Ειδήσεις

Κώστας Τσιάρας αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8: Να μείνουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων


Να στείλουν, την ημέρα των ευρωεκλογών, ένα ισχυρό μήνυμα συνέχειας της πορείας της Ελλάδας στο σωστό δρόμο, που είναι ο δρόμος της σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων, αλλά και για να δυναμώσει η φωνή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να διεκδικήσει περισσότερα, έστειλε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ., βουλευτής Καρδίτσας Κώστας Τσιάρας, μέσα από την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Ηχόραμα 100,8.

Ο κ. Τσιάρας ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00 με 15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη, την περασμένη Παρασκευή 31 Μαϊου, την ημέρα κατά την οποία οργάνωσε, το απόγευμα, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο, πολιτική εκδήλωση-συζήτηση για όλα όσα μας απασχολούν και όσα θα απασχολήσουν τα επόμενα πέντε χρόνια στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή πολλών υποψήφιων ευρωβουλευτών και πλήθους κόσμου.

Με αυτή την αφορμή, λοιπόν, μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 για το διακύβευμα των ευρωεκλογών, αλλά και για τη Θεσσαλία και την επόμενη μέρα μετά τον Daniel όπως επίσης και για μια σειρά από κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα που αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Τσιάρα στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

Ερώτηση: Η ώρα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου πλησιάζει. Ποιο είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών για τη Ν.Δ.; Γιατί το αποτέλεσμα της κάλπης θα πρέπει να είναι «ένα μήνυμα συνέπειας και συνέχειας» προς την κυβέρνηση, όπως έχετε δηλώσει, ώστε να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί και να δυναμώσει η φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη;

Απάντηση: Όπως σωστά, το επισημάνατε και εσείς στην ερώτησή σας, είναι ένα μήνυμα για τη συνέπεια και τη συνέχεια για την ίδια την κυβέρνηση.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι αυτές οι εκλογές, οι οποίες για κάποιους θεωρούνται ήσσονος σημασίας ή να μην δίνεται ενδεχομένως, αν θέλετε, το μέγεθος που πρέπει σε μια εκλογική αναμέτρηση, σε αυτές ειδικά τις εκλογές, θα σας έλεγα ότι είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει σε αυτό το δρόμο που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτό το δρόμο των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, σε αυτό το δρόμο των μεγάλων αλλαγών, του εκσυγχρονισμού, σε αυτό το δρόμο της συνέπειας, σε αυτό το δρόμο της ανάκτησης της εθνικής αξιοπρέπειας και της αμυντικής μας ικανότητας, σε αυτό το δρόμο που, πλέον, η Ελλάδα γίνεται υπολογίσιμη στην Ευρώπη μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και παίζει ένα καθοριστικό ρόλο σε ένα γενικότερο ευρωπαϊκό και θα έλεγα παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα αυτών των ευρωεκλογών.

Αν θα συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο, που με κόπο κατακτήσαμε τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια ή αν, για οποιονδήποτε λόγο, μπορεί αυτή πορεία να μπει σε μια λογική διακινδύνευσης

Και επειδή τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά, από τη μία πλευρά υπάρχει η κυβέρνηση της Ν.Δ., ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και, από την άλλη πλευρά, εξακολουθούν να υπάρχουν φωνές λαϊκισμού, φωνές οι οποίες μας επιστρέφουν στο παρελθόν, χωρίς καμία, θα έλεγα, υπευθυνότητα και χωρίς καμία σοβαρή προσέγγιση απέναντι σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, ποια θα είναι η επιλογή των πολιτών και ποια θα είναι η δικής τους απόφαση και η δική τους κρίση την Κυριακή.

Προσωπικά, πιστεύω ότι οι πολίτες και μπορούν να δουν και μπορούν να κρίνουν, έχω εμπιστοσύνη στην κρίση τους ότι την Κυριακή 9 Ιουνίου θα δώσουν, για άλλη μια φορά, ένα ισχυρό μήνυμα όχι πολιτικής επικράτησης της Ν.Δ. αλλά συνέχειας της πορείας της Ελλάδας στο σωστό δρόμο που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια.

