Ειδήσεις

Κατάθεση αναφοράς στο Ευρωκοινοβούλιο ενάντια στις ανεμογεννήτριες στα Άγραφα


Το Συντονιστικό Αγώνα για τα Άγραφα κατέθεσε αναφορά προς διερεύνηση από την αρμόδια Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου (ΡΕΤΙ) για την απαράδεκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή των Αγράφων. Πρόκειται για μια ακόμα πρωτοβουλία που λαμβάνει το Συντονιστικό ανάδειξης του ζητήματος, αυτή τη φορά και σε διεθνές επίπεδο.

Το κείμενο της Αναφοράς που κατατέθηκε είναι το εξής:

«Μεγάλη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος προκαλούν ήδη οι πρώτες εργασίες που ξεκίνησαν στην περιοχή των Αγράφων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Οι εργασίες αφορούν σε δυο αιολικά πάρκα σαράντα (40) ανεμογεννητριών, προς το παρόν. Από τις μέχρι τώρα αιτήσεις φαίνεται ότι θα εγκατασταθούν τουλάχιστον 650 ανεμογεννήτριες, άγνωστος αριθμός χιλιομέτρων εναέριων γραμμών μεταφοράς και δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων πρόσβασης, σε υψόμετρα ακόμα και 2.000 μέτρων και μάλιστα μέσα σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αλλά και σε τόπους ιστορικής μνήμης όπως η μαρτυρική Νιάλα.

Τα δυο αιολικά πάρκα των σαράντα (40) ανεμογεννητριών, που έχουν ήδη εγκατασταθεί εργολάβοι, με τις γραμμές μεταφοράς θα καταστρέψουν περιοχές μέσα στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας Ορνιθοπανίδας (SPA) με κωδικό SPA GR 2430002-ΟΡΗ ΑΓΡΑΦΑ και μέσα στο Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΤΙΦΚ) της Περιοχής Λίμνης Πλαστήρα με κωδικό τόπου ΑΤ30110009.

Πανελλαδικά, το σύνολο των επιχορηγήσεων καρπώνονται επιχειρηματικοί  όμιλοι.

Τα σχέδια για τη συνολική εγκατάσταση των 650 ανεμογεννητριών, εκτός της τεράστιας καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, με τη μαζική αλλαγή χρήσεων γης και την αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας της περιοχής, θα έχουν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους, αλλά και στον τουρισμό της περιοχής.

Οι επιπτώσεις στη ζωή των φτωχών βιοπαλαιστών της περιοχής, είναι το αποτέλεσμα των κερδών που αποκομίζουν οι εγχώριοι και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι οι πρόσφατες μεγάλες πλημμύρες αποτέλεσαν τη χαριστική βολή για τους εργαζόμενους και τους φτωχούς αγρότες της περιοχής ενώ ανέδειξαν τους μεγάλους κινδύνους που εγκυμονούν σε μια περιοχή που για δεκαετίες και με την διαχρονική ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά έργα κι άλλες στοιχειώδη έργα υποδομές. 

Στο νομό Καρδίτσας, τέσσερις Καποδιστριακοί δήμοι (Καλλιφώνου, Μενελαΐδας, Ρεντίνας, Ιτάμου) έχουν χαρακτηριστεί ΠεριοχέςΑιολικής Προτεραιότητας (Π.Α.Π.) και σχεδόν όλες οι κορυφογραμμές τους έχουν χαρακτηρισμό από 6 μέχρι 8 στην 8βάθμια κλίμακα αιολικού δυναμικού (οι περισσότερες είναι στο 8 και μάλιστα σε υψόμετρα άνω των 1.000 μ. και μέχρι 2.000 μ.), γεγονός που εξηγεί το διαγκωνισμό και την επιμονή των ομίλων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον ορεινό όγκο της περιοχής μας καθώς και την πυκνότητα των εγκαταστάσεων.

Με βάση το χωροταξικό η Φέρουσα Ικανότητα αυτών των περιοχών εκτιμάται σε 1.619 τυπικές Α/Γ (ενδεικτική ισχύς 3.238 MWe). Ουσιαστικά, αν συνυπολογίσουμε και την Ευρυτανία, η περιοχή των Αγράφων θα είναι σε λίγα χρόνια ένα απέραντο αιολικό πάρκο, αν σκεφτεί κανείς ότι η Θεσσαλία είναι ακόμα στην προτελευταία θέση σε αιολικές εγκαταστάσεις.

Στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των έργων δεν προβλέπεται ούτε η ελάχιστη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος από τις εκσκαφές και διανοίξεις δρόμων, ούτε η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων μετά την παύση λειτουργίας τους. Περαιτέρω, ο πρόσφατος νόμος της κυβέρνησης για τον «εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» καταργεί ακόμη και την τυπική διαδικασία ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων ενός έργου, αυξάνοντας από 10 σε 15 χρόνια τη διάρκεια της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, ελαφρύνοντας τις απαιτήσεις, ενώ συμπιέζεται ο χρόνος με ανέφικτες προθεσμίες για τον όποιο έλεγχο φακέλων έργων και, πρώτα και κύρια, για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον, χλωρίδα, πανίδα, θα είναι καταστροφικές όπως και για τις ζωές των κατοίκων. Η καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη και μη αναστρέψιμη

Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιείται ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος του ελληνικού κοινοβουλίου, που «ντύνει» με πράσινο περιτύλιγμα τις ΜΠΕ, και δίνει δυνατότητα στους επιχειρηματίες να δρουν με μόνο κριτήριο το κέρδος τους.

Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών γίνεται στο βωμό των συμφερόντων επιχειρηματικών ομίλων και των ενεργειακών ανταγωνισμών, χωρίς να λύνεται επί της ουσίας το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας και χωρίς να προστίθενται θέσεις εργασίας. Τα αιολικά, πέραν της φάσης της κατασκευής, δεν αφήνουν ουσιαστικά σχεδόν καμιά θέση εργασίας για μετά. Ο δείκτης 0,40 θέσεις ανά ανεμογεννήτρια είναι για τη συντήρηση και φυσικά δεν έχει σχέση με ντόπιο εργατικό προσωπικό, αλλά εξειδικευμένο και άσχετο με την περιοχή.

Τα Άγραφα, αυτό το πανελλήνιο ιστορικό σύμβολο αντίστασης και ελευθερίας, με ευθύνη της ΕΕ, των κυβερνήσεων και της τοπικής διοίκησης προορίζονται να παραχωρηθούν σε εταιρίες που προβάλλονται ως “επενδυτές”, μόνο και μόνο για το δικό τους κέρδος, αφού έχουν κλείσει συμφωνίες για τα επόμενα χρόνια να πουλάνε εγγυημένα το ρεύμα σε υψηλή τιμή. Για παράδειγμα για τα αιολικά στη Νιάλα και στο Βοϊδολίβαδο, σύμφωνα με δημοσιεύματα  έχουν εξασφαλισμένη σταθερή τιμή αγοράς (98 ευρώ/MWh) από το ΛΑΓΗΕ.

Ωστόσο, πέρα από το γεγονός ότι τα Άγραφα θα πάψουν να είναι καταφύγιο άγριας ζωής, εναπομείναν προορισμός νομαδικής κτηνοτροφίας καθώς και ορειβατικός και πεζοπορικός προορισμός, ουσιαστικά θα μετατραπούν σε σκουπιδότοπο αιολικών εργοστασίων και συναφών με αυτά υποδομών τους (δρόμοι, υποσταθμοί ρεύματος, κλπ). Δεν υπάρχει μάλιστα καμία υδρογεωλογική μελέτη, η οποία να αποτυπώνει τις επιπτώσεις όλων αυτών των καταστροφικών επεμβάσεων στα βουνά ως προς τη συγκέντρωση των νερών στις πηγές και στα ποτάμια που υπάρχουν σήμερα.

