Ειδήσεις

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 9η Γιορτή Δημοτικού Τραγουδιού στο Μουζάκι που ήταν αφιερωμένη στον Χρυσόστομο Μητροπάνο


Σε κλίμα χαράς και ενθουσιασμού πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Κυριακής 20 Οκτωβρίου, στη Δημοτική Αγορά Μουζακίου, η 9η Γιορτή Δημοτικού Τραγουδιού που οργάνωσε η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν.  Καρδίτσας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και τον Δήμο Μουζακίου.

Η φετινή διοργάνωση ήταν αφιερωμένη στον σπουδαίο αοιδό της παράδοσης Χρυσόστομο Μητροπάνο, ο οποίος κατάγεται από το Μουζάκι,  που τιμήθηκε για την πολύτιμη και πολυετή προσφορά του στην ελληνική παραδοσιακή μουσική και για την ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής μας ταυτότητας και κληρονομιάς.

Η βραδιά ξεκίνησε με σύντομους χαιρετισμούς από την πλευρά των επισήμων που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση όπως επίσης και από εκπροσώπους των φορέων-συνδιοργανωτών.

 Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας Μανώλης Στεργιόπουλος τόνισε πως: «Ήρθαμε στο Μουζάκι για να γιορτάσουμε όλοι μαζί. Ο Νομός είναι όλος μια μεγάλη αγκαλιά για τον πολιτισμό, είναι περήφανος για τον πολιτισμό του και το Μουζάκι έχει και αυτό τη δική του σημαντική παράδοση. Όσο οι εποχές θα αλλάζουν και οι αξίες θα καταρρίπτονται, εμείς πάντα θα αντιστεκόμαστε μέσα από τον πολιτισμό. Όσο για τον Χρυσόστομο Μητροπάνο, είναι ένας μεγάλος δάσκαλος και αισθάνομαι περήφανος που τον τιμάμε. Ως Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων, όπως είχαμε υποσχεθεί, θα συνεχίσουμε τη Γιορτή Δημοτικού Τραγουδιού και σε άλλους Δήμους όπως, επίσης, θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις, με στόχο την πολιτιστική ΄΄αποκέντρωση΄΄ σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Νομού».

 Ο βουλευτής Καρδίτσας Γιώργος Κωτσός δήλωσε πως «Η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας έχει θεσπίσει  κάθε χρόνο, τέτοια περίοδο αυτή τη διοργάνωση. Ο Χρυσόστομος Μητροπάνος είναι ένας καλλιτέχνης με εξαιρετική φωνή  και τεράστια προσφορά  στο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Το έχει ανάγκη ο τόπο μας, να ξεπερνάει τις δυσκολίες, μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις που τιμούν τους τοπικούς καλλιτέχνες».

 Η βουλευτής Καρδίτσας Ασημίνα Σκόνδρα έδωσε συγχαρητήρια στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων γι ΄ αυτή την ιδέα της ΄΄αποκέντρωσης΄΄ της εκδήλωσης και αναφορικά με το τιμητικό αφιέρωμα στον Χρυσόστομο Μητροπάνο σημείωσε πως το τραγούδι, το δημοτικό τραγούδι πάντα συντροφεύει τον άνθρωπο στη χαρά και στον πόνο. «Τα τραγούδια μας, τα ήθη και τα έθιμα, οι παραδόσεις μας, είναι ο πολιτισμός μας», κατέληξε.

Ο βουλευτής Καρδίτσας Αριστοτέλης Σπάνιας επεσήμανε πως: «Ο Χρυσόστομος Μητροπάνος δεν είναι μόνο ένας αοιδός της δημοτικής μουσικής αλλά και ένας άνθρωπος που διδάσκει τον δικό μας πολιτισμό, το δημοτικό τραγούδι και τη βυζαντινή μουσική σε όλη την Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μουζακίου Θεοφάνης Στάθης υπογράμμισε: «Συγχαίρω την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων το έργο της οποίας είναι τεράστιο και μετρήσιμο. Συγχαρητήρια και σε όλους τους συνεργάτες μου στο Δήμο Μουζακίου όπως, επίσης, και σε όλους του Πολιτιστικούς Συλλόγους που στηρίζουν την εκδήλωση. Ο Χρυσόστομος Μητροπάνος είναι μοναδικός. Με συμβουλεύει και με τιμά με τη φιλία του».