Ερώτηση: Ζητούμενο, επίσης, για την κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι «να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί σε ζητήματα τα οποία μπορεί να άπτονται ακόμα περισσότερο της καθημερινότητας των πολιτών», έχετε δηλώσει επίσης. Πόσο σημαντικό είναι τα ζητήματα των εισοδημάτων, των επενδύσεων και της ακρίβειας να αποκτήσουν μια ευρωπαϊκή διάσταση στη διαχείρισή τους και να ληφθούν και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση;

Απάντηση: Είναι σωστή η επισήμανση που κάνετε διότι η ακρίβεια δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Είναι και ευρωπαϊκό φαινόμενο. Και θα έλεγα ότι ο λόγος για τον οποίο, ουσιαστικά, αντιμετωπίζουμε ενδεχομένως το μεγαλύτερο πρόβλημα των ημερών που αφορά στην ακρίβεια, έχει και ευρωπαϊκές ρίζες και ευρωπαϊκές αιτίες.

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση, αυτό το χρονικό διάστημα, επιχείρησε με διαφορετικούς τρόπους, κυρίως, να αντιμετωπίσει αυτό το μεγάλο ζήτημα.

Και με την αύξηση των εισοδημάτων. Φαντάζομαι ότι είναι σε όλους γνωστό ότι ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά πολύ και, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στα 830 ευρώ. Είναι γνωστό ότι ξεπάγωσαν οι τριετίες μετά από πάρα πολλά χρόνια, αν θυμάμαι καλά μετά από 12 χρόνια, αλλά, βεβαίως, και ότι έχουν ληφθεί πάρα πολλά μέτρα κυρίως για να στηριχτεί βασικά το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών.

Όπως επίσης, είναι γνωστό, από την άλλη πλευρά, ότι υπάρχουν συνεχείς επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι σε ό,τι αφορά τις τιμές των προϊόντων αλλά, βεβαίως, μέτρα τα οποία αφορούν γενικότερα στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ανέλαβε μια πρωτοβουλία ο Έλληνας Πρωθυπουργός απέναντι στην Ευρωπαία Επίτροπο, στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου οι πολυεθνικές εταιρείες να μην παρουσιάζουν διαφορετικές τιμές μεταξύ των τιμών που παρουσιάζονται στις χώρες κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντιλαμβάνεστε, ότι όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία ουσιαστικά πρέπει να συνδυαστούν με το γεγονός ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα τελευταία χρόνια, είναι εξαιρετική.

Άρα, λοιπόν, πρέπει να προστατεύσουμε τον Έλληνα πολίτη, πρέπει να προστατεύσουμε τον Έλληνα καταναλωτή και κάνουμε ό,τι είναι δυνατό σε αυτή την κατεύθυνση.

Δεν είναι εύκολη η αντιμετώπιση της ακρίβεια. Πρέπει να το τονίσουμε αυτό.

Και το λέω διότι, ξέρετε καλά, ότι, παρά τα μέτρα που επιχείρησαν να πάρουν πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παραδείγματος χάριν υπήρξε ευρωπαϊκή χώρα που κατήργησε τον ΦΠΑ για κάποια προϊόντα, είδαμε ότι αυτό δεν περιόρισε καθόλου το ράλι των τιμών σε αυτά τα προϊόντα.

Άρα, λοιπόν, πρέπει να υπάρχει, όπως σωστά επισημάνατε, μια κεντρική οικονομική πολιτική που να προέρχεται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και να λειτουργεί καθολικά σε όλες τις χώρες κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και νομίζω ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα μπορέσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να δούμε σιγά-σιγά και την ακρίβεια να αποκλιμακώνεται, τα εισοδήματα, τα οποία προφανώς θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της δικής τους ζωής και της δικής τους καθημερινότητας αλλά και στην ίδια την ελληνική οικονομία, την ίδια την ευρωπαϊκή οικονομία να κάνει τα σταθερά βήματα ανόδου τα οποία γίνονται τα τελευταία χρόνια και τα οποία νομίζω πως έχουν δημιουργήσει μια συνολικά καλύτερη πραγματικότητα σε όλη την κοινωνία και σε όλους τους πολίτες.

Ερώτηση: Πάμε τώρα να συνεχίσουμε με τα ζητήματα της πολύπαθης από τις πλημμύρες Θεσσαλίας. Περισσότερα από 1,3 δις κατευθύνονται για την αποκατάσταση μέρους των ζημιών από τον Daniel, στο πλαίσιο υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδίου για την ανάταξη της περιοχής, για το οδικό δίκτυο, το σιδηροδρομικό δίκτυο και τα σχολεία. Η ανησυχία για το οικονομικό και αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής είναι έντονη. Τι έχετε να πείτε στους Θεσσαλούς πολίτες για όλα αυτά;

Απάντηση: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανησυχία για το μέλλον είναι ο λόγος για τον οποίο γίνεται ένας σημαντικός, ένας πραγματικά πολύ σοβαρός σχεδιασμός και προγραμματισμός που αφορά στη Θεσσαλία, βεβαίως και στην Καρδίτσα, για τα επόμενα χρόνια.

