Ο Γιώργος περνούσε μια μικρή «Οδύσσεια» καθώς διένυε καθημερινά απόσταση πολλών χιλιομέτρων, προκειμένου να πάει στο σχολείο και να παρακολουθεί τα μαθήματά . Κόντρα στις αντιξοότητες με τις οποίες βρίσκονταν αντιμέτωπος, κατόρθωσε να επιτύχει στις πανελλήνιες στη σχολή που ήθελε.
Ο Σωτήρης τα πρωινά πριν το σχολείο έδινε μία «μάχη» με την μητέρα του καθώς αρνούταν να ξυπνήσει παρά τα παρακάλια και το πρωινό που τον περίμενε πάντα έτοιμο. Άλλωστε το σχολείο ήταν δίπλα ,το πολύ να έχανε την προσευχή. Χάρη στις συνθήκες ζωής κατόρθωσε να επιτύχει στις πανελλήνιες στη σχολή που ήθελε
Κάποιοι στην διαδρομή για την επιτυχία χρειάζεται να παλέψουν για πράγματα που για άλλους είναι δεδομένα και αυτονόητα. Ίσως τελικά όπως είχε πει ο B. Washington , «Η επιτυχία δεν πρέπει να μετριέται τόσο με τη θέση που κάποιος κατέκτησε στη ζωή, όσο με τα εμπόδια που έχει ξεπεράσει».
Ακόμα όμως και εάν έχουμε βιώσει ακριβώς την ίδια εμπειρία με κάποιους, η ερμηνεία που δίνουμε εμείς στην επιτυχία , μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν που δίνουν οι άλλοι για το ίδιο ακριβώς γεγονός.
Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει όλους τους υποψήφιους να δηλώνουν κερδισμένοι από μία εκλογική διαδικασία; Ενώ εμείς στο ίδιο έργο θεατές να μην καταλαβαίνουμε πως γίνεται στις εκλογές να μην χάνει ποτέ κανείς. Ο πρώτος, φυσιολογικά, είναι νικητής αφού πέτυχε την εκλογή του. Νικητής όμως μπορεί να είναι και ο δεύτερος γιατί, λόγου χάρη, πέτυχε να αυξήσει τα ποσοστά του. Η επιτυχία όμως του δεύτερου οφειλόταν στην μείωση των ποσοστών του πρώτου ο οποίος δεν απέτυχε, αλλά πέτυχε να είναι ο νικητής των εκλογών.
Τι είναι λοιπόν αυτό που καθορίζει το πώς θα ερμηνεύσουμε την επιτυχία; Θα μπορούσε να είναι κάτι που μάθαμε στο σχολείο ή στις κοινωνικές επαφές . Θα μπορούσε να είναι ο βαθμός που καλλιεργήσαμε τον εαυτό μας, ο τρόπος που ανατραφήκαμε ή τελικά μήπως είναι απλώς ότι μας επιτάσσουν τα συμφέροντα μας ;
Αδιαμφισβήτητα η επιτυχία κρύβεται σε όλους τους τομείς και μπορεί να έχει για τον καθένα διαφορετική ερμηνεία. Αν όμως σαν άνθρωποι θέλουμε να προσφέρουμε στην κοινωνία .Αν θέλουμε να αφήσουμε τον καλύτερο αντίκτυπο στους γύρω μας κατά τη διάρκεια της πορείας μας ,πρέπει να έχουμε ηθική στην επιτυχία.
Συνηθίσαμε να χειροκροτούμε την επιτυχία που μας επιβάλλει ένα «σύστημα» γιατί είναι πιο εύκολο να ανήκουμε κάπου, να βρούμε μια ταυτότητα ,από το να σκεφτούμε διαφορετικά και να το αμφισβητήσουμε. Αν η δημοφιλής άποψη είναι, «ό,τι λάμπει είναι χρυσός», δεχόμαστε να συμφωνήσουμε , έστω κι αν ξέρουμε πως δεν είναι αλήθεια ,για να μη μας απορρίψει το «σύστημα». Δεχόμαστε να παίζουμε ρόλο διακοσμητικό και να αφήνουμε κάποιους άλλους να το εκμεταλλεύονται και να μας παρουσιάζουν δήθεν επιτυχίες γιατί δεν θέλουμε την σύγκρουση.
Όποια και αν είναι η ερμηνεία της επιτυχίας τουλάχιστον ας σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να φτάνεις σε αυτήν έστω και με αθέμιτα μέσα. Η πραγματική επιτυχία προέρχεται από την αλλαγή και την προσπάθεια για αυτοβελτίωση.
Επιτυχία θα είναι να συμφωνήσουμε πως «ντροπή δεν είναι αν έπαιξες δίκαια και έχασες, ντροπή είναι αν έπαιξες άδικα και κέρδισες».
Γράφει η Αγλαΐα( Λία) Ρογγανάκη, Γενική-Οικογενειακή Ιατρός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Περιφέρειας Θεσσαλίας, Πρόεδρος Κέντρου Πρόληψης Καρδίτσας