Ειδήσεις

Λάμπρος Κολτσίδας (Πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής) στο Ηχόραμα 100,8: Είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνουν και άλλες αυξήσεις


Από την 1η Ιουλίου ο ΦΠΑ επανήλθε στο 24% στον σερβιριζόμενο καφέ, το τσάι και άλλα αφεψήματα, ενώ, για όσους επιλέξουν να πιούν τον καφέ τους είτε μέσω delivery είτε με παραλαβή από κατάστημα, ο ΦΠΑ έχει παραμείνει μειωμένος στο 13%. Στην Καρδίτσα, ωστόσο, ήδη ο καφές, σε πολλές περιπτώσεις, είχε αυξηθεί, σε πολλές περιπτώσεις, κατά 50 λεπτά αφού οι επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ως προς τις υποχρεώσεις τους που ολοένα και ανεβαίνουν.

Για όλα αυτά, τις αυξήσεις στον καφέ αλλά και τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο του, μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Καρδίτσας Λάμπρος Κολτσίδας.

Ο κ. Κολτσίδας (ιδιοκτήτης του Cafe Cocktail Bar «Cadillac Records») εμφανίστηκε στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00 με 15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και ανέφερε τα ακόλουθα:

 

Έχουν γίνει κάποιες αυξήσεις εδώ και 2-3μήνες

«Όσον αφορά τον δικό μας κλάδο, στην πόλη μας, εδώ στην Καρδίτσα, έχουν γίνει κάποιες αυξήσεις εδώ και περίπου δυο με τρεις μήνες.

Από τρισίμισι ευρώ ο καφές πήγε στα τέσσερα. Δεν ήταν, όμως, κάτι το οποίο έγινε επειδή θα ανέβαινε από τον ΦΠΑ.

Αυτό το πράγμα συνέβη γιατί τα έξοδα των επιχειρήσεων πλέον είναι πάρα πολύ υψηλά, οι αυξήσεις είναι απίστευτες, με αποτέλεσμα να ήμασταν αναγκασμένοι να κάνουμε την αύξηση κατά 50 λεπτά.

Τώρα έρχεται ο καινούργιος ΦΠΑ, στο 24%. Δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση για κάτι συλλογικό.

Δεν ξέρω αν θα κάνει κάποια επιχείρηση, κάποιος επιχειρηματίας μεμονωμένα, με δικά του πρωτοβουλία.

Είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνουν και άλλες αυξήσεις.

Και με λύπη μου σας αναφέρω πως για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται, κυρίως, στο κέντρο της πόλης και τα πάγια έξοδά τους είναι αρκετά υψηλά, όπως το ενοίκιο, το ρεύμα, η απασχόληση του προσωπικού που μπορεί να έχει η κάθε επιχείρηση, τα αναλώσιμα που υπάρχουν, η τιμή του καφέ θα έπρεπε να αυξηθεί το λιγότερο, και το λέω με λύση, στα πέντε ευρώ, ώστε να είναι βιώσιμη μια επιχείρηση.

Δυστυχώς, όμως, είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει και νομίζω ότι το καταλαβαίνουμε όλοι.

Φανταστείτε, τώρα, κάποιος μισθωτός που παίρνει 800 με 1.000 ευρώ, να ήθελε 10 ευρώ, για παράδειγμα, για να πιει δύο καφέδες την ημέρα.

Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου οι περισσότεροι σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Και ο λόγος είναι ότι όλα αυξάνονται κατακόρυφα.

Τα πάγια έξοδα της επιχείρησης της δικής μου έφθασαν να έχουν 72% αύξηση.

Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει. Όλα αυξάνονται. Οι μισθοί παραμένουν το ίδιο. Τα έσοδα του κάθε νοικοκυριού είναι τα ίδια και, δυστυχώς, βρισκόμαστε σε μια καθημερινότητα η οποία το μόνο που έχει να μας δώσει είναι αύξηση και μόνο αύξηση».

 

Covid και πλημμύρες

«Μετά τον covid, ο κλάδος της εστίασης έχει κατακρεουργηθεί στο απόλυτο. Οι υπάλληλοι έπαιρναν το επίδομα. Εγώ, ως επιχειρηματίας, όταν έκλεισα το μαγαζί μου, δεν πήρα τίποτα. Είχαμε τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Εντάξει, πήρα 50.000 ευρώ. Όταν, όμως, μια επιχείρηση κάνει δυο εκατομμύρια ευρώ τζίρο και τα έσοδά της, ο τζίρος της, είναι το 10%, αυτομάτως, καταλαβαίνετε, ότι ο επιχειρηματίας μπήκε σε μια κατηγορία που φαντάζει να έχει λεφτά. Κάτι το οποίο δεν είναι η πραγματικότητα.

 

Τα μέτρα τα οποία έχουν παρθεί οδηγούν ουσιαστικά στο κλείσιμο των περισσότερων επιχειρήσεων.

Και αναρωτιέμαι και λέω το εξής. Εγώ, σαν Cadillac Records, έχω 25 άτομα στην επιχείρησή μου.

Αν κλείσω, αυτά τα 25 άτομα που θα απορροφηθούν;

Και δεν θα είμαι ο μόνος άνθρωπος που θα κλείσει. Θα είναι περισσότερα αυτά τα άτομα.

Και ο Νομός Καρδίτσας δεν έχει εισροή ξένου χρήματος. Δεν έχουμε εισροή τουρισμού, όπως έχουν κάποιες άλλες Θεσσαλικές πόλεις.

Τα μόνα χρήματα τα οποία ανταλλάσουμε εμείς, αυτή τη στιγμή, σαν συμπολίτες, είναι τα δικά μας.

Περάσαμε Daniel. Καταστράφηκε το 75% του Νομού. Ο πρωτογενής τομέας του Νομού μας είναι ο αγρότης, είναι η γεωργία. Και υπάρχουν άνθρωποι που ζουν ακόμα σε κοντέινερ.

Η ζημιά στο Νομό μας, με τον Ιανό και με τον Daniel, είναι καταστροφική.

Αν δεν μπορούν να καταλάβουν, αν δεν χτυπήσει το καμπανάκι σε όλους μας, στις Δημοτικές αρχές, στην Περιφέρεια, σε όλα τα πολιτικά γραφεία, σε όλη την κυβέρνηση, σιγά-σιγά το μόνο πράγμα που θα συμβαίνει στο Νομό μας είναι ότι θα ΄΄πεθάνουμε΄΄, αν δεν έχουμε ΄΄πεθάνει΄΄ ήδη σε ό,τι αφορά το επιχειρείν».

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κώστας Τσιάρας: Το μεγάλο στοίχημα είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης του αγροτικού κόσμου
Επόμενο άρθρο Η νικήτρια του XFactor 2022 Κατερίνα Λαζαρίδου Live στο Fashion City Outlet