K. Τσιάρας: «Μία νέα σχέση αξιοπιστίας με τον Οικουμενικό Ελληνισμό»


Η ελληνική οικονομία  και η κοινωνία βρίσκονται αντιμέτωπες με τις μεγαλύτερες προκλήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Προκλήσεις βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής που για να αντιμετωπιστούν απαιτούν την ένωση των δυνάμεων όλου του ελληνισμού.

Δύναμη διαχρονική και   εθνικό κεφάλαιο αποτελεί ο Απόδημος Ελληνισμός για την Πατρίδα μας. Διαχρονικές όμως πολιτικές και η απουσία στρατηγικής δεν επέτρεψαν να αξιοποιήσουμε, στο βαθμό που οφείλαμε, τη δύναμη αυτή.

Πρακτικά, η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι οι Οικουμενικοί Έλληνες έρχονται στο προσκήνιο μόνο όταν η χώρα τους έχει ανάγκη. Ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος σε αυτή την τακτική και το πρώτο πολύ σημαντικό βήμα, είναι η δημιουργία του νέου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ)

Το ΣΑΕ, που ιδρύθηκε το 1995, έκλεισε τον κύκλο του. Δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες, ούτε στην ουσία του ρόλου του. Οι προκλήσεις της εποχής και η ανάγκη χάραξης μιας νέας  εθνικής στρατηγικής για τον Οικουμενικό Ελληνισμό επιβάλλουν τη δημιουργία του νέου ΣΑΕ. Το βασικό πλαίσιο έχει διαμορφωθεί και  έχει ήδη δοθεί για διαβούλευση στο opengov.gr.

Στην πράξη οι άξονες εφαρμογής του νέου ΣΑΕ περιλαμβάνουν την αυτοργάνωση, την αυτοχρηματοδότηση και την κάθετη εκπροσώπηση. Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στο τελευταίο σημείο, διότι μέσω του νέου ΣΑΕ, όλοι οι Έλληνες, σε όλο τον κόσμο έχουν τις ίδιες ευκαιρίες εκπροσώπησης. Ουσιαστικά, ξαναγεννιέται η σχέση των Απόδημων Ελλήνων με την Ελλάδα μέσα από ένα πολύ πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο.

Ένας επιπλέον στόχος του νέου ΣΑΕ, είναι αυτό να αποτελέσει την καρδιά ενός δικτύου γνώσης και εμπειρίας της ελληνικής ομογένειας. Έτσι, ώστε να υπάρξει μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας στη χώρα. Ειδικά, σε αυτές τις εποχές που ο τόπος δοκιμάζεται σκληρά, έχουμε ανάγκη να φέρουμε κοντά μας πολλούς ομογενείς που έχουν τη θέληση και ικανότητα να προσφέρουν στην πατρίδα τους.

Η αποτελεσματικότητα του νέου ΣΑΕ θα κριθεί στην πράξη. Οφείλει όμως και η ελληνική πολιτεία να αναγνωρίσει πως για να πετύχει τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της δύναμης της ομογένειας, είναι ανάγκη να γίνει η ίδια περισσότερο αξιόπιστη απέναντί της.

Απομένουν ακόμη να γίνουν πολλά. Έχουν τεθεί όμως οι βάσεις για μία νέα σχέση της Ελλάδας με τον Οικουμενικό Ελληνισμό.

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόσφατη έρευνα πτυχιούχων του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου
Επόμενο άρθρο Τα Ρογκατσάρια της Μυρίνης “ξεσήκωσαν” την Καρδίτσα - Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις “Χριστούγεννα 2012- Πρωτοχρονιά 2013”