Για την προσφυγή της ΠΑΔΥΘ στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νόμου για τον ενιαίο φορέα απορριμμάτων στη Θεσσαλία, την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά τις πλημμύρες καθώς επίσης και για την αναγκαιότητα να στηριχθούν οι ορεινοί και νησιωτικοί Δήμοι μίλησε αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8 ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς.
Ο κ. Σακκάς ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και ανέλυσε διεξοδικά όλα τα παραπάνω επίκαιρα ζητήματα.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, δημάρχου Τρικκαίων και Προέδρου της ΠΑΔΥΘ Νίκου Σακκά στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:
Ερώτηση: Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νόμου για τον ενιαίο φορέα απορριμμάτων στη Θεσσαλία προσφεύγει η ΠΑΔΥΘ. Έχετε ήδη αποφασίσει, ως ΠΑΔΥΘ, μια σειρά από συγκεκριμένα βήματα αντίδρασης και κινητοποίησης. Ποια είναι τα βήματα αυτά; Τι θα επιφέρει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου;
Απάντηση: Καταρχάς, η ΠΑΔΥΘ είμαι μια εταιρεία που έχει συσταθεί από όλους τους Δήμους και των δύο Νομών, Τρικάλων και Καρδίτσας, στην προκειμένη περίπτωση από 10 Δήμους και των δύο Νομών.
Η ΠΑΔΥΘ είναι μια υγιής Ανώνυμη Εταιρεία η οποία όλα αυτά τα χρόνια εξυπηρετεί τις ανάγκες από τα απορρίμματα και των δύο Νομών με αποτέλεσμα να είναι επαρκής και σε προσωπικό και σε μηχανήματα και σε εγκαταστάσεις που έχουμε κάνει. Και τον ΧΥΤΑ και τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων.
Όπως, επίσης, έχει και ένα ισχυρό αποθεματικό πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ που αυτό είναι το κεφάλαιο της ΠΑΔΥΘ.
Όλα αυτά οφείλονται στον σκληρό αγώνα και στην κατάκτηση που έχουν κάνει από κοινού όλοι οι Δήμοι της Θεσσαλίας.
Άξαφνα και χωρίς να κληθούμε σε καμία διαβούλευση, ήρθε ένα νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει τη συνένωση όλων των φόσδα υπό την ΠΑΔΥΘ.
Όμως, αυτό δεν λέει τίποτα. Διότι δεν ξεκινάμε όλοι από την ίδια αφετηρία.
Ούτε εμείς με τον φόσδα Λάρισας και Μαγνησίας ξεκινάμε από την ίδια αφετηρία.
Και αυτό είναι κάτι που θα φέρει μεγαλύτερη αναστάτωση από ό,τι υπάρχει αυτή τη στιγμή.
Αυτό, λοιπόν, είναι ένα νομοσχέδιο στο οποίο εμείς δεν κληθήκαμε, άρα αντιλαμβάνεστε ότι έγινε για εμάς χωρίς εμάς.
Και αυτό το πράγμα δεν τιμά κανέναν αυτή τη στιγμή.
Εμείς, αυτή τη στιγμή, όλοι οι δήμαρχοι, χωρίς να έχουμε καμία κομματική ταμπέλα και κανένα κομματικό πρόσημο, θέλοντας να προασπίσουμε τα συμφέροντα των δημοτών μας, αποφασίσαμε από κοινού να κάνουμε τις εξής ενέργειες.
Πρώτον, να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νόμου και της εγκυρότητας του νόμου και, δεύτερον, να περάσουμε την εβδομάδα αυτή από τα Δημοτικά μας Συμβούλια και να λάβουμε απόφαση που θα ισχυροποιήσει την απόφαση αυτή και τη βούληση όλων των δημάρχων της Δυτικής Θεσσαλίας.
Έτσι κάναμε, λοιπόν, βρεθήκαμε και η απόφασή μας είναι τελεσίδικη.
Έχουμε ένα νομικό οπλοστάσιο και από εκεί και πέρα προχωράμε σε αυτή την κίνηση.
Ερώτηση: Αλλεπάλληλες και ποικίλες οι κρίσεις που ταλανίζουν τη Θεσσαλία, με αποκορύφωμα, βεβαίως, την καταστροφή που άφησαν τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα Daniel και Elias. Είστε ικανοποιημένος σε σχέση με το πώς προχωράει η αποκατάσταση και η ανασυγκρότηση της λαβωμένης Θεσσαλίας;
Απάντηση: Όχι. Δεν είμαι ικανοποιημένος, τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοι δήμαρχοι.
Δυστυχώς, οι ρυθμοί είναι πάρα πολύ αργοί.
Έχουν περάσει 14 μήνες και τα έργα αποκατάστασης κινούνται με ρυθμούς χελώνας, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορώ επ΄ ουδενί λόγω να είμαι ευχαριστημένος.
Θεωρώ πως ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα για να βοηθήσει τη λαβωμένη Θεσσαλία.
Ερώτηση: Ένα άλλο ζήτημα το οποίο θέλουμε να θέσουμε στο τραπέζι της συζήτησης είναι η αναγκαιότητα να μετατραπούν η νησιωτικότητα και η ορεινότητα σε συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλίας. Το θέμα αναλύθηκε διεξοδικά και σε πρόσφατη σχετική ημερίδα που οργάνωσε η ΠΕΔ στη Σκόπελο. Πόσο σημαντικό είναι να αξιοποιηθούν τα αναπτυξιακά αποθέματα, με δεδομένα τα προβλήματα των ορεινών Δήμων και την ερήμωση των χωριών;
Απάντηση: Είναι πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα τόσο η νησιωτικότητα όσο και η ορεινότητα γιατί υπάρχουν και ορεινοί Δήμοι οι οποίοι έχουν προβλήματα και πρέπει να τεθούν σε πρώτη προτεραιότητα.
Εμείς, στην ημερίδα που κάναμε στη Σκόπελο παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη και εκπροσώπου του ΕΟΤ, θίξαμε τα θέματα και για εμάς είναι, σε μία Θεσσαλία που ψάχνει να βρει το βηματισμό της και να ξαναμπεί στο δρόμο της κανονικότητας, πολύ σοβαρό αυτό το ζήτημα.
Το πώς θα μπορέσουν τα προβλήματα και της ορεινότητας και της νησιωτικότητας να λυθούν.
Ξέρετε, η Θεσσαλία έχει και τα τρία τα νησιά των Σποράδων, αλλά έχει και έναν ορεινό όγκο που ξεκινάει από τα ορεινά της Καρδίτσας, τον ορεινό όγκο των Τρικάλων, με την Ελάτη, το Περτούλι και την περιοχή της Καλαμπάκας, τον ορεινό όγκο της Μαγνησίας με το Πήλιο και τη Λάρισα με τα χωριά που είναι στους πρόποδες του Ολύμπου, οπότε όλοι αυτοί οι δήμαρχοι εξέθεσαν τα προβλήματά τους σχετικά και την ορεινότητα και με τη νησιωτικότητα.
Ευελπιστούμε ότι θα είναι ανοιχτά τα αυτιά των υπευθύνων έτσι ώστε να μη χαθούν οποιαδήποτε χρηματοδοτικά εργαλεία αφενός και αφετέρου να ενισχυθεί ο ρόλος των Δήμων αυτών που πλήττονται.