Ειδήσεις

Με το χέρι στη σκανδάλη οι Καρδιτσιώτες κυνηγοί – Ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Θωμάς Κανδύλας στο Ηχόραμα 100,8


Επίσημη πρώτη στις 20 Αυγούστου για τους 1.500 κυνηγούς της Καρδίτσας καθώς ξεκίνησε η νέα κυνηγετική περίοδος. Ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Καρδίτσας Θωμάς Κανδύλας μίλησε, την Τετάρτη 21 Αυγούστου, στο Ηχόραμα 100,8 και στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00 – 15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη για τις προετοιμασίες και για όλα θα πρέπει να προσέχουν οι κυνηγοί.

Ο Θωμάς Κανδύλας στο Ηχόραμα 100,8

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ξεκινήσει το κυνήγι. Έχει αρχίσει η κυνηγετική περίοδος. Ευελπιστούμε να πάνε όλα όπως αρμόζει σε κάθε υγιή και νόμιμο κυνηγό.

Οι άδειες που βγάλαμε μέχρι στιγμής είναι σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Πάμε πάρα πολύ καλά.

Ως Κυνηγετικός Σύλλογος Καρδίτσας έχουμε ενεργά 1.500 άτομα. Ήδη, έχουν εκδοθεί 600 κυνηγετικές άδειες και αναμένουμε να φθάσουμε στα περσινά επίπεδα και ενδεχομένως και να τα ξεπεράσουμε. Είμαστε ένας υγιής Σύλλογος.

Οι κυνηγοί θα πρέπει να προσέχουν πολλά πράγματα.  Πρώτα από όλα, θα πρέπει να εκτιμούμε, να προσέχουμε και να προστατεύουμε την περιουσία οποιουδήποτε πολίτη.

Δηλαδή, να μην μπαίνουμε σε κατοικημένες περιοχές, όπου δεν επιτρέπεται το κυνήγι, να μην μπαίνουμε σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, να μην προκαλούμε ζημιά, να είμαστε νόμιμοι.

Όταν ένας κυνηγός είναι νόμιμος, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Είμαστε όλοι φιλόζωοι. Εμείς τα ζώα τα έχουμε οικογένεια.

Και να έχουμε απαραιτήτως το πορτοκαλί γιλέκο μας για να είναι εμφανής η παρουσία μας

Το μόνο μελανό σημείο είναι το πρόγραμμα Άργος που για μένα είναι ένα έκτρωμα. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει.

Και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους μόνους που, αυτή τη στιγμή, μας κρατάνε μακριά από αυτό, και που είναι οι κτηνίατροι που δηλώνουν ότι εμείς δεν θα προβούμε σε καμία ενέργεια.

Από εκεί και πέρα, είμαστε κάθετοι σε κάθε λαθροθηρία.

Τις προηγούμενες μέρες έγιναν και μηνυτήριες αναφορές σε διάφορους κυνηγούς για παραπτώματα είτε παράνομης θήρας αγριογούρουνου είτε παράνομης οπλοκατοχής και τα λοιπά.

Στο Νομό Καρδίτσας έχουμε αυξημένο αριθμό αγριογούρουνων, όχι όμως υπερπληθυσμό.

Από την άλλη, είμαστε σε καλό επίπεδο από την αρρώστια της πανώλης. Δεν υπάρχει κρούσμα στο Νομό μας και ευελπιστούμε να μην υπάρξει και στη συνέχεια».

 

 

 

 

 

 

 

Δασική ρυθμιστική διάταξη θήρας Δασαρχείου Καρδίτσας

Διάρκεια της Κυνηγετικής Περιόδου για το Κυνηγετικό έτος 2024-2025 από 20 Αυγούστου 2024 έως 28 Φεβρουαρίου 2025.

 

Ειδικές ρυθμίσεις

  1. Απαγορεύουμε το κυνήγι της μπεκάτσας στο καρτέρι το πρωί και το βράδυ.
  2. Περιορίζουμε τη χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για την άσκηση κυνηγίου από 15-9-2024 μέχρι και 28-02-2025 σε 3 ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη- Σάββατο – Κυριακή), δηλαδή μόνο της ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται αντιστοίχως το κυνήγι του λαγού και του αγριόχοιρου.