Θέλω λίγο να ξετυλίξουμε το κουβάρι, να φθάσουμε στο 2020, όταν ο τόπος μας, ο Νομός μας, η Καρδίτσα, επλήγη από ένα πρωτόγνωρο για τα δεδομένα εκείνης της εποχής καιρικό φαινόμενο και, φυσικά, αναφέρομαι στο Ιανό.

Είδατε ότι αναδείχθηκαν τα αντανακλαστικά από την κυβέρνηση, όμοια των οποίων δεν είχαμε καταγράψει ποτέ στην ιστορία της ελληνικής πολιτείας.

Και η κυβέρνηση στάθηκε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, με πολύ μεγάλη προσοχή πάνω από τα προβλήματα του Νομού Καρδίτσας και νομίζω ότι όχι μόνο τα αντιμετώπισε με επάρκεια και με αποτελεσματικότητα αλλά, στην πραγματικότητα, έστειλε ένα μήνυμα ότι μπορεί να βρίσκεται δίπλα σε κάθε πολίτη όταν αντίστοιχα τέτοια φαινόμενα επαναληφθούν.

Φθάσαμε, λοιπόν, να ζήσουμε τον Daniel, στις 6-7 Σεπτεμβρίου του 2023, που νομίζω ότι η έκτασή του ξεπερνούσε κάθε προηγούμενο. Ο δε αριθμός των ανθρώπων που είχαν πληγεί και είχαν δει τη ζωή τους να ανατρέπεται ήταν πραγματικά τεράστιος σε σχέση με τον Ιανό.

Είναι γνωστό ότι και σε αυτή την περίπτωση, με πολύ οργανωμένο σχέδιο, με πολύ μεγάλα ύψη χρηματοδοτήσεων, η κυβέρνηση προσπάθησε να επουλώσει τις πληγές και να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ώστε οι πολίτες να αισθανθούν και αισιόδοξοι αλλά να εξακολουθούν να βλέπουν ότι δίπλα τους στέκεται η ελληνική πολιτεία.

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα τα οποία ακόμη εξακολουθούν να βρίσκονται στην επικαιρότητα αλλά νομίζω ότι, από την άλλη πλευρά, η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης έχει δείξει ότι είναι κοντά στους πολίτες και κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να τους στηρίξει και να τους ανακουφίσει.

Έργα, όπως σωστά αναφέρατε, τα οποία φθάνουν σε ένα πολύ μεγάλο ύψος, περίπου 1,3 δις ευρώ, γενναίες αποζημιώσεις στον αγροτικό κόσμο, γενναίες αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Νομίζω ότι όλα αυτά συνθέτουν ένα τοπίο μια σοβαρής προσπάθειας που γίνεται, από την πλευρά της κυβέρνησης, να στηρίξει τον πληγέντα πληθυσμό και, κυρίως, όλη αυτή την περιοχή που αναφέρεται στη Θεσσαλία, ειδικότερα θα έλεγα για το Νομό μας, το Νομό Καρδίτσας.

Έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα; Όχι, δεν έχουν λυθεί. Και πρέπει να είμαστε απολύτως ειλικρινείς.

Πρέπει, όμως, να δει κανείς ότι κάτι τέτοιο αντιμετωπίζεται για πρώτη φορά σε αυτή τη μεγάλη έκταση και σε αυτόν τον πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων που είδαν τη ζωή τους να ανατρέπεται.

Γι ΄ αυτό και η προσπάθεια που καταβάλουμε όλοι μας, που καταβάλει ειδικά η κυβέρνηση, είναι συνεχής.

Γι ΄ αυτό και βλέπετε καθημερινά ότι ανακοινώνονται μέτρα, ανακοινώνονται καινούργιες πρωτοβουλίες, σχεδιάζονται έργα τα οποία θα αλλάξουν το ανάγλυφο της περιοχής και τα οποία θα κινηθούν στην κατεύθυνση και της διαχείρισης των νερών σε ό,τι αφορά στην ύδρευση και στην άρδευση αλλά, κυρίως, στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.

