Συνεπές, όπως πάντα, στο κάλεσμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων, το Μουσείο Πόλης του Δήμου Καρδίτσας/ ΔΟπΑΚ συμμετέχει και φέτος στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Ένας ιστορικός περίπατος, με θέμα τις γαλλικές επιρροές που δέχτηκε η πόλη τα τελευταία 100 χρόνια και τα εμφανή τους ίχνη στο σώμα και το πρόσωπό της μέχρι σήμερα, θα είναι η κεντρική του εκδήλωση. Ο περίπατος, συνολικής διάρκειας περίπου μιας ώρας, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 21 Μαΐου, στις 7.00 το απόγευμα, με αφετηρία τη Δημοτική Αγορά και τερματισμό στην πλατεία Πλαστήρα. Άλλωστε η 21 Μαΐου έχει κι αυτή το ιδιαίτερο νόημά της, ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Ποικιλομορφίας για τον Διάλογο και την Ανάπτυξη.
Η ιδέα προέκυψε μέσα από την συνεργασία του Μουσείου με τη Γαλλική πρεσβεία-Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας τον περασμένο χρόνο με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Θελήσαμε λοιπόν να δούμε τί πραγματικά σημαίνει Γαλλικός Πολιτισμός για την ιστορία και την αρχιτεκτονική εξέλιξη της Καρδίτσας κι αν έχει νόημα να μιλάμε για κάτι τέτοιο. Όντως, εντοπίσαμε (!) πολλές, ενδιαφέρουσες και απροσδόκητες επιρροές στο χώρο: σε κτήρια, όπως η Δημοτική Αγορά και η Άρνη, χώρους-σύμβολα, όπως η κεντρική πλατεία και η πλατεία Πλαστήρα αλλά και μεγάλα αναπτυξιακά οράματα που πήραν σάρκα και οστά πριν δεκαετίες, όπως η Λίμνη Πλαστήρα. Το αποτέλεσμα της έρευνας οργανώθηκε σε μια θεματική παρουσίαση, η οποία στο εξής θα είναι προσβάσιμη διαδικτυακά εκτός από ελληνικά, και στα γαλλικά, χάρη στη διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, κ. Χρύσα Βουλγαράκη.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο περισσότεροι από 400 μαθητές και 25 σχολικά τμήματα δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, επισκέφτηκαν την περιοδική έκθεση «Από Αγάπη για την Ελλάδα», την οποία επιμελήθηκε το Γαλλικό Ινστιτούτο και χρηματοδότησε η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. Εκτός από ξεναγήσεις στην έκθεση που είχε θέμα τον Γαλλικό Φιλελληνισμό, υλοποιούνταν παράλληλα τρία εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία εμψύχωσαν όλο αυτό το διάστημα οι Φίλοι του Μουσείου Πόλης.
Το σημείο εκκίνησης του περιπάτου είναι η Ανατολική είσοδος της Δημοτικής Αγοράς. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και δεν χρειάζεται προσυνεννόηση. Μόνο άνετα παπούτσια και καλή διάθεση!