Ο ανωτέρω περιορισμός της χρήσης σκύλων δίωξης δεν ισχύει κατά τη θήρα αγριόχοιρων εντός των ζωνών διάβασης από 20/8/2024 έως 14/9/2024 τις ημέρες-Τετάρτη-Σάββατο-Κυριακή στη δράση των συνεργείων δίωξης αγριόχοιρων που συγκροτούνται από τις Περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες στα πλαίσια του άρθρου 259 του Δασικού Κώδικα και των ομάδων κυνηγών που δραστηριοποιούνται δυνάμει σχετικών διατάξεων της υπό στοιχεία 147/21886/25-01-2021 (Β’ 313) κοινής απόφασης των Υφυπουργών Περιβάλλοντος &Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων

  1. Επιτρέπουμε το κυνήγι του αγριόχοιρου σε ομάδες μέχρι 10 κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης χωρίς περιορισμό στο όριο κάρπωσης ανά ομάδα και έξοδο.
  2. Επιτρέπουμε το κυνήγι της αλεπούς και του πετροκούναβου από 15-9-2024 μέχρι 20-01-2025 με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21-01-2025 μέχρι 28-02-2025 χωρίς σκύλο δίωξης, μόνο στους νομούς που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως αρουραιόπληκτοι. Επιτρέπουμε επίσης το κυνήγι της αλεπούς χωρίς σκύλο στις ζώνες διάβασης από 20/8/2024 μέχρι -14/9/2024 στις Π.Ε. που διενεργείται πρόγραμμα εμβολιασμών από αέρος για τη λύσσα.
  3. Για όσα είδη πουλιών δεν αναφέρονται στην παρούσα απαγορεύεται το κυνήγι σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2,3 και 4 της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ όπως αυτή κωδικοποιήθηκε με την οδηγία 2009/147/εκ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ηςΝοεμβρίου 2009.
  4. Επιτρέπεται η δράση των συνεργείων δίωξης και των ομάδων κυνηγών για τον έλεγχο του πληθυσμού των αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτού εκτός της περιόδου θήρας και εντός των απαγορευμένων στη θήρα περιοχών, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλεί ο υπερπληθυσμός τους στη γεωργία,στη δημόσια ασφάλεια και στη βιοποικιλότητα όπως προβλέπεται από την ειδικότερη νομοθεσία (ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/85494/2954/02-8-2024 ΦΕΚ 4554/Β’) και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις που εκδίδονται από τις περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίας και με τις οποίες θέτουν όρους, περιορισμούς και προϋποθέσεις για την άσκησή της.

Περιοχές της χώρας οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί “ως ζώνες διάβασης αποδημητικών πουλιών” με αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας μέχρι την 18-12-1985 καθώς και με το σχετικό της απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/85494/2954/02-8- 2024 ΦΕΚ4554/Β’.

Επιπλέον οι κυνηγοί που ασκούν θήρα στις περιοχές αυτές οφείλουν να ενημερώσουν απαρέγκλιτα τις αρμόδιες τοπικές κτηνιατρικές Υπηρεσίες στην περίπτωση κατά την οποία ανευρεθεί νεκρός αγριόχοιρος για παραιτέρω ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών.

Για το κυνήγι του τρυγονιού καθορίζεται συνολικά ετήσιο Εθνικό όριο κάρπωσης 36.000 άτομα, μειωμένο δηλαδή πλέον του 87% σε σχέση με τη μέση εθνική κάρπωση του είδους μεταξύ των ετών 2013-2018. Τα 36.000 άτομα αντικατοπτρίζουν τη λελογισμένη κάρπωση των παραγώγων του Εθνικού αναπαραγωγικού πληθυσμού. Με την συμπλήρωση του καθοριζόμενου ανωτέρω ετήσιου εθνικού ορίου κάρπωσης παύει αυτόματα η θήρα του είδους. Η παρακολούθηση της κάρπωσης τόσο της ημερήσιας όσο και της συνολικής μέχρι τη συμπλήρωση του ανωτέρω ορίου γίνεται μέσω online εφαρμογής κινητού τηλεφώνου που έχει προμηθευτεί με μέριμνά της η Κ.Σ.Ε. Η εφαρμογή θα διανεμηθεί στους κυνηγούς κατά την διαδικασία έκδοσης της ετήσιας άδειας θήρας, είτε μέσω των συνεργαζόμενων με το ΥΠΕΝ Κυνηγετικών Συλλόγων, είτε μέσω των Δασικών Υπηρεσιών από τις οποίες εκδίδουν άδεια οι μεμονωμένοι κυνηγοί. Ο κάθε κυνηγός κατά την έκδοση της άδειας θήρας θα εφοδιάζεται με μοναδικό αριθμό (QR) που θα του δίνει αποκλειστική πρόσβαση μέσω του κινητού του στην χρήση εφαρμογής. Οι κυνηγοί σε όλη τη χώρα εφόσον θηρεύσουν τρυγόνια υποχρεούνται:

  • Να δηλώσουν μέσω της εν λόγω εφαρμογής την ημερήσια κάρπωσή τους πριν την αναχώρησή τους από το χώρου κυνηγιού.
  • Να επιδεικνύουν την εκάστοτε ημερήσια καταχώρηση της κάρπωσης στα αρμόδια όργανα ελέγχου. Μετά την συμπλήρωση του ετήσιου εθνικού ορίου κάρπωσης, όλοι οι κυνηγοί θα ενημερωθούν μέσω της εφαρμογής με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο για τη λήξη της θήρας του είδους. Οι κυνηγοί που δεν είναι κάτοχοι συσκευής κινητού τύπου smartphone, θα δηλώνουν την κάρπωση με αποστολή μηνύματος sms στον αριθμό 6976580000, πριν την αποχώρησή τους από την περιοχή άσκησης της θήρας αναγράφοντας με την κάτωθι σειρά:
  • Τον αριθμό κάρπωσης των τρυγονιών
  • Το ονοματεπώνυμο
  • Τον δωδεκαψήφιο αριθμό QR που παραλαμβάνει ο κυνηγός με την έκδοση άδειας θήρας.
  • Την Περιφερειακή Ενότητα στην οποία έγινε η κάρπωση.

Μοναδική πρόσβαση στη βάση δεδομένων της Εθνικής κάρπωσης του είδους, που θα ενημερώνεται αυτόματα από τη χρήση της εφαρμογής από τους κυνηγούς θα έχει αποκλειστικά το Τμήμα Άγριας Ζωής και Θήρας της Δ/νσης Διαχείρισης Δασών της Γενικής Δ/νσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Για τα είδη:

Σιταρίθρα, Ορτύκι, Κοκκινότσιχλα, Ψαρόνι, Σφυριχτάρι, Κιρκίρη, Σουβλόπαπια, Σαρσέλα, Χουλιαρόπαπια, Κυνηγόπαπια, Τσικνόπαπια, Φαλαρίδα, Μπεκατσίνι, Καλημάνα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά το καθεστώς διατήρησής τους, θεσπίζεται η υποχρεωτική δήλωση κάρπωσης ανά κυνηγό και έξοδο, μέσω online εφαρμογής κινητού που έχει προμηθευτεί με μέριμνά της η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας (Κ.Σ.Ε.), ομοίως με την διαδικασία που προβλέπεται ανωτέρω για το τρυγόνι χωρίς εθνικό όριο κάρπωσης. Η εφαρμογή της υποχρεωτικής καταγραφής της κάρπωσης των 14 αυτών ειδών, θα διανεμηθεί στους κυνηγούς κατά την έκδοση της ετήσιας άδειας θήρας με διαδικασία που προβλέπεται ανωτέρω για το τριγόνι.

Οι κυνηγοί σε όλη τη χώρα εφόσον θηρεύσουν κάποιο από αυτά τα είδη υποχρεούνται:

  1. Να δηλώσουν μέσω της εν λόγω εφαρμογής την ημερήσια κάρπωσή τους πριν την αναχώρησή τους από το χώρο του κυνηγίου.
  2. Να επιδεικνύουν την εκάστοτε ημερήσια καταχώρηση της κάρπωσης στα αρμόδια όργανα ελέγχου.
  3. Οι κυνηγοί που δεν είναι κάτοχοι της συσκευής τύπου smartphone:

Η δήλωση της κάρπωσης θα γίνεται με την αποστολή sms (τηλεφωνικού μηνύματος στον αριθμό 6976580000 πριν την αναχώρησή τους από την περιοχή άσκησης της θήρας. Στο μήνυμα θα αναγράφονται με την κάτωθι σειρά:

α. Θηρευθέν είδος

β. Αριθμός θηρευθέντων ατόμων.

γ. Ονοματεπώνυμο.

δ. Ο 12/ψήφιος αριθμός QR που παραλαμβάνει ο κυνηγός με την έκδοση της άδειας θήρας.

ε. Περιφερειακή Ενότητα στην οποία έγινε η κάρπωση.