Είναι μια προκλητική εποχή που τα επόμενα χρόνια θα μας δώσει τη δυνατότητα, τα επόμενα χρόνια, να δούμε τον τόπο μας να αλλάζει, να θωρακίζεται, να βελτιώνεται, να δημιουργούνται υποδομές, να δημιουργούνται, αν θέλετε, όλοι εκείνοι οι λόγοι για τους οποίους οι Θεσσαλοί πολίτες θα βλέπουν ότι η διαχείριση των νερών θα έχει μια εντελώς διαφορετική πολιτική αλλά, βεβαίως, κυρίως το ότι τα αντιπλημμυρικά έργα θα δημιουργούν ένα σημαντικό δίχτυ προστασίας, ένα σημαντικό δίχτυ θωράκισης  απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα που πιθανόν, λόγω της κλιματικής αλλαγής, να επαναληφθούν.

Ερώτηση: Εξίσου σημαντικό ζήτημα αποτελεί και η ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα, που αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και που και αυτός επλήγη σημαντικά από τις καταστροφικές πλημμύρες. Μέσα από ποια αγροτικά – αναπτυξιακά έργα προσπαθεί η κυβέρνηση να στηρίξει τον τομέα αυτό στη Θεσσαλία, προς όφελος των αγροτών και των ίδιων των τοπικών κοινωνιών;

Απάντηση: Καταρχήν, ακόμα και σε ό,τι αφορά την αγροτική οικονομία, και έπρεπε να το πω συμπληρωματικά στην προηγούμενη ερώτηση που μου κάνατε, πρέπει κανείς να σκεφτεί το πραγματικά και ουσιαστικά κρίσιμο ρόλο που έχει η Ευρώπη, πλέον, σε όλες αυτές τις εξελίξεις.

Διότι σε ό,τι αφορά τα χρήματα,, 1,3 δις ευρώ θα δοθούν, παραδείγματος χάριν, και θα κατευθυνθούν για έργα στο Νομό Καρδίτσας, πρέπει να δει, στο τέλος αυτής της εξέλιξης, ότι ένα σημαντικό μέρος αυτών των πόρων που θα αντληθεί είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης, που είναι ευρωπαϊκοί πόροι, είτε από το ΕΣΠΑ που επίσης είναι ευρωπαϊκοί πόροι.

Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς γιατί αποκτά πολύ μεγάλη σημασία το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μιας και, σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό, έχουμε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των πόρων που αξιοποιούνται προκειμένου να γίνουν έργα, αντλούνται από ευρωπαϊκούς πόρους.

Με την ίδια ακριβώς λογική, θα σας πω ότι η ευρωπαϊκή Κοινή Αγροτική Πολιτική, η ΚΑΠ δηλαδή, εξακολουθεί να είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα που αφορά στα επόμενα χρόνια, στον τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθεί στο μέλλον ο πρωτογενής τομέας και θα δοθούν οι πραγματικές δυνατότητες προκειμένου και να στηριχτεί αλλά και να ανασυγκροτηθεί.

Γιατί εγώ θα μπορούσα να σας πω ότι από το προηγούμενο χρονικό διάστημα, μπορεί να έχουν σχεδιάσει ένα πολύ μεγάλο αριθμό έργων εδώ στην περιοχή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το νέο κλειστό δίκτυο άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού ή το γεγονός ότι είναι προφανώς σε μια λογική ένταξης το μεγάλο έργο της άρδευσης μέσα από τη μελέτη Λαζαρίδη, η οποία θα επεκταθεί και σε άλλα χωριά, που αφορά στη λίμνη Σμοκόβου.

Κάτι που σημαίνει ότι οι αγρότες, πλέον, θα μπορούν να αρδεύουν τις αγροτικές εκτάσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις με πολύ μεγαλύτερη ευκολία και πολύ μεγαλύτερη οικονομία.

Αλλά, βεβαίως, το γεγονός ότι, αυτή τη στιγμή, έχουμε τουλάχιστον το τμήμα της Ε65 προς την Αθήνα ολοκληρωμένο και τα επόμενα δύο χρόνια τη σύνδεσή του με την Εγνατία Οδό.

Αντιλαμβάνεστε ότι δίνει μια εντελώς διαφορετική δυναμική για την αγροτική παραγωγή του Νομού, για τη διάθεση και τη διακίνηση προϊόντων αλλά, βεβαίως, και για την ίδια την αξία των αγροτικών προϊόντων του Νομού μα και γενικότερα της Θεσσαλίας.

