Τη δική τους Start–Up εταιρία «Cubies» δημιούργησαν μαθητές και μαθήτριες του 1ου Πειραματικού Λυκείου Καρδίτσας που συμμετέχουν στους Ομίλους Επιχειρηματικότητας του σχολείου.
Η εταιρία παράγει και προωθεί στην αγορά έναν τρισδιάστατο κύβο-παιχνίδι με σκοπό την απομάκρυνση, κυρίως των παιδιών, από τα κινητά τηλέφωνα και την ψυχαγωγία τους με ένα διαφορετικό τρόπο, μακριά από τις οθόνες.
Για το πρωτότυπο και πολύπλευρα σημαντικό εγχείρημα μίλησε, την Πέμπτη 3 Απριλίου, στο Ηχόραμα 100,8 αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών και των μαθητών εξηγώντας μας πως ακριβώς είχε αυτή η ιδέα, με ποιόν τρόπο υλοποιήθηκε και με ποιο σκοπό και πως βίωσαν την ξεχωριστή αυτή εμπειρία.
Οι καθηγήτριες Αγγελική Παπαδοπούλου και Κατερίνα Χατζηγούλα και οι μαθητές Δημήτρης Σαμαράς, Βάσια Ρωμανά, Αποστόλης Μπεκιάρης και Γρηγόρης Γκιζλής ήταν καλεσμένοι στην εκπομπή «Πρωινή Ατζέντα» (καθημερινά 09:00-10:00π.μ.) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη όπου παρουσίασαν αναλυτικά την Start–Up εταιρία «Cubies» που δημιούργησαν.
Αναλυτικά, η συνέντευξη των εκπαιδευτικών και των μαθητών του 1ου Πειραματικού Λυκείου Καρδίτσας στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:
Ερώτηση: Τι είναι η Start–Up εταιρία «Cubies» που δημιουργήσατε; Πως καταλήξατε στη συγκεκριμένη ιδέα;
Δημήτρης Σαμαράς: Η Cubies είναι μια ομάδα η οποία αποτελείται από δύο Ομίλους.
Εκτός της Ρομποτικής, που μας έχει βοηθήσει στην παραγωγή του προϊόντος μας του τελικού, είναι και της Επιχειρηματικότητας που δουλεύουμε εμείς.
Είμαστε μια εικονική μαθητική επιχείρηση που εργάζεται εδώ και πάρα πολύ καιρό, μετά τις σχολικές ώρες, κάθε εβδομάδα, και η διάκρισή του οφείλεται στο πρόγραμμα JA Greece που ουσιαστικά προάγει την επιχειρηματικότητα στον τομέα μας.
Είμαστε 30 με 35 μαθητές και πέντε εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς και έχουμε μάθει τα βήματα για μια επιχείρηση, όπως είναι το business plan, μετοχές, social media, διαφημίσεις και πολλά άλλα.
Ερώτηση: Πως ακριβώς είχε όλη η ιδέα; Ποιο ήταν το σκεπτικό;
Βάσια Ρωμανά: Εγώ είμαι στέλεχος στο Τμήμα του Marketing στην εταιρία μας και θα σας εξηγήσω το σκοπό και την ιδέα.
Εμείς παρατηρήσαμε ότι αρκετά παιδιά στην ηλικία μας και συμμαθητές περνάνε πολλές ώρες στα κινητά και θέλαμε με έναν τρόπο κάπως να το αντιμετωπίσουμε αυτό και έτσι σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε αυτό το προϊόν το οποίο βοηθάει τα παιδιά να περνάνε τον χρόνο τους πιο δημιουργικά, να οξύνουν τη σκέψη τους, να εξασκήσουν το μυαλό τους.
Και δημιουργήσαμε το προϊόν μας που είναι ένα παιχνίδι, τον κύβο cubies.
Ερώτηση: Η πρωτοβουλία που αναπτύξατε αναδεικνύει τις δυνατότητες ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας από νεαρή ηλικία. Θα σκεφτόσασταν να ακολουθήσετε ένα τέτοιο επαγγελματικό δρόμο;
Αποστόλης Μπεκιάρης: Είμαι ο Διευθυντής Παραγωγής στην εταιρία Cubies.