 

Γενικές ρυθμίσεις

  1. Απαγορεύουμε για την περιφέρεια του Δασαρχείου Καρδίτσας το κυνήγι:
    • Στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής.
    • Στα εκτροφεία θηραμάτων
    • Στις περιοχές που ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας.
    • Σε όλες τις περιοχές όπου ισχύουν ειδικοί περιορισμοί θήρας σύμφωνα με το αρ.6 της 414985/29-11-85 Κ.Υ.Α όπως αυτή τροποποιήθηκε με την ΚΥΑ Η.Π.8353/276/Ε103 ΦΕΚ415Β/23-2-12 & ισχύει.

1.5. Στις περιοχές κυνηγιού όπου έχουν εκδοθεί Δασικές Απαγορευτικές Διατάξεις κυνηγιού λόγω πυρκαγιών όπως αναφέρεται στο σημεία 34 του προοιμίου της Υ.Α και σε όσες περιοχές έχουν εκδοθεί και ισχύουν ή πρόκειται να εκδοθούν σχετικές αποφάσεις.

  • Στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργού Πολιτισμού.
  • Σε περιοχές όπου λειτουργούν νόμιμα κατασκηνώσεις και κατά την περίοδο λειτουργίας τους σε απόσταση μέχρι 250 μέτρων από την εξωτερική περίφραξη αυτών

1.8 Σε περιοχές που λόγω παρατεταμένων χιονοπτώσεων ή ολικού παγετού δημιουργούνται για τα θηράματα αρνητικές συνθήκες επιβίωσης σε εφαρμογή της παρ.3 του άρθρου 258 του Ν.Δ,86/69 μετά την έκδοση ειδικότερης ΔΑΔ αναφορικά με τα όρια και το χρόνο διάρκειας της απαγόρευσης και αφού προηγηθεί εκτίμηση της παρούσας επικρατούσας κατάστασης. Η προαναφερόμενη( ΔΑΔ) δημοσιεύεται στη Διαύγεια και κοινοποιείται τοπικά με κάθε πρόσφορο τρόπο.

1.9 Απαγορεύονται οι πυροβολισμοί επί του επίσημου Εθνικού πρωτεύοντος επαρχιακού οδικού δικτύου και σε ζώνες που ορίζονται από απόσταση 50 μέτρων εκατέρωθεν τους.

  1. Απαγορεύουμε της αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός εκείνων τα οποία προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά) από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές ή από το εξωτερικό, εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους.
  2. Η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης που καθορίστηκαν από την Υπηρεσία μας (ΖΕΣ) και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού.

Κατά το χρονικό διάστημα της αναπαραγωγικής περιόδου από Απρίλιο έως και τον Ιούνιο, δύναται

α) να απαγορευτεί κατά περίπτωση η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων για λόγους που σχετίζονται με την όχληση της θηραματοπανίδας την περίοδο αυτή και

β) η έκδοση ΔΑΔ που θα ορίζει κατά περίπτωση τυχόν επιβαλλόμενους περιορισμούς.

H απαγόρευση που επιβάλλεται με την εκδιδόμενη Δ.Α.Δ δεν θα αφορά στο σύνολο των Ζ.Ε.Σ στην περιοχή αρμοδιότητας της επισπεύδουσας δασικής αρχής.

  1. Προς αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια του κυνηγιού αγριογούρουνου , λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματός τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας),ορατό από κάθε οπτική πλευρά ,προς αποφυγή ατυχημάτων.

 

Τέλη αδειών κυνηγιού

  1. Καθορίζονται τα τέλη έκδοσης αδειών κυνηγιού για το κυνηγετικό έτος 2024-2025 για τους κυνηγούς οι οποίοι είναι μέλη των αναγνωρισμένων ως συνεργαζομένων με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυνηγετικών συλλόγων ως ακολούθως:
    • Τοπική άδεια κυνηγιού 10 Ευρώ
    • Περιφερειακή άδεια κυνηγιού 30 Ευρώ
    • Γενική άδεια κυνηγιού 60 Ευρώ

 

Προηγούμενο άρθρο Κ. Τσιάρας: Εκτιμούμε ότι σύντομα θα κλείσει ο κύκλος της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών εφόσον δεν υπάρξει νέο κρούσμα
Επόμενο άρθρο Παράταση λειτουργίας μέχρι την 6η Σεπτεμβρίου 2024 για τη β φάση για τα ειδικά σχήματα ενίσχυσης