013 ως Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, προκειμένου να τονιστεί ο ρόλος που κατέχει ο αθλητισμός για την επίτευξη της ειρηνικής συνύπαρξης και της αειφόρου ανάπτυξης σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.
Η επιλογή της 6ης Απριλίου δεν υπήρξε τυχαία, καθώς συμπίπτει με την ημερομηνία έναρξης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, που φιλοξενήθηκαν το 1896 στην Αθήνα. Ο αθλητισμός, και ειδικότερα ο Ολυμπισμός ως φιλοσοφία και τρόπος ζωής εμπνέει και ενώνει τους ανθρώπους, χτίζει γέφυρες επικοινωνίας και δίνει το παράδειγμα της αρμονικής συνύπαρξης.
Στόχος της είναι να εξάρει τη σημασία του αθλητισμού στην επικράτηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης στον κόσμο και στην καταπολέμηση των διακρίσεων κάθε μορφής, των προκαταλήψεων, του φόβου και των παρεξηγήσεων, που συμβάλλουν στην ανθρώπινη ανάπτυξη.
Το «ευ αγωνίζεσθαι», η θεμελιώδης Αρχή του αθλητισμού, ας μας συντροφεύει σε όλες τις δράσεις της καθημερινότητας μας μαζί με τη συνεχή προσπάθεια και τον σεβασμό σε κάθε διπλανό μας.
Σε αντιδιαστολή με την κόκκινη και κίτρινη κάρτα που συμβολίζουν ποινές, ας υψώσουμε τη λευκή κάρτα ως σύμβολο δέσμευσης για την δημιουργία ειρήνης! Ειδικά, στις δύσκολες σημερινές συνθήκες για την ανθρωπότητα, ο εορτασμός έχει σημαίνουσα βαρύτητα, καθώς δίνει τη δυνατότητα να συναντηθούν οι φωνές των ανθρώπων σε ένα κοινό ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον της ανθρωπότητας.
Της Αν. Διευθύντριας Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Βασιλικής Ζιάκα