Πώς τρώει και πληκτρολογεί ένα άτομο που δεν βλέπει, πώς μπορεί κάποιος να ζωγραφίζει ενώ έχει γεννηθεί χωρίς δάχτυλα, πως μπορεί να κολυμπάει χωρίς πόδια. Αναρωτηθήκατε ποτέ πως είναι η καθημερινότητα τους μέσα από το πρίσμα των ιδιαίτερων ικανοτήτων τους ; Ένας καθημερινός αγώνας με αξιοπρέπεια για το δικαίωμα στη ζωή.
Όχι μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα, ο κάθε ένας και η καθεμιά από εμάς πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες είναι διαφορετικοί, μοναδικοί και ίσοι μεταξύ ίσων. Κάθε άτομο που αντιμετωπίζει οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας, έχει το δικαίωμα να ζει ανθρώπινα και ισότιμα.
Η διαφορετικότητα είναι χαρακτηριστικό του κόσμου που μας περιβάλλει, οι διαφορές είναι ένα μέρος της καθημερινής μας ζωής. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις για την αναπηρία. Οι προκαταλήψεις στερούν από τους ανθρώπους την ευκαιρία να δείξουν ποιοι είναι και τι μπορούν να πετύχουν. Η αναπηρία δεν χαρακτηρίζει το άτομο στο σύνολο του.
Καιρός να πάψει η εικόνα της αναπηρίας να μας προκαλεί αμηχανία και να μετατραπεί σε θετικό πρότυπο ζωής. Αν ο κάθε ένας από εμάς αλλάξει τρόπο σκέψης θα μπορέσουμε να εξαλείψουμε τις διακρίσεις ,να υιοθετήσουμε νέες στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στην αναπηρία και να βοηθήσουμε με σεβασμό να γίνει ο αγώνας τους πιο εύκολος.
Η απομόνωση λόγω έλλειψης προσβασιμότητας, ο ρατσισμός λόγω διαφορετικότητας προσθέτει εμπόδια στην προσπάθεια τους για το απολύτως αυτονόητο, να ζήσουν ….με αξιοπρέπεια όπως δικαιούνται. Για φαντάσου να έπρεπε να κινείσαι μεταξύ κάποιων “επιτρεπόμενων” σημείων , να ζεις την ζωή σου μέχρι εκεί που σου επιτρέπουν οι διαβάσεις πεζών χωρίς ράμπες, τα πεζοδρόμια με κολόνες και δέντρα ,τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα σε ράμπες ή στις θέσεις για αμεα, τα καταστήματα χωρίς ράμπες.
Όπως συχνά αναφέρει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
«Η ποιότητα του πολιτισμού μιας κοινωνίας, αποτυπώνεται στις πολιτικές και τα έργα της για την αξιοπρεπή διαβίωση, την ίση μεταχείριση και το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών που έχουν τα άτομα με αναπηρίες»
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας λοιπόν στηρίζει με επιχορηγήσεις το έργο και τη λειτουργία Συλλόγων για την προστασία ατόμων με αναπηρία .Παράλληλα περισσότεροι από 11.500 άνθρωποι με αναπηρία, χαμηλού εισοδήματος ωφελούνται σε όλη τη Θεσσαλία από την έκδοση ψηφιακών εκπτωτικών καρτών για μετακίνηση με τις δημόσιες συγκοινωνίες.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει τους μαθητές με αναπηρία και τις οικογένειες τους με το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ)που προσλαμβάνεται για θέματα αυτοεξυπηρέτησης, καθημερινής διαβίωσης και λειτουργικών διευκολύνσεων των παιδιών .
Επιπρόσθετα έχει εξοπλίσει όλα τα Ειδικά Σχολεία της Θεσσαλίας με ειδικά μηχανήματα και εξοπλισμό ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης προϋπολογισμού 4,2 εκατ. ευρώ. Χρηματοδοτεί τη λειτουργία όλων των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία , ενώ μεταφέρει δωρεάν, καθημερινά μαθητές από και προς τα σχολεία τους. Επιπλέον στηρίζει τις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος για να μπορούν να στέλνουν δωρεάν, παιδιά με ειδικές ανάγκες σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί υποδομές με κοινωνικό αποτύπωμα όπως το πρότυπο σε όλη τη χώρα Ειδικό Σχολείο Λάρισας, το Κέντρο ΧΑΡΑ Ι εκπαίδευση και δημιουργική απασχόληση ατόμων με αυτισμό (900.000 ευρώ), το Κέντρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης Ευπαθών ομάδων (689.663 ευρώ). Στην Καρδίτσα, το Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων ( 3,3 εκ. ευρώ) της Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και την επέκταση του Θεοδωρίδειου Κέντρου Υποστήριξης για ανθρώπους με αναπηρία «Ορίζοντες» ( 1,1 εκατ. ευρώ). Στα Τρίκαλα, τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του πρώην ΘΧΠ – Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας (2,3 εκατ. ευρώ) και την κατασκευή του «Μικτού Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες». Με χρηματοδότηση 272.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, έχουν διαμορφωθεί αίθουσες φυσικοθεραπείας, πλήρως εξοπλισμένες, για απόρους, ηλικιωμένους περιθαλπόμενους και ΑμΕΑ, καθώς και αίθουσες εργοθεραπείας και αισθητηριακής χαλάρωσης (snoezelen) για ΑμΕΑ σε όλες τις Δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Θεσσαλίας (σε Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Αμπελώνα και Γιάννουλη).
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δίνει την ευκαιρία να εστιάσουμε την προσοχή μας στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία με σκοπό την υποστήριξη της αξιοπρέπειας και της ευημερίας τους. Ας μετατρέψουμε την αμηχανία σε επιθυμία να μπούμε στον δικό τους κόσμο και να βρεθούμε κάπου στη μέση. Πριν χαρακτηρίσετε κάποιον, εστιάστε στα μάτια του ,στο χαμόγελο του ,στις ικανότητες του και όχι στην αναπηρία του.