Την ύμνησαν, την θεοποίησαν, την λάτρεψαν από την αρχαιότητα έως σήμερα. Όλοι αναγνωρίζουν το μέγεθος της αξίας της και μολονότι στη σημερινή εποχή οι ηθικές αξίες περνούν τη μεγαλύτερη κρίση που γνώρισαν ποτέ, η υγεία παραμένει ακλόνητη.
Ανά τους αιώνες αποτιμάται ως το πρώτιστο και ύψιστο αγαθό του ανθρώπου για την ζωή, την ευημερία και την πρόοδο. Η υγεία όμως εκτός από αγαθό, αποτελεί και ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι ο βασικός συντελεστής της ανθρώπινης ευτυχίας. Το πρωταρχικό μας μέλημα λοιπόν είναι να την προστατεύσουμε για να την έχουμε.
Η τέχνη και η επιστήμη της πρόληψης της νόσου, της επιμήκυνσης της ζωής και της προαγωγής της υγείας ονομάζεται Δημόσια Υγεία. Επικεντρώνεται σε όλο το φάσμα της υγείας και ευεξίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και όχι απλά στη νόσο και στην εξάλειψη κάποιων νοσημάτων. Με λίγα λόγια πρόκειται για όλα εκείνα που αφορούν τη ζωή και την υγεία μας ΠΡΙΝ, ΜΕΣΑ αλλά και ΠΕΡΑ από το σύστημα υγείας.
Η Δημόσια Υγεία στη χώρα μας ήρθε στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της πανδημίας.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πολύ πριν την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού, στήριξε το κρατικό σύστημα υγείας με περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ για την κτιριακή αναβάθμιση Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, για νέα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία και για την προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid 19 με στοχευμένες και άμεσες παρεμβάσεις, σε συνεργασία με την ιατρική- επιστημονική κοινότητα κι όλους τους τοπικούς φορείς, αποτέλεσε ένα πετυχημένο παράδειγμα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται δραστικά μία δύσκολη κατάσταση που απειλεί την δημόσια υγεία.
Ακολούθως με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενισχύεται το ΕΚΑΒ με νέα ασθενοφόρα, εξοπλισμό και επικουρικό προσωπικό, στηρίζεται η λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας(ΤΟΜΥ), χρηματοδοτείται η προμήθεια νέων Κινητών Μονάδων Υγείας και νέων ασθενοφόρων σε Κέντρα Υγείας .
Οι δράσεις δημόσιας υγείας έχουν ως στόχο όλο τον πληθυσμό ή ομάδες πληθυσμού, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να συμβάλλουμε καθοριστικά στην προαγωγή της υγείας, την προστασία και την πρόληψη από τη νόσο.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδότησε μελέτη γενετικής προδιάθεσης για τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών στο θεσσαλικό γυναικείο πληθυσμό,μελέτη νοσηρότητας και θνησιμότητας για την καταγραφή και διερεύνηση των κρουσμάτων καρκίνων και εγκεφαλικών καθώς και δωρεάν μαστογραφίες και άλλες ιατρικές εξετάσεις σε ανασφάλιστες γυναίκες σε όλη την Περιφέρεια σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ και το πρόγραμμα των Κινητών Μονάδων .
Όλες οι πολιτικές που παρεμβαίνουν σε εκείνους τους παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία του ατόμου, δηλαδή η υγεία του, προστατεύουν την δημόσια υγεία.
Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας εφαρμόστηκε σχέδιο για τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους , για ενίσχυση εργαζομένων σε αναστολή εργασίας καθώς και για την ενίσχυση της ρευστότητας 7.983 μικρών επιχειρήσεων.
Παράλληλα οι Διευθύνσεις υγείας και κοινωνικής μέριμνας δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στους τομείς προαγωγής και προστασίας της δημόσιας υγείας του πληθυσμού της Θεσσαλίας ,της καταπολέμησης της φτώχειας και του αποκλεισμού.
Κάθε πρόσωπο δικαιούται να έχει πρόσβαση στην πρόληψη σε θέματα υγείας και να απολαύει ιατρικής περίθαλψης. (Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ)
Προς αυτήν την κατεύθυνση, η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει σε δράσεις και προγράμματα που προάγουν την πρόληψη και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, συμβάλλουν στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.
«Κάθε επένδυση στην υγεία, είναι προσφορά στον άνθρωπο. Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό χωρίς το οποίο όλα τελούν υπό αίρεση και αναίρεση»
Γράφει η Αγλαΐα (Λία) Ρογγανάκη, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