Μπορεί ο καθένας να ισχυριστεί ό,τι θέλει, Αλλά την πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να την παραγνωρίσει.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο τόπο μας, τα τελευταία χρόνια, γίνεται ουσιαστικά η εστία θετικών εξελίξεων που πολλά πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο.

Έχουμε τον Ε65, έχουμε τον προγραμματισμό της κατασκευής πολύ μεγάλων και σημαντικών έργων τα οποία θα υποστηρίξουν την άρδευση της αγροτικής παραγωγής, έχουμε τα 1,3 δις που είναι έργα υποδομής και τα οποία θα ανακουφίσουν συνολικότερα την περιοχή από τις επιπτώσεις τουDaniel, έχουμε, βεβαίως, και τα μεγάλα έργα τα οποία θα εξελιχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, μετά τη μελέτη της Ολλανδικής εταιρείας που αφορούν στη διαχείριση της ύδρευσης και της άρδευσης όπως και την κατασκευή πολύ σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων.

Κορυφαίο έργο για την ύδρευση και την άρδευση είναι η μεταφορά νερών από τον άνω ρου του Αχελώου, ένα έργο το οποίο ονειρευόμαστε εδώ και πολλές δεκαετίες.

Κορυφαία έργα μεταξύ των οποίων θα θωρακιστεί η αντιπλημμυρική, ουσιαστικά, προστασία της περιοχής, είναι η κατασκευή πολλών μικρών φραγμάτων, μεγαλύτερο εκ των οποίων θα είναι το φράγμα του Μουζακίου.

Αντιλαμβάνεστε, ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που, το επόμενο χρονικό διάστημα, θα στηρίξουν και τον τόπο, θα ενισχύσουν και την αγροτική παραγωγή, κυρίως, όμως, θα δώσουν τη δυνατότητα να βγούμε από αυτόν τον οικονομικό εγκλωβισμό που ο Νομός μας, δυστυχώς, βρισκόταν για πολλές δεκαετίες.

Ερώτηση: Ένα μείζον εθνικό πρόβλημα είναι το δημογραφικό. Ο Πρωθυπουργός, πριν από λίγες μέρες, προανήγγειλε κυβερνητικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης από το υψηλό κόστος για στέγη αλλά και οικονομικά μέτρα στήριξης για την οικογένεια. Με ποιες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να στηριχτούν τα νέα ζευγάρια αλλά και η περιφέρεια που ολοένα και ερημώνει;

Απάντηση: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το δημογραφικό είναι ένα τεράστιο ζήτημα για την πατρίδα μας, για την Ελλάδα.

Είναι, όμως, και ένα ζήτημα που, αν δει κανείς τις μελέτες οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα, απασχολεί και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και το λέω αυτό διότι βλέπουμε ότι ο ευρωπαϊκός πληθυσμός, δυστυχώς, γηράσκει και αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο μας απασχολεί όλους.

Βεβαίως και πήρε μέτρα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, αν και επιμένουμε ότι τον δημογραφικό πρέπει να αναχθεί σε ευρωπαϊκό ζήτημα, σε ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Άρα, λοιπόν, να υπάρξει μια συνολικότερη ευρωπαϊκή πολιτική.

Όταν βλέπει κανείς πως αλλάζει ο πληθυσμιακός χάρτης, κυρίως με χώρες οι οποίες, μέσα από μία, θα έλεγα, έκρηξη γεννήσεων, δημιουργούν άλλα πληθυσμιακά δεδομένα και προφανώς αναφέρομαι στην Ινδία, αναφέρομαι στην Κίνα.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η Ευρώπη πρέπει να λάβει και τα δικά της μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα που τα επόμενα χρόνια θα δημιουργεί εντελώς διαφορετικά δεδομένα.

Εγώ θα μπορούσα να σας πω χαρακτηριστικά ότι μεταξύ των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση ήταν ότι αυξήσαμε κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για τις οικογένειες με παιδιά, ότι επεκτείναμε το επίδομα μητρότητας από τους τέσσερις μήνες στους εννιά μήνες, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις αγρότισσες, ότι μπορεί να αυξήσαμε το επίδομα γέννησης κατά 300 ευρώ από 2.000 σε 2.300 ευρώ και να δημιουργούμε εντελώς διαφορετικά δεδομένα, να δίνουμε περισσότερα voucher για τους παιδικούς σταθμούς, υπάρχουν προγράμματα, όπως το πρόγραμμα ΄΄Σπίτι μου΄΄ ή οι ‘’Νταντάδες της γειτονιάς΄΄.

Όλα αυτά είναι μέτρα τα οποία μπορεί να ΄΄ενισχύουν΄΄ τα προβλήματα τα μπορεί να προκύπτουν με το δημογραφικό, πρέπει, όμως, να υπάρχει μια κεντρική στρατηγική στην αντιμετώπισή του συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί τα επόμενα χρόνια ο ευρωπαϊκός πληθυσμός προφανώς θα υπολείπεται σημαντικά και θα είναι αρκετά γερασμένος σε σχέση με τους πληθυσμούς πολλών άλλων ηπείρων που έχουν το δικό τους ρόλο, τη δική τους κοινωνική και οικονομική διαδρομή τα τελευταία χρόνια.

Είναι ένα μεγάλο ζήτημα, μας απασχολεί. Ξέρετε, ότι και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πρόσφατα απάντησε σε ερώτηση που αφορά το δημογραφικό, ετέθη σε επίπεδο Κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Είναι ζητήματα τα οποία μας απασχολούν πραγματικά πάρα πολύ.

Ερώτηση: Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους Θεσσαλούς, και όχι μόνο, που μας ακούνε αυτή τη στιγμή. Για ποιόν λόγο, στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη Ν.Δ. και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της;

Απάντηση: Θέλω να παρακαλέσω όλους τους συμπολίτες μου στην Καρδίτσα αλλά και στους Θεσσαλούς συμπολίτες μας να μην αντιμετωπίσουν χαλαρά αυτές τις ευρωεκλογές πιστεύοντας ότι είτε μπορούν να απέχουν είτε ότι μπορούν να στείλουν ένα μήνυμα υποτίθεται μέσω μιας ψήφου διαμαρτυρίας.

Διότι κάθε εκλογική αναμέτρηση κρύβει τα δικά της στοιχήματα και τα δικά της διακυβεύματα.

Και πρέπει η χώρα μας να μη χάσει χρόνο ούτε, πολύ περισσότερο, να αναλωθεί σε μια ανούσια συζήτηση που ενδεχομένως θα μπορούσε να προκύψει αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν στείλει ένα σταθερό μήνυμα.

Και το σταθερό μήνυμα είναι ένα. Ότι θέλουμε να παραμείνουμε σε αυτό το δρόμο που ουσιαστικά η κυβέρνηση της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη οδηγεί την πατρίδα μας και τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτό το σοβαρό δρόμο των μεταρρυθμίσεων, των θεσμικών αλλαγών, του εκσυγχρονισμού, του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, μιας χώρας η οποία πέρασε πολλά, με μια πολύχρονη οικονομική κρίση, έζησε πολλά μέσω της μεγάλης υγειονομικής κρίσης, μέσα από την ενεργειακή κρίση, αλλά κατάφερε να παραμείνει αλώβητη και να παραμείνει όρθια.

Και να ξαναδίνει σιγά-σιγά στους πολίτες όλα αυτά που, για διαφορετικούς λόγους, χάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι κρίμα αυτές οι κατακτήσεις, για λόγους ενδεχομένως όχι πολύ έντονης σκέψης, να χαθούν.

Και το λέω αυτό διότι πρέπει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου να επιβεβαιώσει, για άλλη μια φορά, ότι η πατρίδα μας έχει αποφασίσει το δικό της δρόμο. Είναι ο δρόμος της σοβαρότητας, είναι ο δρόμος της ευθύνης, είναι ο δρόμος της Ευρώπης. Και σε αυτό το δρόμο πρέπει να παραμείνουμε.

Γι ΄ αυτό και καλώ όλους να υπερψηφίσουν το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. το οποίο απαρτίζεται από εξαιρετικούς υποψηφίους, πολλών διαφορετικών κοινωνικών χώρων, πολλών διαφορετικών επαγγελματικών, επιστημονικών αναφορών.

Νομίζω ότι είναι και ευκαιρία να δείξουμε, για άλλη μια φορά, ότι η Ελλάδα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας και θα συνεχίσει να παίζει ένα καθοριστικό ρόλο στο γενικότερο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Γιώργος Μπλιούμης (υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ.) στο Ηχόραμα 100,8: Να έρθουν νέοι πόροι στην Ελλάδα και να βοηθήσουμε τη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο ΕΔΥΘΕ: Η Θεσσαλία στα πρόθυρα οικολογικής καταστροφής