Άκρως επιτακτική είναι η ανάγκη άμεσης αποκατάστασης των αρδευτικών δικτύων της Θεσσαλίας λόγω των ζημιών που υπέστησαν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και ενώ πλησιάζει η άνοιξη και θα αρχίσει η νέα καλλιεργητική περίοδος. Το σοβαρό αυτό ζήτημα τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν, την προηγούμενη εβδομάδα, οι αρμόδιοι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Τριαντόπουλος με εκπροσώπους των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.
Ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Θανάσης Μαρκινός, που συμμετείχε στην εν λόγω συνάντηση, μίλησε αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8 και στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και αναφέρθηκε στην ανάγκη να καταστεί και πάλι λειτουργικό το δίκτυο, στις ζημιές που έχουν προκληθεί αλλά και στο νέο Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Μαρκινού στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:
Ερώτηση: Άκρως επιτακτική η ανάγκη να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις ώστε να καταστεί και πάλι λειτουργικό το δίκτυο και να μπορέσουν οι παραγωγοί να αρδεύσουν τις καλλιέργειές τους. Τι συζητήθηκε στη συνάντηση που είχατε με τους αρμόδιους Υπουργούς; Με ποιους τρόπους θα επιχειρήσει να καλύψει η κυβέρνηση τις ανάγκες σας για τις οποίες έχει ήδη διασφαλίσει κατ ΄ αρχήν 15 εκατομμύρια ευρώ;
Απάντηση: Σας ευχαριστώ πολύ που φέρνετε στην επικαιρότητα το πολύ σοβαρό αυτό θέμα το οποίο από την πρώτη στιγμή, μετά το πέρασμα του καταστροφικού φαινομένου Daniel, μας απασχόλησε και από τον Οκτώβριο ακόμα είμαστε σε μια στενή συνεργασία με τους Υπουργούς, τους ανθρώπους της κυβέρνησης, για να μπορέσουμε να βρούμε τις πιο δυνατές και εφικτές λύσεις, για να κατορθώσουμε να αποκαταστήσουμε τα αρδευτικά δίκτυα γιατί είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο θα το αντιμετωπίσουμε όλοι την προσεχή άνοιξη.
Μέχρι στιγμής, είχαν γίνει πάρα πολλές συναντήσεις γι ΄ αυτό το θέμα και νομίζω ότι στη σύσκεψη αυτή, της προηγούμενης Πέμπτης, τελικά δόθηκε ένα πράσινο φως και μια τελική λύση, έστω και καθυστερημένα, θα έλεγα, γιατί η αλήθεια είναι ότι πιέζαμε πολύ το προηγούμενο διάστημα γιατί οι ζημιές είναι πάρα πολλές και απαιτούν χρόνο.
Ωστόσο, είχαμε ένα πράσινο φως ώστε να δοθούν 15 εκατομμύρια ευρώ στους Οργανισμούς της Θεσσαλίας που τουλάχιστον ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της κυβέρνησης να αποστείλουν μελέτες αποκατάστασης και είναι στοιχειοθετημένες.
Από τους 53 ανταποκρίθηκαν γύρω στους 15, από ό,τι ενημερώθηκα και εγώ σε αυτή τη σύσκεψη, και με αυτόν τον τρόπο θα προχωρήσουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Ερώτηση: Για τι έκτασης προβλήματα στον ΤΟΕΒ Ταυρωπού μιλάμε; Τι περιλαμβάνει ο φάκελος της καταγραφής των ζημιών που ήδη έχετε καταθέσει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων;
Απάντηση: Σε επίπεδο Θεσσαλίας, τα αρδευτικά δίκτυα, για να σας πω και μια εκτίμηση που έχω από τους συναδέλφους, ανέρχονται και σε 600 και 700 χιλιάδες πρώην αρδευόμενες εκτάσεις οι οποίες πλέον δεν μπορούν πλέον να αρδευτούν. Με βάση τη σημερινή εικόνα.
Στον ΤΟΕΒ Ταυρωπού, εμείς αρδεύουμε μια έκταση γύρω στα 120.000 στρέμματα εν των οποίων, αυτή τη στιγμή, το έναν τρίτον είναι δυνατόν και εφικτό να αρδευτεί.
Ήδη, έχουμε ξεκινήσει, και από μόνοι μας, μια προσπάθεια να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε, όπου είναι δυνατό, τα περισσότερα δίκτυα και με αυτή τη βοήθεια που, έστω και καθυστερημένα, θα έρθει, θα προσπαθήσουμε κατά το δυνατό να κάνουμε το καλύτερο.
Εκτιμώ ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε νερό στη μεγαλύτερη έκταση του δικτύου μας και ίσως, αν μας επιτρέψει ο καιρός και οι συνθήκες, και του καιρού αλλά και της αγοράς, να μπορέσουμε να δώσουμε νερό και σε όλο το δίκτυο.
Κάτι το οποίο θα μας χαροποιήσει ιδιαίτερα γιατί το έχουμε ανάγκη μετά από όλα αυτά που έχουμε ζήσει.