Με τα πιο θερμά λόγια μίλησε για τον Χρυσόστομο Μητροπάνο και ο τραγουδιστής Χριστόδουλος Κωσταρέλος.

Την τιμητική πακέτα απένειμαν στον Χρυσόστομο Μητροπάνο, μαζί ο δήμαρχος Μουζακίου Θεοφάνης Στάθης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Μανώλης Στεργιόπουλος ευχαριστώντας τον για την προσφορά και το έργο του και ευχόμενοι να είναι πάντα γερός και δημιουργικός.

 Ο Χρυσόστομος Μητροπάνος, με τη σειρά του, δήλωσε: «Περιποιεί μεγάλη τιμή για μένα αυτό το αφιέρωμα. Ευχαριστώ από καρδιάς τους βουλευτές, του Αντιδημάρχους, όλο τον κόσμο και όλους τους φίλους που με τιμούν με την παρουσία τους, όπως ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΄΄Ασκληπιός΄΄ από τα Τρίκαλα. Σήμερα ΄΄φτερούγισε΄΄ η καρδιά μου».

Ακολούθησε γλέντι με τον ίδιο και πολλούς καταξιωμένους μουσικούς του τόπου μας, που συμμετείχαν εθελοντικά και η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων τους ευχαριστεί θερμά για τη συμμετοχή και, κυρίως, για την τιμή αυτή.

Έλαβαν μέρος οι εξής: ο Βασίλης Νταράλας και ο Χριστόδουλος Κωσταρέλος στο τραγούδι, ο Γιάννης Σερίφης (τουμπερλέκι), ο Χρήστος Κιτσόπουλος (κλαρίνο), ο Βασίλης Καλαμπάκας (λαούτο) και ο Παναγιώτης Παππάς (βιολί).

Πολύ γρήγορα ξεκίνησαν οι χοροί, με πρώτους τους βουλευτές κ. Σκόνδρα και κ. Κωτσό, τον Υπεύθυνο Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου Καρδίτσας Γιώργο Στεργιούλη και τον Γενικό Γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας Δημήτρη Τσεκούρα, και πολύ σύντομα η Δημοτική Αγορά Μουζακίου μετατράπηκε σε ένα πολύχρωμο ΄΄γαϊτάνακι΄΄ χαράς και διασκέδασης που ο κόσμος το είχε μεγάλη ανάγκη.

Την εκδήλωση (εκτός από τους προαναφερόμενους) τίμησαν με την παρουσία τους: ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Παιδείας του Δήμου Καρδίτσας Στέφανος Θεολόγης και από το Δήμο Μουζακίου, οι Αντιδήμαρχοι Πολιτισμού-Παιδείας-Αθλητισμού-Τουρισμού Μαρία Καραμπέκου, Οικονομικών Αποστολία Αγγελάκη, Πολιτικής Προστασίας-Μηχανήματων-Μηχανολογικού Εξοπλισμού-Οδοφωτισμού Κωνσταντίνος Σκρέτας και Κοινωνικής Πολιτικής-Εθελοντισμού Χρήστος Κουτρομάνος.

Χαιρετισμό απέστειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας που, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής, και συγκεκριμένα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μουζακίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ακακίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γελάνθης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Γόμφοι», ετοίμασαν και προσέφεραν παραδοσιακές πίτες.

Η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων ευχαριστεί θερμά τους παραπάνω Συλλόγους, όπως και όλους τους εθελοντές και, φυσικά, τη ΘΕΟΝΗ για την ευγενική χορηγία της σε νερά.

Παρουσίασε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μουζακίου και Έφορος του Δ.Σ. της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας Φανή Δασκάλου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μαθήτριες, μαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ Καρδίτσας στην πόλη Florrence του Βελγίου
Επόμενο άρθρο Λάμψη αστέρων τη Δευτέρα στην Καρδίτσα: Ο Α.Σ. Καρδίτσας υποδέχεται τον Ολυμπιακό!