Σε επιφυλακή βρίσκεται το Πυροσβεστικό Σώμα, τόσο στην Καρδίτσα όσο και σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και οι κατά τόπους ισχυροί άνεμοι που θα έχουμε, αυτές τις ημέρες, ευνοούν την πρόκληση πυρκαγιάς και το γεγονός αυτό έχει σημάνει συναγερμό.
Ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Καρδίτσας Λάμπρος Κίτσιος ανέλυσε στο Ηχόραμα 100,8, το πρωί της Πέμπτης 13 Μαρτίου, τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζονται (εκτεταμένοι έλεγχοι και περιπολίες) και τόνισε πως μέχρι την ερχόμενη Τρίτη απαγορεύεται η χρήση πυρός σε όλη την επικράτεια.
Ο Διοικητής ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Πρωινή Ατζέντα» (καθημερινά 09:00-10:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη όπου επεσήμανε τα ακόλουθα:
«Είμαστε συνεχώς σε επιφυλακή μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη.
Η επιφυλακή αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια που κάνει το Αρχηγείο αλλά και οι Περιφερειακές Διοικήσεις μας με σκοπό να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος περισσότερο αναφορικά με το θέμα των πολλών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Όλα αυτά συνεπεία των εργασιών που κάνουν οι συμπολίτες μας.
Είναι μια φυσιολογική δραστηριότητα αυτή την εποχή αλλά βλέπετε ότι η κλιματική κρίση δεν μας αφήνει περιθώρια.
Δυστυχώς, υπάρχουν συμπολίτες που δεν λαμβάνουν ούτε κατά ελάχιστο τα προβλεπόμενα από την Πυροσβεστική Διάταξη με αποτέλεσμα να έχουμε φωτιές που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.
Έχει εκδοθεί και σχετικό δελτίο τύπου από το Αρχηγείο το οποίο τονίζει την προσοχή που πρέπει να δίνουν οι πολίτες, να λαμβάνουν σωρευτικά τα μέτρα που πρέπει να τηρούν όταν θέλουν να κάνουν εργασίες την ύπαιθρο.
Να προσέχουν όταν βρίσκονται κοντά σε δάση ή δασικές εκτάσεις, να διαθέτουν την ελάχιστη ποσότητα νερού.
Και να θυμίσω, στο σημείο αυτό, στους συμπολίτες μας ότι εμείς, σαν Πυροσβεστική, ποτέ δεν έχουμε απέναντι μας τους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν εργασίες αλλά απουσιάζει το στοιχείο της ελάχιστης ευθύνης που πρέπει ο καθένας μας όταν ασχολείται με τέτοιες δραστηριότητες.
Να θυμίσω, επίσης, ότι τα πρόστιμα είναι δυσβάσταχτα για πολλούς. Είναι πολύ υψηλά.
Το ελάχιστο πρόστιμο είναι 500 ευρώ και άνω.
Φανταστείτε σε τι δύσκολη θέση έρχονται και οι συνάδελφοι, οι ανακριτικοί υπάλληλοι, που θα αναγκαστούν να επιβάλουν ένα πρόστιμο σε μια γιαγιά, σε ένα παππού σε κάποιο χωριό.
Δεν είναι εύκολο ούτε για εμάς αλλά πρέπει να το τονίσουμε.
Είναι αυστηρά, πλέον, τα μέτρα.
Και προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα.
Σας θυμίζω ότι ο μήνας Ιανουάριος καταγράφηκε ως ο πιο ζεστός των τελευταίων χρόνων.
Πέρυσι ξεκινήσαμε να μπαίνουμε σε δραστηριότητες αντιπυρικής περιόδου από την 1η Απριλίου και φέτος ξεκινήσαμε από τον Μάρτιο.
Οι δραστηριότητες του κόσμου δεν έχουν αλλάξει.
Έχει έρθει, όμως, η κλιματική κρίση η οποία συνεχώς μας χτυπάει το καμπανάκι.
Γι ΄ αυτό και έχουμε αυτές τις θερμοκρασίες τέτοια εποχή και ανέμους που ευνοούν την εξάπλωση πυρκαγιών.
Όταν βλέπουμε πυρκαγιά ή καπνό θα πρέπει να καλέσουμε στο 199 ή στο 112 και να δίνουμε ακριβή τοποθεσία, όσο μπορούμε βέβαια να προσδιορίσουμε το σημείο της πυρκαγιάς.
Αν είμαστε εκεί κοντά, να μεταφέρουμε τις πληροφορίες, τι άνεμοι επικρατούν, προ τα που κατευθύνεται η φωτιά, τι καίγεται και, φυσικά, αν κινδυνεύει κάτι.
Αυτό είναι το μήνυμά μας προς τους συμπολίτες μας».
Απαγόρευση χρήσης πυρός έως 17 Μαρτίου
Συνεπώς, τις επόμενες ημέρες και μέχρι τις 17 Μαρτίου 2025, σε όλη την Επικράτεια θα πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι – περιπολίες προς αποφυγή της έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιών, αλλά και προς διαπίστωση της τήρησης των προβλεπόμενων στην Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθ. 9/2024 (Τεύχος B’ 2387/22.04.2024) με θέμα: «Καθορισμός μέτρων και μέσων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών, περιοχές με ειδικό καθεστώς προστασίας, λοιπούς χώρους που βρίσκονται πλησίον των εκτάσεων αυτών καθώς και σε οικοπεδικούς χώρους.
Επισημαίνεται ότι η μη τήρηση των διαλαμβανομένων στην ανωτέρω Πυροσβεστική Διάταξη, επισύρει υψηλά διοικητικά πρόστιμα σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθ. 19/2024 (Τεύχος B’ 2550/30.04.2024) με θέμα: «Καθορισμός του τρόπου, του τύπου και της διαδικασίας επιβολής και είσπραξης του διοικητικού προστίμου, της διαδικασίας ένστασης επί αυτού, καθώς και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας για την εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 167 του ν. 4662/2020 (Α΄ 27), περί των παραβάσεων των κανονιστικών διατάξεων πυροπροστασίας αρμοδιότητας του Πυροσβεστικού Σώματος».
Τονίζεται ότι προβλέπονται υψηλά πρόστιμα και βαρύτατες ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με το νέο ποινικό κώδικα.
Απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους συμπολίτες μας:
Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.
Να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με:
- τις απαγορευτικές ή/και επιτρεπόμενες υπό όρους και προϋποθέσεις, ενέργειες, δραστηριότητες και εργασίες στην ύπαιθρο,
- τη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων και μέσων πυροπροστασίας, καθώς και για οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία.
Αν δείτε καπνό, φλόγες ή οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά:
Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο 199 ή στο 112 και δώστε σαφείς πληροφορίες για:
- την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε
- το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς
- την ένταση του ανέμου στην περιοχή και
- το είδος της βλάστησης που καίγεται
Απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.
Διευκολύνετε την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων.
Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού μας πλούτου είναι υπόθεση όλων μας!!!