Τις επόμενες μέρες θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ του Συλλόγου μας. Σε μια περίοδο κρίσιμη που η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί την αντιεκπαιδευτική πολιτική της εκφοβίζοντας και εκβιάζοντας όπως δείχνει η πρόσφατη εγκύκλιος του ΓΓ του Υπουργείου. Μόνο ένας ισχυρός σύλλογος, μια ισχυρή και αγωνιστική ΔΟΕ μπορούν να την σταματήσουν. Σημαντικό εργαλείο έκφρασης, συντονισμού και πρωτοβουλιών αποτελεί το Προεδρείο του ΔΣ που καλείται να μπει μπροστά, να οργανώσει και να ενώσει τους συναδέλφους για να υπερασπιστούν το Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα της Εκπαίδευσης, τα εργασιακά τους δικαιώματα και το δικαίωμα στη μόρφωση για όλους τους μαθητές. Πρέπει να δώσει ταυτόχρονα το μήνυμα πως υπάρχει αντίπαλο δέος στην αλαζονεία της εξουσίας κι αυτό ισχυροποιείται με μαζικά και αγωνιστικά στα συνδικάτα. Οι δυνάμεις μιας παράταξης, όσο ισχυρές κι αν είναι δεν επαρκούν. Χρειάζεται ενότητα για να μεγαλώσει και να είναι αποτελεσματική η αντίσταση. Θέλουν όμως όλες οι δυνάμεις να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια; Σίγουρα όχι η παράταξη που πρόσκειται στην ΝΔ, τη ΔΑΚΕ. Αναφέρουμε ενδεικτικά:
- Υπάρχει η εμπειρία της προηγούμενης διετίας όπου το ΔΣ ουσιαστικά αδρανοποιήθηκε. Η ΔΑΚΕ με 4 μέλη δεν συμμετείχε σε κινητοποιήσεις και δεν στήριξε στα σχολεία αποφάσεις της ΔΟΕ για σημαντικά ζητήματα όπως είναι τα ενιαία κείμενα και η ατομική αξιολόγηση.
- 2. Δεν εκπροσώπησε, ως προεδρείο, τον σύλλογο σε ζητήματα που θεωρούσε πως υπήρχε πολιτικό κόστος ή ερχόταν σε αντίθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ (πλημμύρες, ιδιωτικά ΑΕΙ).
- Δεν υλοποίησε αποφάσεις για πρόσληψη νομικού συμβούλου, η συνάντηση με αρμοδίους για το κτιριακό του Ειδικού Σχολείου. Ούτε ενημέρωσε την τοπική κοινωνία και τους συλλόγους γονέων για τα προβλήματα της εκπαίδευσης και τις θέσεις του οργανωμένου εκπαιδευτικού κινήματος.
- Ζητήματα που αφορούσαν παρατυπίες της διοίκησης στις υπηρεσιακές μεταβολές, ελλείψεις προσωπικού κλπ είτε δεν τα ανέδειξε είτε τα χειρίστηκε εκτός διαδικασιών ΔΣ.
- Περιορίστηκε στην προώθηση ανακοινώσεων της ΔΟΕ (ή του ΝΤ Καρδίτσας της ΑΔΕΔΥ) χωρίς να κάνει τον κόπο να χρησιμοποιήσει την ελάφρυνση του ωραρίου που προβλέπει ο νόμος για τα μέλη του προεδρείου για να στηρίξει τις αποφάσεις της ΔΟΕ ή την οργάνωση των κινητοποιήσεων.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον που υπονομεύεται και αμφισβητείται κι αυτή ακόμη η ύπαρξη των συνδικάτων (παίρνοντας υπόψη και τους λόγους που προαναφέραμε) είναι αδήριτη ανάγκη η εκλογή ενός προεδρείου που δεν θα σύρεται πίσω από τις προτεραιότητες της κυβερνητικής παράταξης. Χρειαζόμαστε ΔΣ και προεδρείο που δε θα κοινοποιεί ό,τι η ίδια η ΔΟΕ στέλνει στα σχολεία αλλά θα βρίσκεται δίπλα σε κάθε συνάδελφο ή σύλλογο διδασκόντων. Θα βάζει φρένο στις κανιβαλικές ορέξεις μέρους της κοινωνίας και θα προστατεύει τους εκπαιδευτικούς από την στοχοποίησή τους. Γι’ αυτό και η πρόταση για αντιπροσωπευτικό και αναλογικό προεδρείο δεν μας εκφράζει. Δεν είναι τόσο ζήτημα προσώπων όσο στάσης και τα δυο χρόνια πεπραγμένων μας βοηθούν να βγάλουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα.
Γνωρίζουμε επίσης πως δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη συμφωνία. Ένα διαφορετικό προεδρείο όμως, χωρίς την κυβερνητική παράταξη, μπορεί να κινητοποιήσει ευρύτερες δυνάμεις, να ενώσει τους συναδέλφους στη βάση των κοινών προβλημάτων, να μαζικοποιήσει τις διαδικασίες του συλλόγου, να αναδείξει το δρόμο της συλλογικής δράσης ως το αντίπαλο δέος στις πολιτικές που διαλύουν την εκπαίδευση και τις ζωές μας. Η πρότασή μας γίνεται δημόσια, απευθύνεται σε όλους τους συναδέλφους και συνοδεύεται από σημεία ως βάση συζήτησης συμφωνίας και δράσης του νέου Προεδρείου τα οποία και θα καταθέσουμε στη συνεδρίαση.