Τη μεγάλη δύναμη του ελληνισμού τη συνειδητοποιούμε όταν βγαίνουμε έξω από τη χώρα. Όταν γνωρίζουμε τους Έλληνες, πρώτης, δεύτερης, τρίτης γενιάς, που μεγαλουργούν στη χώρα που τους υποδέχτηκε αλλά η αγάπη τους για την πατρίδα, τη γλώσσα, τα έθιμα, τις παραδόσεις παραμένει ζωντανή και δραστήρια.
Τη δύναμη αυτή είχαμε τη χαρά και την τιμή να διαπιστώσουμε κι εμείς, η αποστολή του Ελληνικού Κοινοβουλίου στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, με αφορμή τους εορτασμούς για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Κατά την επίσκεψη μας παρακολουθήσαμε με συγκίνηση τη μεγαλειώδη παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικοί αλλά και συμπάροικοι από 70 και πλέον οργανισμούς. Της παρέλασης προηγήθηκε δεξίωση του Γενικού Προξένου κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη, στην αίθουσα του γηπέδου της ομάδας “ΕΛΛΑΣ”, ο πρόεδρος της οποίας εκφώνησε πανηγυρική ομιλία. Συνομιλήσαμε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη, με τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστραλία κ. Σταύρο Βενιζέλο και άλλους επίσημους. Τις επόμενες μέρες συναντηθήκαμε στα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας με πλήθος Ελλήνων ομογενών. Συνομιλήσαμε με τον Υπουργό του Εθνικού Προγράμματος Ασφάλισης Αναπηρίας της Αυστραλίας, τον κ. Βill Shorten, τον Πρόεδρο της Κοινής Επιτροπής Πληροφοριών και Ασφάλειας, βουλευτή Peter Khalil και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βικτώρια, βουλευτή John Pesutto.
Επισκεφθήκαμε και ξεναγηθήκαμε στο Κοινοβούλιο της Βικτώριας, όπου και είχαμε επαφές με τους ελληνικής καταγωγής βουλευτές Νίκο Στάικο, Λη Ταρλάμη και Κατερίνα Θεοφάνους. Επαφές, επίσης, είχαμε και με το ΔΣ του δραστήριου Ιατρικού Συλλόγου Ελλήνων Μελβούρνης καθώς και με συλλόγους ομογενών Θεσσαλονικέων και Αρκάδων. Μας υποδέχτηκαν τα ελληνικά Ιδρύματα <<Ελπίδα>> και <<Αγάπη>> και δώσαμε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γιάννη Παγάνη στον ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό 3ΧΥ που εκπέμπει στα ελληνικά εδώ και χρόνια. Επίσκεψη και ξενάγηση πραγματοποιήσαμε και στα δίγλωσσα σχολεία Oakleigh Grammar και St Johns College. Επιπλέον, επισκεφτήκαμε και εκκλησιαστήκαμε σε ορθόδοξους ελληνικούς ναούς και μοναστήρια, τα οποία στο σύνολο τους ξεπερνούν τον αριθμό 50, μόνο για την περιοχή της Μελβούρνης.
Παρόλο που οι ημέρες της επίσκεψης μας ήταν περιορισμένες, είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε και να συνομιλήσουμε με Έλληνες ομογενείς που διαπρέπουν στον επιστημονικό τομέα, που πρωτοστατούν στην οικονομική ζωή, που πρωταγωνιστούν σε όλες τις καίριες θέσεις του κράτους. Επιχειρηματίες, πολιτικούς, απλούς ανθρώπους, που παραμένουν συνεπείς και αποτελεσματικοί θεματοφύλακες των ελληνικών ιδανικών. Και που, όσο κι αν βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακριά, δεν ξεχνούν την Ελλάδα. Διατηρούν τα έθιμα και τον ελληνικό τρόπο ζωής. Διατηρούν τον ομφάλιο λώρο με τη γενέτειρα γη.
Στην Αυστραλία, η κυβέρνηση και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κατανοούν ότι η ελληνική διασπορά αποτελεί ζωτικό συστατικό του κοινωνικοοικονομικού και πολιτιστικού ιστού της χώρας τους. Υπάρχουν οργανισμοί που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παροχή υπηρεσιών προς την ελληνική διασπορά σε πολλά επίπεδα. Για παράδειγμα, η αυστραλιανή κυβέρνηση χρηματοδότησε την κατασκευή, στην καρδιά της Μελβούρνης των 600.000 Ελλήνων, δεκαπενταώροφου πολιτιστικού κέντρου, το νέο ελληνικό Hub, και ανακαίνισε τέσσερα άλλα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά κέντρα σε διάφορα προάστια. Κρατική χρηματοδότηση πήραν και τα απογευματινά ελληνικά σχολικά προγράμματα και η έδρα του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, που θα επικεντρωθεί στην παγκόσμια ελληνική διασπορά.
Οι διμερείς δεσμοί Ελλάδος και Αυστραλίας είναι άρρηκτοι. Είναι δεσμοί ανθεκτικοί, γιατί η Ομογένεια έχει τη δυνατότητα να βλέπει τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, μακριά από τα πάθη της πολτικής αντιπαράθεσης. Οι άνθρωποι εκεί, με τους συλλόγους, τα σχολεία, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, αποτελούν ένα σημαντικό μοχλό Πολιτιστικής Διπλωματίας και συνεισφέρουν θετικά στη διεθνή εικόνα της χώρας μας. Είναι η καρδιά, η παρουσία, η φωνή της Ελλάδας στον κόσμο.
Επισκέψεις όπως αυτή της 10-17ης Απριλίου ενισχύουν τους δεσμούς επαφής και επικοινωνίας μεταξύ Ελληνικής Διασποράς και Εθνικού Κορμού, μεγιστοποιούν τη δύναμη των διμερών σχέσεων και εμπεδώνουν την εθνική και κοινωνική συνοχή.
Αυτήν ακριβώς τη σημασία της Ομογένειας αναγνώρισε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, υλοποίησε με πίστη και προσήλωση ένα καινοτόμο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, με σκοπό να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη αυτών των τόσο σημαντικών συμπατριωτών μας, με επιστέγασμα την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος για τα εθνικά δημοψηφίσματα και τις ευρωεκλογές.
Ο Διονύσης Σαββόπουλος τραγουδά <<Είτε με αρχαιότητες είτε με την Ορθοδοξία, των Ελλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλο γαλαξία>>. Είναι αυτός ο γαλαξίας αλληλεγγύης, περηφάνιας, πίστης και αντοχής που μας δίνει κι εμάς τη δύναμη να συνεχίσουμε!