Ειδήσεις

Ιωάννης Μακρής (Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Καρδίτσας) στο Ηχόραμα 100,8: Με διάφορα τερτίπια απογοητεύουν τον Έλληνα αστυνομικό


Για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, από το βήμα της ΔΕΘ, αναφορικά με τη νυχτερινή αποζημίωση και συνολικά για τις διεκδικήσεις του κλάδου μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Καρδίτσας Ιωάννης Μακρής. Ο κ. Μακρής ήταν καλεσμένος, τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00)  με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα όσα απασχολούν τον κλάδο τους.

Οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για υποκρισία και κοροϊδια σχετικά με τα διαχρονικά ζητήματά τους και την αντιμετώπιση αυτών και προαναγγέλουν κινητοποιήσεις.

Ένα πρώτο βήμα θα γίνει αυτή την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, στις 12:00, η Πανελλήνια Ομοσπονδία θα συναντηθεί, στα γραφεία της, με τις Ομοσπονδίες όλων των Σωμάτων Ασφαλείας προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους και να συντονίσουν τη δράση τους.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Μακρή στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

 

Η αύξηση 20% στη νυχτερινή αποζημίωση

«Διαχρονικά, τα Σώματα Ασφαλείας είναι τα πρώτα που διαδηλώνουν πριν από κάθε ΔΕΘ.

Σε αυτή τη ΔΕΘ, η αλήθεια είναι ότι σε αυτή τη ΔΕΘ οι ελπίδες μας ήταν ανεβασμένες για το αν θα ακούσουμε κάποια εξαγγελία του Πρωθυπουργού πάνω στα διαχρονικά αιτήματα όλων των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά, δυστυχώς, οι ελπίδες αποδείχτηκαν φρούδες.

Βέβαια, το επικοινωνιακό επιτελείο του Πρωθυπουργού με το να μιλήσει για μια αύξηση 20% στη νυχτερινή αποζημίωση, μπορεί να ακούγεται ωραίο αλλά στην πραγματικότητα μεταφράζεται σε ένα 50λεπτο ανά ώρα.

Μιλάμε για μια αύξηση η οποία έρχεται μετά από 22 χρόνια σταθερής τιμής στη νυχτερινή απασχόληση η οποία δεν είναι ένα υπέρογκο ποσό αλλά δυόμισι ευρώ περισσότερο το νυχτοκάματο, για κάθε ώρα που κάνεις υπηρεσία νυχτερινή.

Που είναι οι ώρες από 10 το βράδυ έως τις 6 τα ξημερώματα. Τότε που ο πολίτης κοιμάται στο σπίτι του ήσυχος γιατί κάποιοι έξω περιπολούν και διατηρούν την ασφάλεια που πρέπει να έχει κάθε ευνομούμενη πολιτεία.

Μιλάμε για ένα 50λεπτο της ώρας και όχι καθαρά αλλά μικτά.

Μιλάμε για 4 ευρώ περίπου στο 8ωρο.

Αυτή είναι η πραγματική αύξηση του 20%».

 

Η επικινδυνότητα του επαγγέλματος

«Η επικινδυνότητα του επαγγέλματος είναι ένα διαχρονικό αίτημα το οποίο ποτέ δεν έχει καθίσει μια κυβέρνηση να το συζητήσει σοβαρά με τις Ομοσπονδίες και να το κοστολογήσουμε, να δούμε πως μπορεί να επιτευχθεί.

Όλοι γνωρίζουν το αίμα των συναδέλφων μας που έχει χυθεί για την ασφάλεια, παρόλα αυτά όταν φθάνουμε στο ρεζουμέ, απουσιάζουμε επιδεικτικά.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία έχουμε θέσει.

Μιλάμε για τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Αστυνομίας γενικότερα.

Για την αναβάθμιση των αστυνομικών σε όλα τα επίπεδα.

Μας είχαν εξαγγείλει το 2019, μετά τον Έβρο, ότι δεν θα μας ξεχάσουν.

Το 20121 μας είπε ο κ. Πρωθυπουργός ότι θα μας αναλάβει προσωπικά.

Και φθάσαμε στο 2024.

Όταν οι συνάδελφοί μας είναι ευχαριστημένοι και ασφαλείς, τότε ατό μεταφράζεται και σε μεγαλύτερη ασφάλεια και ως προς τον πολίτη. Είναι αλληλένδετα.

Έχουμε μισθολόγιο, βαθμολόγιο το οποίο για εμάς δεν έχει έρθει στα προ μνημονίων επίπεδα και αυτό το εκλαμβάνουμε ως μια τεράστια κοροϊδια.

Αν θέλουνε να μας κάνουν επαίτες, τους λέμε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

Στο πεζοδρόμιο. Εκεί όπου μόνο, όπως φαίνεται, καταλαβαίνουν¨.

 

Η αύξηση της πενθήμερης εργασίας

«Η αύξηση της πενθήμερης εργασίας είναι επίσης παγωμένη.

Μιλάμε για πρόσληψη του προσωπικού που χρειάζεται γιατί η ΄΄τσάκιση΄΄ του προσωπικού φέρνει μεγάλο πρόβλημα τόσο στην επαρχία όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Για την κυβέρνηση και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη , το κέντρο είναι μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη».

 

Αποσπάσεις και αποζημιώσεις

«Η Αστυνομία της Καρδίτσας, αυτή τη στιγμή, έχει 60 μόνιμες αποσπάσεις, είτε με επιθυμία των συναδέλφων είτε χωρίς, για να πάνε να κάνουν υπηρεσία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ενώ έχει ψηφιστεί ένας νόμος ο οποίος ισοβάθμιζε τα έξοδα διαβίωσης των αστυνομικών όταν παίρνουν κάποια απόσπαση, από το 2024 ήρθε ένα νομοσχέδιο που επανέφερε την αποζημίωση αυτή και το πήγε 30 ευρώ.

Και, μετά από διαμαρτυρίες, το πήγε 45 ευρώ όπως ήταν.

Με διάφορα τερτίπια απογοητεύουν τον Έλληνα αστυνομικό, απογοητεύουν τις υπηρεσίες της επαρχίας και τους πολίτες.

Οδηγούν το Σώμα σε μεγαλύτερη εξαθλίωση».

 

Προηγούμενο άρθρο Το μήνυμα του Δ/ντή Β΄ θμιας Εκπ/σης Κων/νου Ζαχαρή ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς
Επόμενο άρθρο Ευχές για τη νέα σχολική χρονιά από τη βουλευτή Καρδίτσας της Ν.Δ. Ασημίνα Σκόνδρα