Ειδήσεις

Κ. Τσιάρας: Μέσων των έργων του ΥΔΩΡ 2.0 επιτυγχάνουμε ορθολογικότερη χρήση των υδάτινων πόρων


Ύστερα από συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, με τον Υφυπουργό ΥπΑΑΤ, Διονύση Σταμενίτη και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, δημοσιεύθηκε  η ΒΙΙ Φάση του Διεθνούς διαγωνισμού (Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών) για υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ για το έργο  «Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων Νομού Λασιθίου και Συνοδά Έργα – Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας Νομού Λασιθίου και Βασικά Έργα Αξιοποίησης Αρδευτικού Νερού».

Είναι το δεύτερο από τα έργα του ΥΔΩΡ 2.0 που περιέχει κατασκευή  φράγματος και το έκτο  κατά σειρά έργο ΣΔΙΤ που δημοπρατείται (μετά τα έργα:1.Αποκατάσταση και Εκσυγχρονισμός των δικτύων άρδευσης ΤΟΕΒ Ταυρωπού και 2. Αρδευτικό Δίκτυο Αλμωπαίου 3. Αρδευτικό Δίκτυο Υπέρειας Ν. Λάρισας- Ορφανά Ν. Καρδίτσας 4.Μεταφορά και διανομή Νερού από τον ποταμό Νέστο στην Πεδιάδα της Ξάνθης 5. Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Λειτουργία Φράγματος Μιναγιώτικου).

Αφορά στη Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Τεχνική Διαχείριση, Φύλαξη, Ασφάλιση και Λειτουργία της Λιμνοδεξαμενής Χοχλακίων και συνοδά έργα εντός της γεωγραφικής αρμοδιότητας του Δήμου Σητείας, όπως και του Φράγματος Αγίου Ιωάννη Ιεράπετρας και βασικά έργα αξιοποίησης αρδευτικού νερού εντός της γεωγραφικής αρμοδιότητας του Δήμου Ιεράπετρας στην Περιφέρεια Κρήτης, μέσω ΣΔΙΤ προϋπολογισμού  κατασκευής  61.943.000€ (πλέον ΦΠΑ), εκ των οποίων τα 18.582.900 € θα καταβληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το αντικείμενο της σύμβασης σύμπραξης αφορά ειδικότερα:

-Στην κατασκευή και λειτουργία χωμάτινης Λιμνοδεξαμενής επί της κοίτης του ρέματος Φλέγας, με τα συνοδά της έργα (έργα υδροληψίας στην Πηγή Φλέγας, έργα προσαγωγής νερού και μεταφοράς στις αρδευόμενες εκτάσεις, εκσυγχρονισμός δεξαμενών, αντικατάσταση υδροληψιών, υπογειοποίηση και βελτιστοποίηση αρδευτικών δικτύων κλπ.) για την ενίσχυση στην κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων του Παλαικάστρου και της Λαγκάδας της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου του Δήμου Σητείας.

-Στην κατασκευή του φράγματος Αγ. Ιωάννη – Ιεράπετρας Νομού Λασιθίου, ύψους 52 μέτρων και ωφέλιμου όγκου νερού 1.705.000 κ.μ., και των βασικών έργων αξιοποίησης αρδευτικού νερού (κατασκευή φράγματος, έργα προσαγωγής και μεταφοράς νερού, κατασκευή αρδευτικών δικτύων κλπ), για την αντιμετώπιση του υδρολογικού ισοζυγίου και την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων νερού για την άρδευση καθαρής έκτασης 7.500 στρεμμάτων, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη της γεωργίας και του τουρισμού.

 

Το Α΄ Τμήμα του Έργου, το οποίο περιλαμβάνει Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση, Τεχνική Διαχείριση, Φύλαξη, Ασφάλιση και Λειτουργία της Λιμνοδεξαμενής Χοχλακίων και συνοδά έργα εντός της γεωγραφικής αρμοδιότητας του Δήμου Σητείας, θα παραδοθεί ολοκληρωμένο και λειτουργικό σε περίοδο 16 έως 18 μηνών, ενώ το σύνολο του έργου θα ολοκληρωθεί σε περίοδο 42 μηνών.

 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας δήλωσε:

 

«Η Κρήτη μαζί με τη Θεσσαλία αποτελούν τις δύο πιο δύσκολες Περιφέρειες της χώρας σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Υπάρχει το οξύμωρο σχήμα, από τη μια περιοχές να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ερημοποίησης λόγω έλλειψης νερού και από την άλλη, άλλες περιοχές, να αντιμετωπίζουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Σκοπός των έργων που προγραμματίζουμε, μέσω του «ΥΔΩΡ 2.0» και  με το οποίο  φιλοδοξούμε να μοχλεύσουμε, μέσω ΣΔΙΤ, πόρους 4 δις ευρώ,  είναι να θωρακίσουμε παραγωγικές περιοχές από τις δυσμενείς και απρόβλεπτες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Επίσης, να βοηθήσουμε  στην αντιπλημμυρική τους προστασία, αλλά και να βελτιστοποιήσουμε τη χρήση του νερού, προς όφελος όλων: καλλιεργειών, περιβάλλοντος, παραγωγών και προφανώς της τοπικής κοινωνίας.

Λαμβάνουμε κάθε δυνατό μέτρο για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Και στο πλαίσιο αυτό προχωρούμε στην ίδρυση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Κρήτης, κατά τα πρότυπα της Θεσσαλίας, με στόχο να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα με ολιστικό τρόπο αλλά και οι ανομοιογένειες και οι ελλείψεις στις υποδομές.

Μέσω των έργων, επιτυγχάνουμε ορθολογικότερη χρήση των υδάτινων πόρων, μείωση στο κόστος παραγωγής, αλλά και αύξηση των καλλιεργουμένων εκτάσεων. Το νερό είναι πηγή ζωής και σε αυτή τη λογική, με σχέδιο και συγκεκριμένο προγραμματισμό, προχωρούμε σε υποδομές που ενισχύουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής υπαίθρου».

Προηγούμενο άρθρο Αφιέρωμα στον κουβανικό κινηματογράφο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Forum για τη Μείωση της Διακινδύνευσης από Καταστροφές στην Ελλάδα