Μία σημαντική απόφαση λήφθηκε από την Επιτροπή Αξιολόγησης του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», του Υπουργείου Εσωτερικών, για έργα που θα γίνουν στο πλαίσιο του εορτασμού 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Ανήμερα δύο ιστορικών επετείων για τα Άγραφα, (10/5/1525 Συνθήκη Ταμασίου και 10/5/1821 έναρξη επανάστασης από τον οπλαρχηγό Κ.Βελή), εγκρίθηκε η πρόταση του δημάρχου Λίμνης Πλαστήρα για δημιουργία Υπαίθριου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Χωρο-χρόνου άγραφον». Πρόκειται για θεματικό πάρκο ιστορικής μνήμης, το οποίο θα δημιουργηθεί στην ιστορική τοποθεσία «Στεφάνι» Αγράφων, εκεί όπου ο Γ. Καραϊσκάκης είχε το καραούλι και κατόπτευε τις κινήσεις των Τούρκων.
Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα είναι από τους πρώτους που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2021» και με την ιστορική αυτή απόφαση, ένα τολμηρό έργο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.Σύμφωνα με το σχεδιασμό σε πρώτη φάση θα διαμορφωθεί έκταση ενενήντα (90) στρεμμάτων σε πάρκο. Ακολούθως θα γίνει σταδιακή εγκατάσταση εικαστικών έργων από επώνυμους καλλιτέχνες Σύγχρονης Τέχνης, με έργα τα οποία θα παραπέμπουν στην έννοια της Ελευθερίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι επεμβάσεις στο χώρο είναι απόλυτα εναρμονισμένες με την προστασία του Περιβάλλοντος, με υλικά της φύσης, πέτρα και ξύλο, ενώ η κατασκευή βοηθητικών εγκαταστάσεων (αναψυκτήριο, wc, κλπ) θα γίνουν σε επιλεγμένο σημείο υπόσκαφα. Αντί μεταλλικών ή άλλων περιφράξεων ο χώρος θα έχει φυτοτεχνική προστασία, η οποία θα καθιστά το χώρο απροσπέλαστο.Προβλέπεται μικρό υπαίθριο θέατρο για εκδηλώσεις, εργαστηριακός χώρος για καλλιτεχνική δημιουργία, θέσεις θέασης, κ.α.
Εικαστικός σύμβουλος του Δήμου και εγγύηση στο δύσκολο αυτό εγχείρημα, είναι ο γνωστός ακαδημαϊκός και διεθνούς αναγνώρισης γλύπτης κ. Θόδωρος Παπαγιάννης, ο οποίος εργάζεται εθελοντικά για την ανάπτυξή του. Τα εικαστικά πρώτα έργα προγραμματίζεται να εγκατασταθούν εντός του καλοκαιριού (2021). Ήδη ο δήμαρχος έχει εξασφαλίσει από το « Ίδρυμα Γιώργος Ζογγολόπουλος», το τελευταίο έργο του γνωστού γλύπτη «Εράνα» (Ειρήνη), το οποίο θα είναι το πρώτο έργο στο Υπαίθριο Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη λίμνη Πλαστήρα.
Η πρώτη συμβολική εγκατάσταση έγινε την Κυριακή 9/5/2021, με την ύψωση της προ-επαναστατικής σημαίας των Αγράφων. Προηγήθηκε δοξολογία και αγιασμός της σημαίας, εκδήλωση τιμής για τους Εθνικούς Αγώνες, ενώ μετά σχηματίστηκε πομπή, η οποία κατέληξε στο ψηλότερο σημείο όπου υψώθηκε στη θέση όπου ήταν το καραούλι του Καραϊσκάκη. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στην περιοχή υπάρχουν εμβληματικά βράχια, τα οποία εκτός από μνημεία της Φύσης, αποτελούν τα ίδια έργα Τέχνης, καθώς από συγκεκριμένα σημεία αποκαλύπτεται έντονος ανθρωπομορφισμός.
Με την ολοκλήρωσή του δημιουργείται ένα μοναδικό σημείο αναφοράς, το οποίο εντάσσει τη χώρα μας στο διεθνή χάρτη με τα Υπαίθρια Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να δημιουργήσει ένα νέο δυναμικό σημείο στη λίμνη Πλαστήρα, κατ’ εξοχήν εικαστικού, εκπαιδευτικού, ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Πέραν της συνεισφοράς στην τόνωση της ιστορικής συνείδησης και της Αυτογνωσίας, η δημιουργία ενός ισχυρού και αυτοτελούς πόλου έλξης επισκεπτών, ενισχύει την επωνυμία της περιοχής, δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Πλαστήρα και την αναβαθμίζει ως τουριστικό προορισμό.
Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι η αρχική μελέτη συντάχθηκε το 1999 από τον διεθνή Έλληνα καλλιτέχνη Παντελή Σαμπαλιώτη και τον Παναγιώτη Νάνο. Το 2006 η νεοσύστατη Εταιρία Σύγχρονης Πολιτιστικής Ανάπτυξης ΜΚΟ, στην οποία συμμετείχε ο Σαμπαλιώτης, κατέθεσε νέα πρόταση στο ΔήμοΠλαστήρα για ανάληψη της εικαστικής ανάπτυξης από την ίδια, χωρίς ιδιαίτερο κόστος για το Δήμο. Ο Σαμπαλιώτης τότε ήταν συνεργάτης της Εθνικής Πινακοθήκης του Βερολίνου και καλλιτεχνικός διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης του WeddingΒερολίνου,μέχρι το θάνατό του, το 2011. Ο σπουδαίος Έλληνας καλλιτέχνης μάλιστα είχε δημιουργήσει ομάδα με Γερμανούς και άλλους γλύπτες για να υποστηρίξει εικαστικά την ανάπτυξη του Υπαίθριου Μουσείου, μέσα από ένα διεθνές συμπόσιο γλυπτικής στο χώρο, ωστόσο εκείνη η πρόταση δεν υιοθετήθηκε ποτέ
Το 2019 με εισήγηση του δημάρχου Παναγιώτη Νάνου, το Δημοτικό Συμβούλιο ανάθεσε στο μελετητικό γραφείο των δασολόγων Θ.Γκούρλα – Σ. Νασιάκου τη σύνταξη μελέτης η οποία εγκρίθηκε από το Δασαρχείο τον Μάρτιο του 2021. Ο προϋπολογισμός της πρώτης φάσης του έργου ανέρχεται στις 238.000 ευρώ. Παράλληλα το μελετητικό γραφείο του Ε.Κατσαρού ολοκληρώνει μελέτη ηλεκτροφωτισμού των ιστορικών βράχων, με ίδια δαπάνη – προσφορά του γνωστού για την αγάπη του στα Άγραφα, κ. Νίκου Χόντου, ιδιοκτήτη των γνωστών καταστημάτων HONTOSCenter. Το κόστος του ηλεκτροφωτισμού των βράχων ανέρχεται στις 120.000 ευρώ.
ΟΦΕΙΛΩΜΕΝΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ:
Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα νοιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια όλους όσοι εργάστηκαν στην ωρίμανση και ένταξη του έργου. Πρώτα απ’ όλα τους ανθρώπους που μόχθησαν για να σχηματιστεί ο φάκελος του έργου, μελετητές, στελέχη δημοτικών και άλλων υπηρεσιών που συνεργάστηκαν για την ολοκλήρωση της προετοιμασίας. Ξεχωριστά τους εθελοντές με πρώτο τον εικαστικό μας σύμβουλο, ακαδημαϊκό και γλύπτη κ. Θόδωρο Παπαγιάννη.
Έπειτα την πρόεδρο της «Επιτροπής 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου και τον Γενικό Διευθυντή κ. Θανάση Κανταρτζή για την ένταξη του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα υπό την αιγίδα της Επιτροπής 2021 και τη θετική εισήγηση στο υπουργείο Εσωτερικών.
Ευχαριστούμε τον αναπληρωτή υπουργό κ. Πέτσα, αρμόδιο για το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και τα στελέχη του Υπουργείου και της Διαχειριστικής Αρχής δια του προσώπου της κ. Πρίφτη για την συνδρομή τους, όπως επίσης και όλα τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης.
Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα προχωρά στην υλοποίηση σημαντικών έργων έχοντας στο πλευρό της πολύτιμους συμπαραστάτες τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες, τους οποίους και ευχαριστούμε, με πρώτο τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα, ο οποίος έμπρακτα δείχνει το ενδιαφέρον του για τον τόπο μας, όπως και οι βουλευτές κ. Ασημίνα Σκόνδρα, κ. Γ. Κωτσός, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κ. Νούσιος, και άλλοι φορείς, όπως το ΕΒΕΚ.
Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε δημόσια τους χορηγούς μας με πρώτο τον κ. Νίκο Χόντο, ο οποίος άμεσα ανταποκρίθηκε και πρόθυμα έγινε χορηγός της μελέτης ηλεκτροφωτισμού των βράχων, μελέτη με ιδιαίτερες απαιτήσεις και προϋποθέσεις.
Ευχαριστούμε τα ΜΜΕ, εθνικής, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας, τα οποία με τρόπο τους συμβάλλουν στην ανάδειξη θεμάτων του Δήμου και την προβολή της Λίμνης Πλαστήρα στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Στους υποστηρικτές του Δήμου εντάχθηκε ο κ. Μίλτος Κοτζαγερίδης με την εταιρία SKAYLINEBALLOONS, ο οποίος χωρίς αμοιβή διέθεσε στο Δήμο την μεγαλύτερη Ελληνική σημαία στον κόσμο σε ειδική πτήση, καθώς και τα αερόστατα για την ανάδειξη της λίμνης και την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού για την διεθνή προβολή της περιοχής μας.