Θεωρώ ότι τα περισσότερα μέλη της επιχείρησής μας θα ήθελαν να ασχοληθούν στο επαγγελματικό τους μέλλον με αυτόν τον τομέα.
Πιο συγκεκριμένα, η ίδια επιχείρηση του Cubies αποτελεί ένα πολύτιμο θεμέλιο για τη σταδιοδρομία κάθε νέου καθώς μέσα από αυτό αναδεικνύονται και αποκτούνται νέες εμπειρίες και δεξιότητες όπως είναι αυτή της οργάνωσης και της διοίκησης.
Πέρα από αυτό, οι μαθητές γνωρίζουν ακριβώς τα στάδια λειτουργίας κάθε επιχείρησης, από την αρχική ιδέα μέχρι και την παραγωγή και την πώληση του προϊόντος.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι η εικονική επιχείρηση σε σχέση με μια κανονική επιχείρηση δεν έχει ΑΦΜ.
Τέλος, θα ήθελα να πω ότι η όλη εμπειρία του να είμαι Διευθυντής Παραγωγής στην εταιρία ήταν πολύ ευχάριστη καθώς συνεργάστηκα και γνώρισα νέα άτομα, με όρεξη για πολύ μάθηση και εργασία.
Ερώτηση: Ποια είναι τα θετικά που αποκομίσατε από όλο αυτό το εγχείρημα;
Γρηγόρης Γκιζλής: Εγώ είμαι ο Διευθυντής Οικονομικών της επιχείρησης.
Αρχικά, θα ήθελα να αναφέρω πως όλη η διαδικασία, μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας, ήταν συναρπαστική.
Με συνεπήρε η δυναμικότητα της ομάδας, ο τρόπος με τον οποίο παίρναμε ελεύθερα τις αποφάσεις μας.
Επίσης, ήταν πολύ ωραίο στοιχείο ο τρόπος εργασίας που είχαμε όλοι μας, η συλλογικότητα.
Τέλος, ήταν ένα υπέροχο ταξίδι στην εκπαίδευση.
Μάθαμε όλοι μας πώς να στήνουμε μια εταιρεία και αυτό θα μας χρησιμεύσει και στο μέλλον μας.
Ήταν μια υπέροχη εμπειρία.
Ερώτηση: Πως λειτούργησε όλη αυτή η επιχειρηματική πρωτοβουλία των μαθητών και πως τη βιώσατε μαζί και οι δύο πλευρές, εκπαιδευτικοί και μαθητές;
Αγγελική Παπαδοπούλου: Στο 1ο Πειραματικό Λύκειο λειτουργούν Όμιλοι με διάφορα θέματα, μετά τις σχολικές ώρες, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες και γνώσεις με βιωματικό τρόπο.
Άρα, δεν μιλάμε για μάθημα αλλά μιλάμε για ομάδες με ένα συγκεκριμένο ρόλο και μαθησιακούς στόχους που δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία και να μάθουν και, όπως είπαμε, να αναπτύξουν δεξιότητες και να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους.
Εμείς με την Κατερίνα λειτουργούμε δεύτερη χρονιά τους Ομίλους Επιχειρηματικότητας, με μεγάλη επιτυχία, θεωρώ, καθώς η ανταπόκριση που βρίσκουμε στα παιδιά και τα οφέλη που αποκτούν τα παιδιά, τα βλέπουμε καθημερινά μέσα στο μάθημα.
Εδώ να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον Inspiration Momentum που είχαμε φέτος στο πρόγραμμα, τον Peter Oikonomides, μια πολύ γνωστή προσωπικότητα του marketing αλλά κύριος αρωγός στην προσπάθειά μας ήταν η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, που πίστεψε σε εμάς, ο CEO της Τράπεζας κ. Παναγιώτης Τουρναβίτης ο οποίος λειτουργούσε και σαν μέντορας δίνοντας συνεχώς tips στα παιδιά για το πώς θα βελτιώσουν το προϊόν και πως θα το λανσάρουμε στην αγορά.
Τέλος, να πω ότι οι αιτήσεις για το Πειραματικό Λύκειο λήγουν τη Δευτέρα και θα θέλαμε πάρα πολύ νέους μαθητές να έρθουν και να βιώσουν μαζί μας αυτές τις εμπειρίες.
