Καιρός να μιλήσουμε ανοιχτά για τον καρκίνο. Χωρίς να τον θεωρούμε «επάρατη νόσο», «παλιαρρώστεια», «ακατανόμαστο», αλλά μια ασθένεια αδιαμφισβήτητα σοβαρή , σαν πολλές άλλες ασθένειες που ταλαιπωρούν πολλούς συνανθρώπους μας.
Παρότι είναι, μία από τις πιο συχνές ασθένειες , εξακολουθεί να προκαλεί τον φόβο και να διαιωνίζει την προκατάληψη. Πολλοί αναφέρονται στην ασθένεια του καρκίνου εξισώνοντας την με τον θάνατο. Παραβλέπουν όμως ότι οι νεότερες θεραπείες βοηθούν χιλιάδες καρκινοπαθείς να επιβιώσουν, μετατρέποντας «την επάρατη νόσο» σε μια αταξία στη ζωή σου που όμως μπορείς να ξεπεράσεις.
Είναι η διάγνωση που οι ασθενείς μου φοβούνται περισσότερο από κάθε άλλο. Κάποιοι όμως φόβοι για τον καρκίνο είναι βασισμένοι σε αστικούς μύθους, σε πρόχειρες αφηγήσεις και παραπληροφόρηση . Η συστηματική και ορθή ενημέρωση των ασθενών, καθώς και η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου είναι απαραίτητη. Μπορεί η πορεία του καρκίνου να είναι αυξητική ,το ίδιο είναι όμως και οι επιτυχίες της ιατρικής έρευνας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως ένα μεγάλο μέρος των θανάτων από καρκίνο μπορούν να αποφευχθούν μέσω της πρόληψης ,της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης.
Δε φοβόμαστε, δεν αδιαφορούμε, μαθαίνουμε τι πρέπει να κάνουμε!
Υπάρχουν περισσότερα από 100 είδη καρκίνου .Η αιτιολογία για κάποια είδη έχει αποδειχθεί, για άλλα εικάζεται και για άλλα διερευνάται. Το σίγουρο είναι πως δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ποιος άνθρωπος θα αναπτύξει καρκίνο και ποιος όχι. Αυτό που μπορούμε όλοι να κάνουμε είναι να μειώσουμε τον σχετικό κίνδυνο υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Οι συχνότεροι καρκίνοι στην Ελλάδα είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του μαστού.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 30-50% του συνόλου των καρκίνων μπορεί να προληφθεί. Δικιά μας επιλογή είναι η αλλαγή τρόπου ζωής. Η πρόληψη του καρκίνου, ξεκινά από τις καθημερινές μας συνήθειες, όπως σωστή διατροφή, μείωση κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων ,διακοπή καπνίσματος ,περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ ,άσκηση ,διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, μείωση της έκθεσης στον ήλιο.
Σύμφωνα με την ηλικία και το φύλο υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις που ο οικογενειακός σας ιατρός θα σας συστήσει και εσείς δεν πρέπει να αμελείτε.
Κάθε χρόνο οι γυναίκες πρέπει να κάνουν μαστογραφία και τεστ Παπ ,ενώ μετά τα 45 άντρες και γυναίκες πρέπει να κάνουν προληπτικά κoλονοσκόπηση, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει επιβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό. Τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).
Είναι εύκολο αυτός που δεν νοσεί να εφησυχάσει με την αλαζονεία του υγιούς και να πιστέψει αδιαφορώντας για την πρόληψη, ότι δεν μπορεί να συμβεί σε αυτόν. Το να φαντάζεται κάποιος τα χειρότερα ,είναι πιο τρομακτικό από το να ενημερωθεί για τον καρκίνο ,την εξέλιξη και την πραγματική διάσταση του προβλήματος. Ο καρκίνος αποτελεί μέρος της καθημερινής μας ζωής γι ‘αυτό ενημερωνόμαστε σωστά και προλαμβάνουμε.
Εκτός όμως από την πρόληψη και στην αντιμετώπιση του καρκίνου, τα τελευταία χρόνια, έχουν αλλάξει πολλά. Έτσι εάν η διάγνωση γίνει στο πρώτο στάδιο ο καρκίνος μπορεί να ιαθεί, αλλά ακόμα και αν γίνει σε προχωρημένα στάδια υπάρχουν θεραπείες που εξασφαλίζουν επιβίωση και μια καλή ποιότητα ζωής.
Ας μεταδώσουμε λοιπόν ένα μήνυμα σε αυτούς που θα μάθουν σήμερα ή αύριο ότι έχουν καρκίνο
«Η ζωή δεν τελειώνει επειδή έχεις καρκίνο . Εκατομμύρια άνθρωποι που διαγνώστηκαν με καρκίνο είναι σήμερα επιζώντες.»
Γράφει η Λία Ρογγανάκη, Γενική Οικογενειακή Ιατρός, Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας