Ειδήσεις

Κατέκλυσαν τη Θεσσαλία τα τριζόνια και οι γρύλλοι – Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δημήτρης Σταυρίδης στο Ηχόραμα 100,8


Έντονη ανησυχία και ενόχληση συνεχίζει να προκαλεί στην Καρδίτσα, αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία, η πυκνή παρουσία τριζονιών, γρύλλων και κατσαρίδων. Για το θέμα μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 ο Δημήτρης Σταυρίδης, γεωπόνος – εντομολόγος και επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο κ. Σταυρίδης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και αναφέρθηκε τόσο στην εξήγηση του φαινομένου, στο εάν και κατά πόσο είναι ανησυχητικό για τη δημόσια υγεία αλλά και το πότε αναμένεται να ;αρχίσει να αποκλιμακώνεται.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Σταυρίδης τόνισε τα ακόλουθα στο Ηχόραμα 100.8:

Οφείλεται στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής

«Είναι μία έξαρση του φαινομένου, με τα τριζόνια και τους γρύλλους. Και κατσαρίδες έχουμε τοπικά.

Και από ό,τι φαίνεται, όλο αυτό οφείλεται, και πάλι, στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής που έχουν επηρεαστεί.

ΚΙ αυτό, βέβαια, γίνεται δεν είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα, και φέτος και πέρυσι, και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε μια επιβίωση των διαχειμαζόμενων μορφών των οποίων περνάνε το χειμώνα κάπου προφυλαγμένα για να ξαναδραστηριοποιηθούν την άνοιξη.

Όταν έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες, ένα μέρος από αυτά επηρεάζεται και έχουμε μικρότερους πληθυσμούς.

Όταν, όμως, δεν συμβαίνουν αυτές οι φυσιολογικές συνθήκες θερμοκρασιών το χειμώνα, δυστυχώς, έχουμε την επιβίωση όλων αυτών των ατόμων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την επόμενη χρονιά, να δραστηριοποιούνται και να έχουμε έξαρση.

Βέβαια, από ό,τι φαίνεται, εκτός από τις χαμηλέ θερμοκρασίες που δεν είχαμε το χειμώνα, και οι υψηλές θερμοκρασίες που έχουμε από την αρχή της περιόδου, πάλι ευνοούν την ανάπτυξή τους και αυτό είναι ένας συνδυασμός.

Και έρχονται και σε αστικά περιβάλλοντα, προσελκύονται συνήθως από τα φώτα το βράδυ, οπότε τα βλέπουμε πιο συχνά τις βραδινές ώρες, γιατί εκείνη την ώρα δραστηριοποιούνται, γι ΄ αυττό και βρίσκονται πιο συχνά σε αστικές περιοχές και μας απασχολούν.

Είναι και στην Καρδίτσα αλλά στα Τρίκαλα ξεκίνησε πολύ έντονα το φαινόμενο. Μετά είχαμε και στη Λάρισα. Είχαμε, βέβαια, και στην αρχή αλλά δεν το είχαν συνειδητοποιήσει πολύ οι κάτοικοι. Μετά, όταν άρχισαν να πηγαίνουν σε αστικές περιοχές, τότε το συνειδητοποίησαν. Γιατί άρχισαν και από πιο αγροτικές περιοχές.

Και στην Καρδίτσα, λοιπόν, αλλά το φαινόμενο είναι πιο έντονο σε Τρίκαλα, Λάρισα και μετά στην Καρδίτσα».

 

Δεν είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία

«Τα τριζόνια και οι γρύλλοι δεν είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, πότε δεν χρειάζεται να ανησυχεί ο κόσμος. Είναι, κυρίως, αισθητικό το θέμα.

Είναι κατανοητό, όταν βλέπουμε να πετάνε, να πηγαίνουν προς το μέρος των ανθρώπων ή στα μαλλιά και στο κεφάλι, όπως έχουμε ακούσει, είναι πραγματικά λίγο αντιαισθητικό και λίγο ενοχλητικό.

Αλλά, παρόλα αυτά, εφόσον δεν δημιουργούν πρόβλημα στη δημόσια υγεία, δεν χρειάζεται να γίνονται ψεκασμοί όπως γίνεται με άλλα έντομα υγειονομικής σημασίας, όπως είναι, για παράδειγμα, τα κουνούπια, που εκεί, ναι, πρέπει να κάνουμε ψεκασμούς, όπου έχουμε μεγάλους πληθυσμούς ή υδρόβιους, που είναι σε λιμνάζοντα νερά, που γίνεται με κάτι ήπιο, όπως είναι ο βάκιλος, είτε, αν πρόκειται για κάποιο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου, σε αυτή τη περίπτωση, σε συνεργασία με τους Δήμους, ενημερώνουμε τον κόσμο για κάποιο βράδυ να παραμείνει κλεισμένος στα σπίτια του για να κάνουνε κουνοποκτονία, δηλαδή εκνέφωση στους δρόμους των Κοινοτήτων έτσι ώστε να μην μεταδοθούν και δημιουργηθούν και άλλα κρούσματα.

Τα συγκεκριμένα έντομα δεν δημιουργούν πρόβλημα στη δημόσια υγεία, οπότε να μην ανησυχεί ο κόσμος».

 

Στις αγροτικές καλλιέργειες

«Στις αγροτικές καλλιέργειες, σίγουρα μπορούν να κάνουν ζημιά, σε μηδική, βαμβάκι, ντομάτες, ό,τιδήποτε μπορούν να βρουν, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση όπως είναι οι ακρίδες που πέφτουν σαν σμήνη και κυριολεκτικά δεν αφήνουν τίποτα.

Εκεί είναι πιο έντονη και η οικονομική ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν οι ακρίδες».

 

Θα έχουμε μια σταδιακή μείωση

«Καταρχήν,  υπάρχει μια θνησιμότητα, οπότε αρχίζουν από μόνα τους και πεθαίνουν.

Όταν υπάρχουν και υπερπληθυσμοί, υπάρχει ένα μέρος ΄΄κανιβαλισμού΄΄ που έχουν μεταξύ τους.

Αλλά υπάρχουν και θηρευτές, όπως είναι οι σαύρες, οι αράχνες, όπως είναι τα πτηνά, που τα περιορίζουν και αυτά.

Και ο κύκλος της ζωής τους σίγουρα, μέσα σε κάποιες εβδομάδες, αρχίζει και ολοκληρώνεται, οπότε αρχίζουν και μειώνονται.

Άρα, όσο περνάνε οι μέρες θα μειώνονται, θα το βλέπει και ο κόσμος ότι είναι μειωμένα με την πάροδο του χρόνου, όλο και περισσότερο, και φυσικά, εννοείται, προς το τέλος του καλοκαιριού θα έχει μειωθεί πάρα πολύ.

Αλλά, σίγουρα, τις επόμενες μέρες, θα δούμε ότι θα επηρεάζεται η θνησιμότητα και θα παρατηρήσει και ο κόσμος ότι ήδη υπάρχουν κάποια νεκρά στο δρόμο.

Θα έχουμε μια σταδιακή μείωση».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Εποικοδομητική η συνάντηση εργασίας Τσιάρα-Σκόνδρα
Επόμενο άρθρο Μέτρα του ΥΠΑΑΤ για την αντιμετώπιση κρούσματος πανώλης σε εκτροφή αιγοπροβάτων στο Δομένικο Ελασσόνας - Στη Λάρισα την Παρασκευή ο ΥπΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας