Ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος και ο Γεν. Γραμματέας κ. Βασίλης Μπράντζος επισκέφθηκαν διαδοχικά τα κάτωθι υπουργεία και ενημέρωσαν την κυβέρνηση για τα προβλήματα που ανέκυψαν από το ακραίο καιρικό φαινόμενο Daniel. Ο δήμαρχος κατέθεσε ολοκληρωμένη παρουσίαση των προβλημάτων ανά κατηγορία, καθώς και τα έργα αποκατάστασης.
Επίσης ο δήμαρχος ανέδειξε την σημασία της άμεσης αντιμετώπισης των κατολισθητικών φαινομένων στις κοινότητες Μορφοβουνίου, Μοσχάτου, κ.α. και ζήτησε πρόσθετη χρηματοδότηση. Επίσης ανέφερε ότι το τουριστικό προϊόν και η Τοπική Οικονομία εξαρτάται από την έγκαιρη αποκατάσταση. Σε διαφορετική περίπτωση θα χαθεί η χειμερινή περίοδος αλλά και να μην επιβαρυνθεί η περιοχή με νέες καταστροφές, λόγω των καιρικών συνθηκών του χειμώνα.
Οι συναντήσεις έχουν ως εξής:
1) Με τον κ. Χρ. Τριαντόπουλο, Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στον οποίο αναλύθηκε το σύνολο των προβλημάτων στις υποδομές και τα δίκτυα. Επίσης τέθηκε ως ειδικό πρόβλημα οι κατολισθήσεις και ζητήθηκε έκτακτη χρηματοδότηση, τόσο για άμεσα έργα, όσο και για τις γεωλογικές μελέτες που θα πρέπει να γίνουν.
2) Με τον αναπλ. υπουργό Εσωτερικών κ. Θ. Λιβάνιo συζητήθηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Δήμου: α) αντιμετώπισης των κατολισθήσεων και β) αποκατάστασης των καταστροφών σε δίκτυα και υποδομές.
3) Με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Νίκο Ταγαρά, στον οποίο τέθηκαν θέματα υποδομών αντιπλημμυρικού χαρακτήρα, αλλά και έργων προστασίας της Λίμνης Πλαστήρα από φερτές ύλες. Επίσης ζητήθηκε η δημιουργία Φορέα Διαχείρισης με συμμετοχή του Δήμου.
4) Με τον Γ.Γ. κ. Μανώλη Γραφάκο, αρμόδιο για την διαχείριση των αποβλήτων και των απορριμμάτων, συζητήθηκε το θέμα της άμεσης κατασκευής αποχετευτικών δικτύων στους οικισμούς με κατολισθήσεις, με compact βιολογικό καθαρισμό.
5) Με τον υφυπουργό Υποδομών κ. Ν.Ταχιάο, στο οποίο τέθηκε το αίτημα της άμεσης αποκατάστασης των κρατικών υποδομών (δρόμοι, γεφύρια, ποτάμια) απ’ ευθείας από το Υπουργείο, δεδομένου ότι οι υποδομές επηρεάζουν τον Τουρισμό και την Οικονομία της περιοχής.
6) Με τον Γ.Γ. Περιβάλλοντος κ. Ευθ. Μπακογιάννη, για την επίσπευση των Ειδικών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, κάτω από τα νέα γεωλογικά και άλλα δεδομένα.
7) Με τον Γ.Γ. Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Στ, Σταθόπουλο, συζητήθηκε το ειδικό θέμα αποκατάσταση των πληγέντων με διανομή οικοπέδων σε δημοτικές εκτάσεις.
Με τον Γ.Γ. κ. Δημ. Σκάλκο, αρμόδιο για το ΕΣΠΑ και πρόεδρο του συλλογικού οργάνου για την υλοποίηση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Αγράφων, συζητήθηκε η επίσπευση ένταξης έργων και υποδομών που οι καταστροφικές πλημμύρες ανέδειξαν πλέον ως προτεραιότητα.
9) Με την υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, στην οποία κατατέθηκε υπόμνημα των επαγγελματιών Τουρισμού Λίμνης Πλαστήρα. Ο δήμαρχος ζήτησε να ενταχθεί η Λίμνη Πλαστήρα σε ειδικό πρόγραμμα στήριξης για την αύξηση των επισκεπτών. Επίσης έθεσε πρόταση για σύνδεση της λίμνης με θεματικές μορφές νεανικού Τουρισμού και ειδικότερα την προώθηση του Εκπαιδευτικού Τουρισμού.
Τέλος, μελών του Συλλόγου Μορφοβουνιωτών Αθήνας ανέφεραν στο δήμαρχο ότι οι ετεροδημότες ανησυχούν για τις κατολισθήσεις.
Ο Παναγιώτης Νάνος προσκάλεσε στο Βουνεσιώτικο καφενείο στον Περισσό τους ετεροδημότες για ενημέρωση. Έγινε γόνιμος διάλογος και διανεμήθηκε ενημερωτικό έντυπο για τις καταστροφές και τις ενέργειες του Δήμου.