Ειδήσεις

Κάλεσμα του Δήμου Μουζακίου για μαζική συμμετοχή στην απογραφή πληθυσμού


Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο η Απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών 2021 που διενεργείται κάθε 10 χρόνια από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

Μέσω της απογραφής, γίνεται η καταμέτρηση του πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο ή Τοπική Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές), ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του.

Η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της απογραφής δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Η Απογραφή διενεργείται ως εξής:

-Ένας απογραφέας της ΕΛ.ΣΤΑΤ. αφήνει στην κατοικία έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο που περιέχει τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας.

-Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο taxisnet μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του δημοσίου τομέα www.gov.gr να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού.

– Όσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά έως και τις 26 Νοεμβρίου 2021, θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Συνδημοτισσες και συνδημοτες

Μετά το 2010, ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται συνεχώς και η φετινή απογραφή θα το επιβεβαιώσει, καθώς πιθανότατα οι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας μας στα τέλη του 2021 θα είναι κατ΄ εκτίμηση, 450.000 με 500.000 λιγότεροι από αυτούς που απεγράφησαν το Μάιο του 2011.

Δυστυχώς, την ίδια φθίνουσα πορεία παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά στον Δήμο Μουζακίου, αφού η παρατεταμένη οικονομική κρίση συνέβαλλε στην αύξηση της οικονομικής κυρίως μετανάστευσης προς τα μεγάλα αστικά κέντρα τόσο της Θεσσαλίας, όσο και της υπόλοιπης χώρας.

Παράλληλα και το ισοζύγιο θανάτων – γεννήσεων είναι εξόχως αρνητικό. Με βάση στατιστικά στοιχεία του Ληξιαρχείου Δήμου Μουζακίου, από το 2016 μέχρι και το 2020 οι θάνατοι ανά έτος ήταν 304 (2016), 319 (2017), 281 (2018), 292 (2019) και 284 (2020).

Για τις γεννήσεις ούτε λόγος, καθώς μετρούνται στα… δάχτυλα του ενός χεριού!

Χαρακτηριστική είναι η τεράστια διαφορά που έχει αποτυπωθεί κατά τις δυο προηγούμενες απογραφές του μόνιμου πληθυσμού στο Δήμο μας.Συγκεκριμένα, το 2001 ο πληθυσμός του Καποδιστριακού τότε, Δήμου Μουζακίου, (της πόλης του Μουζακίου δηλαδή), ήταν 25.968 κάτοικοι και στην επόμενη απογραφή του 2011, όταν είχε εφαρμοστεί το νέο αυτοδιοικητικό μοντέλο του «Καλλικράτη» με τη συμπερίληψη και Τοπικών Κοινοτήτων στο νέο Ο.Τ.Α., διαμορφώθηκε στους13.122 κάτοικους, μια μείωση της τάξης περίπου του 50%!

Συνδημοτισσες και συνδημοτες

Ένας χρόνος πέρασε από την πρωτοφανή περιβαλλοντική καταστροφή του «Ιανού» στο Δήμο μας και πολλές «πληγές» παραμένουν ανοιχτές!

Η Δημοτική αρχή αγωνίζεται συνεχώς,πολλές φορές με ίδια μέσα και χρήματα, να αντιμετωπίσει τις εκτεταμένες ζημιές της θεομηνίας στην πόλη και στις Τοπικές Κοινότητες κυρίως του ορεινού όγκου.

Παράλληλα, με ορθολογική διαχείριση, σφιχτό προϋπολογισμό εξόδων μα και στοχευμένη οργανωτική και παρεμβατική ευελιξία, καταφέρνει να διατηρεί την οικονομική κατάσταση του Δήμου σε πλήρη έλεγχο και ισορροπία και τις επιχειρησιακές δυνατότητές του σε υψηλό επίπεδο.

Επιπλέον, με συνεχείς παρεμβάσεις στα αρμόδια Υπουργεία, διεκδικεί και πετυχαίνει την έγκριση διάθεσης απολύτως αναγκαίων έκτακτων πιστώσεων για να ανταπεξέλθει ο Δήμος στον τεράστιο όγκο των Ιανο-γεννών υποχρεώσεών του προς τους δημότες, αλλά και στα πολύ σημαντικά λειτουργικά έξοδα που αυτές συνεπάγονται.

Υπάρχει όμωςμια«σταθερά» στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία δεν επιδέχεται διοικητικών παρεμβάσεωνκαι από μόνη της διαμορφώνει την βασικότερη προϋπόθεση της οικονομικής βιωσιμότητας των Ο.Τ.Α.

Πρόκειται για το περιβόητο πληθυσμιακό κριτήριο, δηλαδή τον αριθμό των μόνιμων κατοίκων ενός Δήμου που καταγράφονται στις Απογραφές του κράτους.

Με βάση αυτόν τον αριθμό, η κεντρική εξουσία κατανέμει κάθε χρόνο τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όπου Κ.Α.Π., η θεσμοθετημένη αυτοδιοικητική ετήσια οικονομική επιχορήγηση της Πολιτείας.

Με αυτά τα χρήματα ο Δήμος Μουζακίου καλύπτει σχεδόν όλα τα τακτικά έξοδά του.

Εάν η φετινή Απογραφή αντιμετωπιστεί με ολιγωρία, η αδιαφορίακαι ο καταγεγραμμένος πληθυσμός της περιοχής μας μειωθεί ακόμη περισσότερο, τότε μοιραία ο Δήμος Μουζακίου θα βρεθεί αμέσως μετά, ενώπιον μιας σημαντικής περικοπής της κρατικής χρηματοδότησής του για την επόμενη 10ετία, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών και δομών του.

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ο λαός είναι υπέρ των αιτημάτων των υγειονομικών! Οι δήμαρχοι Καρδίτσας, Σοφάδων, Πλαστήρα;
Επόμενο άρθρο 96 νέα θετικά κρούσματα covid στην Καρδίτσα