«Οι κλιματικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις απαιτούν την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για την αντιμετώπιση τους. Να μας ενημερώσετε αναλυτικά για τα έργα, τις προτεραιότητες και τις ενέργειες σας ώστε να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.»
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται καθημερινά όλο και πιο έντονες, όλο και πιο απειλητικές. Ακραία καιρικά φαινόμενα με καταστροφικές συνέπειες για τον άνθρωπο, την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία παρατηρούνται πλέον συχνότερα και προκύπτουν με μεγαλύτερη σφοδρότητα. Ιδιαίτερα η περιοχή μας τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στο επίκεντρο, με τις πρόσφατες θεομηνίες του Ιανού και του Daniel. Είμαστε στην εποχή της κλιματικής κρίσης, η οποία έχει δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα και απαιτεί απ’ όλους τους εμπλεκόμενους μια διαφορετική και ουσιαστική προσέγγιση. Η πρόληψη, η προετοιμασία και η άμεση ετοιμότητα αποτελούν το τρίπτυχο για καλύτερα αποτελέσματα και τη βάση για μία μακροπρόθεσμη στρατηγική με επιστημονικά δεδομένα.
Σε αυτό το πλαίσιο Δήμοι σε όλη τη χώρα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες με τον επιστημονικό κόσμο, τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες για την αντιμετώπιση των κλιματικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων με συνεκτικό και δίκαιο τρόπο. Μερικές από τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν οδηγό και για το Δήμο Καρδίτσας είναι : α) Κάλυψη της ηλεκτρικής ενέργειας των Δημοτικών κτηρίων από φωτοβολταϊκά πάνελ και παράλληλα ενεργειακή αναβάθμιση τους, ώστε να είναι λιγότερο ενεργοβόρα. β) Μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου τουλάχιστον στο κέντρο της πόλης και προώθηση του ποδηλάτου και των ήπιων μέσων μεταφοράς με κίνητρα για τους χρήστες γ) Ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, προώθηση της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης και επιπλέον δράσεις πρόληψης για τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων. δ) Το πράσινο και η φύτευση περισσότερων δέντρων να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα και κεντρική πολιτική του Δήμου Καρδίτσας. ε) Πρωτοβουλία του Δήμου Καρδίτσας για ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης των υδάτων για αποφυγή πλημμύρας και δροσισμό της πόλης, με έμφαση σε πράσινες υποδομές, την μείωση της κατανάλωσης νερού από το δίκτυο και εξοικονόμηση ενέργειας. στ) Έργα υποδομής με μειωμένο ενεργειακό αποτύπωμα και σεβασμό στο περιβάλλον.
Εν κατακλείδι ερωτάται η Δημοτική αρχή να ενημερώσει αναλυτικά για τα έργα, τις προτεραιότητες και τις ενέργειες της, ώστε να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι μελλοντικές προκλήσεις λόγω κλιματικής αλλαγής.
Γράφει ο Κωνσταντίνος Ξυλομένος, Πολιτικός μηχανικός Msc και Υποψ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα Αντιπλημμυρικά- Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης “ΑλλΑΓή_στην ΠΡάΞΗ” πρ.Αντιδήμαρχος