Ερώτηση: Πόσο σημαντικός είναι ο σκοπός της όλης πρωτοβουλίας, δηλαδή η απομάκρυνση, κυρίως των παιδιών, από τα κινητά τηλέφωνα και η ψυχαγωγία τους με ένα διαφορετικό τρόπο, μακριά από τις οθόνες;
Κατερίνα Χατζηγούλα: Απαντώντας, λοιπόν, στην ερώτηση, θα ήθελα να πω ότι αναμφισβήτητα σήμερα, και μέσα από έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι η πολύωρη χρήση του κινητού τηλεφώνου από παιδιά δημιουργεί διάφορες μαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα και άλλα τέτοια προβλήματα τα οποία εμείς, καθημερινά, τα βλέπουμε και μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία.
Ωε εκ τούτου, λοιπόν, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη τα νέα παιδιά να αφήσουν λίγο στην άκρη τα κινητά τους τηλέφωνα και να ασχοληθούν με ένα παιχνίδι λίγο πιο παραδοσιακό, θα λέγαμε, το οποίο θα τους ψυχαγωγεί αλλά και θα αναπτύσσει την κριτική σκέψη.
Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο σκοπός της δικής μας επιχείρησης και, κυρίως, η ιδέα των παιδιών, ότι θα μπορούσαμε να μετριάσουμε λίγο την πολύωρη έκθεση των νέων στα κινητά και να ασχοληθούν με κάτι διαφορετικό
Θα ήθελα, τέλος, να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μας από τη συμμετοχή μας στην Εμπορική Έκθεση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Το περίπτερο που είχαμε στήσει εκεί, το επισκέφθηκαν πάρα πολλά παιδιά όλων των ηλικιών και άφησαν πραγματικά στην άκρη το κινητό τους τηλέφωνο και προσπάθησαν να φτιάξουν αυτόν τον κύβο-παιχνίδι.
Άρα, εμείς, εκείνη τη στιγμή, λάβαμε πολύ μεγάλη ικανοποίηση και είχαμε χαρά για το γεγονός ότι η ιδέα πάνω στην οποία βασίστηκε το στήσιμο της επιχείρησής μας είχε εκπληρωθεί σε έναν βαθμό.
Εκτός από τους Ομίλους Επιχειρηματικότητας, συμμετείχαν στο πρόγραμμα ο Όμιλος Ρομποτικής με τον υπέροχο κ. Νίκο Μαυραντζά και την ομάδα του, τις Αρβανιτάκου Ελίνα, Ματζαράκη Εβελίνα.
Αναλυτικά όλοι οι συμμετέχοντες
Οι μαθητές: Αλεξανδρής Ιωάννης, Αξιώτη Αικατερίνη, Αργυρόπουλος Γεώργιος, Ασκονίτη Θεοφίλη, Γαϊτανίδης Γεώργιος, Γαλάνη Ευαγγελία, Γκαβαλέκα Φαίη, Γκιζλής Γρηγόριος, Γούλα Κωντσέττα, Δεληγιάννη Ελένη, Καλογριανίτη Μαρία, Καβαλάρη Χριστίνα, Κολιού Δήμητρα, Κοτρώτσιου Ελευθερία, Κουκούλη Δήμητρα, Κουκούλη Παρασκευή, Κούτσικος Ορέστης, Κωστοπούλου Ηλιάννα, Μητσιάκη Κατιάννα, Μίχου Μυρτώ, Πανάγου Νικολέτα, Παπαλίτσα Πολυτίμη, Πυργιώτη Αγγελική, Ρωμανά Βασιλική, Σαμαράς Δημήτριος, Τριαντούλη Φωτεινή, Μούκα Κλεργιάν, Μπεκιάρης Απόστολος, Ντανοβασίλης Παναγιώτης, Ματζιαράκη Εβελίνα, Αρβανιτάκου Ελίνα.
Οι καθηγητές: Μαυραντζάς Νίκος, Παπαδοπούλου Αγγελική, Χατζηγούλα Κατερίνα, Μουζιούρα Λίνα, Πλατογιάννη Ελένη΄.
Το 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Καρδίτσας, η Διευθύντρια Μαρία Καμπόση, το JA GREECE, οι Μέντορες Πάνος Τουρναβίτης και Peter Oikonomides.