Ερώτηση: Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βρεθεί ένας μηχανισμός που να παρακάμπτει τυπικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και όπως τονίσατε και εσείς «το σημαντικό είναι να μπει η περισσότερη αγροτική γη στην παραγωγική διαδικασία διότι η Θεσσαλία παραμένει λαβωμένη». Έτσι είναι; Δώστε μας την εικόνα.
Απάντηση: Έτσι είναι. Η αλήθεια είναι ότι από τον Οκτώβριο είχαμε τις πρώτες επαφές, επειδή αυτές οι ζημιές και το έργο της αποκατάστασης ξεπερνά τις δυνατότητες των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.
Ξέρετε, οι Οργανισμοί αυτοί είναι αυτοχρηματοδοτούμενοι Οργανισμοί. Δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Λειτουργούν με τις εισφορές μόνο των μελών του, των αγροτών δηλαδή, και οι τεχνικές τους δυνατότητες είναι περιορισμένες.
Ωστόσο, είχαμε μια συνεργασία και στην αρχή εξετάζονταν το ενδεχόμενο και το σενάριο να αναλάβει το Υποδομών μια μεγάλη εργολαβία για τη Θεσσαλία, για τα αρδευτικά δίκτυα. Αυτό δεν προχώρησε.
Μετά υπήρξε μια σκέψη από την κυβέρνηση να αναλάβει ο καινούργιος φορέας που κάποια στιγμή μας ανακοινώθηκε ότι θα δημιουργηθεί σε επίπεδο Θεσσαλίας καταργώντας όλους τους ΓΟΕΒ της Θεσσαλίας.
Αυτό είναι κάτι που ήδη καθυστέρησε και ακόμα δεν έχει βγει καν σε διαβούλευση. Άρα, ούτε και από εκεί φαίνεται να προχωράει.
Οπότε, καταλήξαμε, εξ ανάγκης πλέον, σε ένα σενάριο υβριδικό, θα έλεγα, όπου θα πρέπει να βγουν τουλάχιστον οι Οργανισμοί οι πιο μεγάλοι της Θεσσαλίας που μπορούν και έχουν τη δυνατότητα, ξεπερνώντας βέβαια ακόμα και τον εαυτό τους και τις δυνάμεις τους. Ωστόσο πρέπει, και το έχουμε ανάγκη, και το ζήτησαν και οι Υπουργοί, να βγούμε τουλάχιστον 10, 15 Οργανισμοί που μπορούν, με μια οικονομική βοήθεια που θα έρθει, αναφέρανε αυτά τα 15 εκατομμύρια που θα μοιραστούν σε όλους στη Θεσσαλία, να μπορέσουμε να βάλουμε όλες τις δυνάμεις μας ώστε να θέσουμε τα αρδευτικά δίκτυα σε λειτουργία.
Γιατί αυτό θα είναι τεράστιο πρόβλημα, αν δεν μπορέσει να αρδεύσει ο κόσμος την άνοιξη και να χάσουμε την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Και, όπως τονίζω συνέχεια, δεν είναι μόνο το μεγάλο πλήγμα για τους αγρότες μας, είναι και για την τοπική οικονομία και ειδικά για την Καρδίτσα που στηρίζεται καθαρά στον αγροτικό τομέα.
Νομίζω ότι όλοι οι φορείς πρέπει να το καταλάβουν αυτό, να το κατανοήσουν και να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια που την έχουμε ανάγκη.
Ερώτηση: Όντως, έχει ανακοινωθεί πως οι ΟΕΒ στη Θεσσαλία θα καταργηθούν και οι σχετικές δραστηριότητες θα ενταχθούν στο Νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας, με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους τους (8 εκατομμύρια ευρώ). Έχουμε κάποια επιπλέον σχετική πληροφόρηση;
Απάντηση: Νομίζω ότι τα δεδομένα αυτά τα έχει η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο. Εγώ δεν τα έχω διαθέσιμα.
Εγώ οφείλω να σας πω ότι στον ΤΟΕΒ Ταυρωπού εμείς δεν έχουμε χρέη. Είμαστε από τους υγιείς Οργανισμούς, έστω και λίγους στη Θεσσαλία, ωστόσο τα προβλήματα είναι πολλά, για πολλούς συναδέλφους, για πολλούς όμορους Οργανισμούς και είναι έτσι όπως ανακοινώθηκε.
Περιμένουμε να δούμε, βέβαια, τι θα γίνει με αυτό τον Οργανισμό και κατά πόσο θα μπορέσει να φέρει εις πέρας και με ποιο τρόπο, αυτό το μεγάλο στοίχημα, θα έλεγα, γιατί το νερό για τη Θεσσαλία είναι και ελλειμματικό και γενικότερα η διαχείρισή του είναι πολύ δύσκολη.
Εγώ τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, και από τον Οργανισμό εδώ, ξέρω ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε με τον καλύτεροι δυνατό τρόπο το νερό στα χωράφια των παραγωγών μας και, ταυτόχρονα, να κάνουμε και εξοικονόμηση νερού.
Γιατί είναι κάτι που στις σύγχρονες κοινωνίες πρέπει να το δούμε πάρα πολύ σοβαρά.