Παράλληλα με την επικείμενη κατασκευή των αιολικών εργοστασίων στις βουνοκορφές, υπάρχει η πρόβλεψη για τη δημιουργία μικρών υδροηλεκτρικών φραγμάτων. Οι εταιρείες δηλαδή έχουν σκοπό να ελέγξουν και τους υδατικούς πόρους της περιοχής, ιδιαίτερα μετά και τη δρομολογημένη περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Σε αυτήν την περίπτωση, η πηγή ζωής για τον κάμπο της Καρδίτσας, το νερό, θα καταστεί πλήρως ελεγχόμενο και εμπορεύσιμο από ιδιωτικές εταιρίες. Οι μικροί και μεσαίοι αγρότες της Καρδίτσας θα έχουν να αντιμετωπίσουν άλλο ένα μεγάλο εμπόδιο μεταξύ των τόσων άλλων που συνεχώς μπαίνουν για την επιβίωσή τους.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ενεργειακής Φτώχειας, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση στη σχετική λίστα, με το 22,7% των νοικοκυριών να μην μπορούν να ζεστάνουν επαρκώς το σπίτι τους. Άλλωστε, η κυβερνητική πολιτική φορολεηλασίας συνεχίζεται απαρέγκλιτα, αφού η κυβέρνηση φροντίζει να διατηρήσει στα ίδια ληστρικά επίπεδα του 24% τον ΦΠΑ, αλλά και στα 28 λεπτά ανά λίτρο τον Ειδικό Φόρο Καυσίμων. Επίσης ήδη τα λαϊκά στρώματα επιβαρύνονται με το τέλος ΑΠΕ για τη χρηματοδότηση των έργων, χωρίς να υπάρχει κανένα κέρδος από την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια για το λαό.

Όλα αυτά την ώρα την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση προβάλλει την επιδίωξη να μετατραπεί η χώρα σε «ενεργειακός κόμβος», ανοίγει το δρόμο για μεγάλη κερδοφορία  των  επιχειρηματικών ομίλων στις ΑΠΕ, ολοκληρώνει την παράδοση της ΔΕΗ και των μονάδων της σε ιδιωτικούς ομίλους στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας, εμπλεκόμενη όλο και περισσότερο σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς που μυρίζουν μπαρούτι.

Είναι μία ακόμα απόδειξη – με τραγικό βέβαια τρόπο – ότι η ανάπτυξη προς όφελος των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει, αλλά αναπαράγει φαινόμενα φτώχειας, εξαθλίωσης, μη ικανοποίησης στοιχειωδών αναγκών.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα από αυτά τα έργα που μετά την ολοκλήρωσή τους δεν αφήνουν ούτε μια θέση εργασίας στην περιοχή. Απεναντίας, εκτός από τις παραπάνω άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις, μετά τη λήξη της λειτουργίας τους θα γεμίσουν τα βουνά με παλιοσίδερα, αφού ως γνωστόν μετά τη χρήση τους οι ανεμόμυλοι δεν ανακυκλώνονται.

Στις αντιδράσεις του λαϊκού κινήματος, η προηγούμενη και η τωρινή κυβέρνηση, επιστράτευσαν τις αστυνομικές δυνάμεις και τις διώξεις. Ήδη διώκονται εργαζόμενοι της περιοχής μας που εξέφρασαν την διαμαρτυρία τους με κινητοποιήσεις που συνεχίζονται αμείωτα.

Καλούμε την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου να τοποθετηθεί στα αιτήματά μας:

  1. Να σταματήσει η καταστροφή των Αγράφων με την άμεση ανάκληση των αδειών για τα δύο αιολικά πάρκα, καθώς και όλων των υπόλοιπων αδειών ΑΠΕ στην περιοχή.
  2. Να απαγορευτεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών μέσα ή κοντά σε προστατευόμενες περιοχές και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και να γίνει χωροθέτηση ειδικών ζωνών για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις
  3. Να εκπονηθεί συνολική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση του συνόλου των αιολικών πάρκων και των συνοδών τους έργων (οδοποιία, γραμμές μεταφοράς κλπ.) και όχι για κάθε ξεχωριστό αιολικό πάρκο.
  4. Για Ενιαίο αποκλειστικά κρατικό ενεργειακό φορέα και αξιοποίηση και της αιολικής ενέργειας υπέρ του λαού.
  5. Για την κατάργηση των «πράσινων» τελών ΑΠΕ και άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% για τη λαϊκή οικογένεια.
  6. Να σταματήσει η αστυνομοκρατία και οι διώξεις όσων αγωνίζονται για την προστασία των Αγράφων, των αγροτών που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους και των συνδικαλιστών ή άλλων εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Χειρότερα από το 2020 η κίνηση στις εκπτώσεις στην Κεντρική Ελλάδα για το 74,3%
Επόμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα – Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη μας