Μία δυναμική και εξωστρεφής συνεργασία ξεκινά για τους Δήμους Λίμνης Πλαστήρα και Coswig(Anhalt) Γερμανίας. Ο δήμαρχος κ. Νάνος και συνεργάτες του πραγματοποίησαν ανταποδοτική επίσκεψη στο Δήμο Coswigτου κρατιδίου της Σαξονίας-Άνχαλτ, όπου είχαν συνάντηση εργασίας με τον ομόλογό του κ. Axel Clauß, πολιτικά και διοικητικά στελέχη του εκεί Δήμου. Είχε προηγηθεί επίσκεψη του Γερμανού δημάρχου και συνεργατών στη Λίμνη Πλαστήρα στις 31/3/2023, η οποία συνοδεύτηκε με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας. Κοινός στόχος είναι δράσεις και πολιτικές πρωτοβουλίες για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη, με προτεραιότητα την διεκδίκηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
Στην αποστολή συμμετείχαν η κ. Γ. Ποδηματά, αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού – Αθλητισμού, ο κ. Θ. Στεργιόπουλος, αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα Νεολαίας, Εκπαίδευσης και προγραμμάτων ERASMUS και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Β. Μπράντζος. Την Ελληνική αντιπροσωπεία συνόδευαν ο κ. Δ. Καλαντζής καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Βερολίνου, (σύμβουλος για θέματα Περιβάλλοντος), και ο Γερμανός γλύπτης κ. RainerFest, εικαστικός σύμβουλος για την ανάπτυξη του Υπαίθριου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Μορφοβούνι. Υπεύθυνη αποστολής και διερμηνέας ήταν ηκ. Ντενίζ Σακκολέβα, εκπρόσωπος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης(ΕΓΣ Θεσσαλονίκης), ενώ συμμετείχε και ο κ. Walter Stechel, συντονιστής της ΕΓΣγια τη Βόρεια Γερμανία.
Οι δύο αντιπροσωπείες είχαν συνάντηση εργασίας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Coswig (Anhalt), με την παρουσία του νεοεκλεγμένου δημάρχου κ.AndréSaage.Στο καλωσόρισμά του ο κ. Axel Clauß, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία,αναφέρθηκε στο ιστορικό της συνεργασίας των Δήμων, την υποστήριξη της ΕΓΣ, την επίσκεψη της Γερμανικής αντιπροσωπείας το 2023 στη λίμνη Πλαστήρα, την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας και στις προοπτικές για τους δύο δήμους.Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος κ. André Saage, ο οποίος έχει σημαντική εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση και τους Συνεταιρισμούς. Ακολούθησε συνοπτική παρουσίαση του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα από τον Γ.Γ.κ. Β. Μπράντζο, ενώ τοποθετήθηκαν η κ. Ποδηματάκαι ο κ. Στεργιόπουλος, με αναφορά σε θεματικές συνεργασίες αρμοδιότητάς τους.
Στη συνέχεια ο κ. Νάνος ανέφερε ότι το 2023 ήταν έτος εκκίνησης της συνεργασίας, αλλά συνάμα και χρονιά φυσικών καταστροφών για τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, αλλά και εκλογών και για τους δύο δήμους, ως εκ τούτου τα περιθώρια προώθησης συνεργασίας ήταν περιορισμένα. Ο δήμαρχος λίμνης Πλαστήρα για την επόμενη πενταετία έθεσε στην κρίση των Γερμανών ομολόγων επτά (7) άξονες για κοινές δράσεις, όπως:
- Υλοποίηση υφιστάμενων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως λ.χ. «Η Ευρώπη για τους πολίτες», «Ευρωπαϊκή Μνήμη», αδελφοποιήσεις των Δήμων, κ.α.
- Συνεργασία των Δήμων με Πανεπιστημιακές Σχολές Ελλάδας/Γερμανίας κ.α. χώρες (ενδεικτικά Κύπρος και Ισπανία), για την εκπόνηση ειδικών προγραμμάτων για χρηματοδότηση από την Ε.Ε. με αντικείμενο την Ανάπτυξη της Υπαίθρου και επανακατοίκησητων χωριών.
- Συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα «Erasmus» με πρωτοβουλία των Δήμωνσε συνεργασία Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ελλάδας/Γερμανίας.
- Συνεργασία των Δήμων για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών σε λειτουργικό επίπεδο και όπου αλλού είναι εφικτό.
- Φιλοξενία παιδιών στις κατασκηνώσεις της «Νεράϊδας» του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, φιλοξενία φοιτητών από Πανεπιστήμια της Γερμανίας στο πλαίσιο των Θερινών Ακαδημιών, καθώς και για πρακτική άσκηση.
- Ανταλλαγές και συνεργασία μεταξύ Συλλόγων και άλλων φορέων με θέματα τον Πολιτισμό, τον Εθελοντισμό, τον Αθλητισμό.
- Τουριστική προβολή κάθε Δήμου εκατέρωθεν για προώθηση ως προορισμό, για την αλληλογνωριμία και συνεργασία των δύο λαών.
Οι αξιωματούχοι και των δύο Δήμων διαπίστωσαν ταύτιση στα θέματα που αφορούν τους δήμους και εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την συνέχιση της συνεργασίας. Κοινώς αποδεκτή έγινε η πρόταση του Α. Κλάους για 1-2 τηλεδιασκέψεις εντός του επομένου μήνα προς συγκεκριμενοποίηση των θεμάτων και διαμοιρασμό των αρμοδιοτήτων και ενεργειών. Επίσης η ελληνική αποστολή υποσχέθηκε να στείλει πληροφορίες και τους συνδέσμους για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα της 1ης πρότασης.Στο κλείσιμο της πρώτης συνάντησης εργασίας έγιναν οι ανταλλαγές δώρων και αναμνηστικές φωτογραφίες. Ο δήμαρχος της Λίμνης Πλαστήρα προσκλήθηκε να υπογράψει το Χρυσό Βιβλίο της πόλης, στο οποίο γράφουν σκέψεις μόνον εξέχουσες προσωπικότητες που πέρασαν από το Coswig (Anhalt). Επίσης η τοπική εφημερίδα Mitteldeutsche Zeitung, στις 19/4 σε ολοσέλιδο άρθρο στην 1ησελίδα φιλοξένησε συνέντευξη του δημάρχου Λίμνης Πλαστήρα.
Η Ελληνική αντιπροσωπεία παραβρέθηκε στην Τελετή Ορκωμοσίας του νέου Δημάρχου Α. Σάαγκε, η οποία ξεκίνησε με αποχαιρετιστήρια ομιλία του Α. Κλάους, ο οποίος αναφέρθηκε με τιμητικά λόγια στην φιλία με τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα. Η χορωδία του μουσικού σχολείου τραγούδησε τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας προς τιμήν της ελληνικής αποστολής.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Δήμαρχος Λ. Πλαστήρα, Π. Νάνος και ο Συντονιστής της ΕΓΣ, Β. Στέχελ. Στο περιθώριο της εκδήλωσης τα μέλη της Ελληνικήςαντιπροσωπείαςείχαν την ευκαιρία για γνωριμία, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Χανς-Πέτερ Κλάουσνιτσερ και τον κ. Μάνφρεντ Έρτελ, πρώτο εκλεγμένο Δήμαρχο του Κόσβικ(Άνχαλτ) μετά την επανένωση Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας.
Το Κέντρο Ενημέρωσης του Εθνικού Δρυμού Naturpark Fläminge.V., ήταν το πρώτο που επισκέφθηκε η αποστολή του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, συνοδευόμενη από τους δύο δημάρχους. Τους υποδέχθηκε η κ. Ντανιέλα Γιένς, Γενική Διευθύντρια, η οποία παρουσίασετο πρόγραμμα «Παιδιά στη Φύση», συζητήθηκαν λειτουργικά θέματα, όπως η πιστοποίηση και συντήρηση πεζοπορικών μονοπατιών, η εθελοντική εργασία, ο τρόπος λειτουργίας του Συλλόγου προστασίας του Πάρκου,κ.λπ. Οι Γερμανοί ομόλογοι ζήτησαν να μάθουν τις δράσεις του δήμου Λίμνης Πλαστήρα και ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο Βοτανικό Κήπο, το Κέντρο Περιβάλλοντος στο Νεοχώρι, μονοπάτια, ποδηλατόδρομους, δραστηριότητες στη λίμνη, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, κ.α. Επίσης ο κ. Νάνος αναφέρθηκε στην προσπάθεια να καταστεί η Λίμνη Πλαστήρα Κέντρο Καινοτομίας Περιβάλλοντος, με έργα σε εξέλιξη όπως τα Σχολεία Δάσους και το υπό ανάπτυξη Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Σημαντική ήταν η επίσκεψη στην ενεργειακά αυτάρκη κοινότητα Feldheim, του Δήμου Treuenbrietzen, όπου τους ξενάγησε ο δήμαρχος κ. Michael Knape και εξήγησε πως η μικρή κοινότητα και ο Δήμος κατάφεραν να έχουν σημαντικά έσοδα από την παραγωγή εναλλακτικών μορφών ενέργειας, αιολική, φωτοβολταϊκά, βιοαέριο, καύση βιομάζας για τηλεθέρμανση. Επίσης παρουσίασαν το επόμενο επιχειρηματικό σχέδιο, την παραγωγή πράσινου υδρογόνου αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το δίκτυο της κοινότητας ανήκει στους κατοίκους που σύστησαν την εταιρία Feldheim Energie Gmb H& Co KG, με όλα τα συνδεδεμένα νοικοκυριά να είναι ετερόρρυθμοι εταίροι. Κάθε εταίρος έχει δικαίωμα για 1 ψήφο, έχοντας καταβάλει 3.000 ευρώ κεφάλαιο έκαστος. Ένα πενταμελές εκλεγμένο συμβούλιο εκπροσωπεί τους πολίτες του Feldheim. Ακολούθως επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του φορέα „Neue-Energien-Forum Feldheime.V“, όπου ο υπεύθυνος εκπαίδευσης, κ. Borris Philipp ξενάγησε τους Έλληνες, ενώ στην ενημέρωση συνέβαλλε ο κ. Δ. Καλαντζής, χημικός μηχανικός – περιβαλλοντολόγος.
Η Ελληνική αποστολή συνοδευόμενη από τον δήμαρχο κ. Κλάους, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις „Feriendorf & Paddelabenteuer“ (χωριό διακοπών και περιπέτειας κωπηλασίας), όπου ξεναγήθηκαν από τον διαχειριστή της επιχείρησης, κ. Manfred Bühnemann.Έγινε ανταλλαγή πληροφοριών με την ελληνική αποστολή για τον τρόπο λειτουργίας και πιθανή συνεργασία με την κατασκήνωση «Νεράιδα» Λίμνης Πλαστήρα.
Ακολούθησαν επισκέψεις σε ιστορικά σημεία της πόλης, αλλά και το αρχείο του Δήμου με ξεναγό την Υπεύθυνη του Ιστορικού Αρχείου κ. Γιούτα Πράις. Το πρόγραμμα έκλεισε με επίσκεψη και ξενάγηση από την διευθύντρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Λειψίας, από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς για το βιβλίο διεθνώς.