«Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας συγχρονιζόμαστε με τις ανάγκες της εποχής, απαντάμε με ενσυναίσθηση στην ανάγκη των πολιτών για ποιοτικές, αποτελεσματικές, ευέλικτες και γρήγορες υπηρεσίες και περνάμε σε ένα νέο σύστημα λειτουργίας, το impersonal governance, με καινοτόμα ψηφιακά έργα και δράσεις που έχουν διακριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών ως «καλές πρακτικές» του Αποθετηρίου Καινοτομιών της ελληνικής δημόσιας διοίκησης» τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στη διαδικτυακή εκδήλωση του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας με θέμα «Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή – ψηφιακές τεχνολογίες».
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της αυτοδιοίκησης αλλάζει τις σχέσεις στο εσωτερικό της Περιφέρειας αλλά και τη σχέση με τους πολίτες» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης. «Στόχος είναι η εξοικονόμηση ανθρώπινων και χρηματικών πόρων, ο χαμηλός περιβαλλοντικός αντίκτυπος, η μείωση της γραφειοκρατίας, η αύξηση της παραγωγικότητας, η καταπολέμηση των ανισοτήτων. Επεκτείνουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό και σε άλλους κρίσιμους τομείς όπως η υγεία, το περιβάλλον και ο τουρισμός, με βραβευμένα από την Ευρώπη έργα, που δίνουν προστιθέμενη αξία, δημιουργούν συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης και προσφέρουν ισχυρή στήριξη της απασχόλησης. Η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής εξελίξεων και μας οδηγεί σε μια νέα τεχνολογική πραγματικότητα, η οποία φέρνει σαρωτικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Ο κορωνοιός έχει διασταυρωθεί με τις νέες τεχνολογίες με τρόπους που εγείρουν νέα ερωτήματα σε μια παλιά συζήτηση. Το όριο ανάμεσα στην προστασία της υγείας και την κατάχρηση εξουσίας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και αλλάζει συνεχώς, καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία. Η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό, χωρίς το οποίο όλα τελούν υπό αίρεση και αμφισβήτηση, αλλά η σύγχρονη τεχνολογία επιβάλλει οι νόμιμες χρήσεις των ηλεκτρονικών μέσων να καθοριστούν πολύ προσεκτικά» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης
Τα ψηφιακά έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας
Με ευρωπαϊκά βραβεία και διακρίσεις καινοτομίας, τα ψηφιακά έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας αξιοποιούν τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών σε ένα ευρύ φάσμα κρίσιμων τομέων για την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία. Ενδεικτικά:
–Για τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοιού: δωρεάν σύστημα τηλεϊατρικής Dr. Button, διαδικτυακό νηπιαγωγείο kidoplanet, εφαρμογή SmartTimetable για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης, δημιουργία του πρώτου Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας Health Hub, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό πάνω από 300 μικρομεσαίων επιχειρήσεων και φορέων του δημοσίου τομέα στον τομέα της υγείας και των φαρμάκων.
–Στον τομέα του πολιτισμού: Στο Υποβρύχιο Μουσείο της Περιστέρας στην Αλόννησο, ενσωματώνονται καινοτομίες αιχμής: σύστημα NOUS υποβρυχίων καμερών παρακολούθησης του ναυαγίου σε real time, προηγμένο καταδυτικό σύστημα με ειδικά tablets, ειδική εγκατάσταση τρισδιάστατης, ψηφιακής απεικόνισης για εικονική κατάδυση στο ναυάγιο στο Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού στη Χώρα Αλοννήσου (βραβείο καινοτομίας από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού). Δύο βραβευμένα Μουσεία – «μίνι Πλανητάρια» Ψηφιακής Προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων στην Καλαμπάκα και του Ολύμπου στην Ελασσόνα, παραγωγή βίντεο εικονικής πραγματικότητας VR-360 για την προβολή τουριστικών προορισμών της Θεσσαλίας, σεμινάρια ψηφιακού μάρκετινγκ στον τουρισμό σε συνεργασία με τη Google. Δρομολογείται Πλανητάριο- Πολυχώρος Εικονικής πραγματικότητας στη Λάρισα.
–Για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης: σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων ΙΡΙΔΑ, προμήθεια πολυμηχανημάτων μεγάλης παραγωγής, οπτικοακουστική αναβάθμιση αίθουσας Περιφερειακού Συμβουλίου, εφαρμογή ps.thessaly.gov. gr αυτοματοποιημένης ενημέρωσης των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, ηλεκτρονική ασφάλεια και προστασία δεδομένων (email anti-Phishing), επανασχεδιασμός του ιστοχώρου thessaly.gov.gr και υλοποίηση εφαρμογής για ηλεκτρονικά ραντεβού. Τα παραπάνω έργα ενσωματώθηκαν στο innovation.gov.gr του Υπουργείου Εσωτερικών ως καινοτόμα έργα- καλές πρακτικές της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.
–Στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας: Ψηφιακή πλατφόρμα thess–entaxis.gr του Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την ενημέρωση και επικοινωνία του πολίτη με όλες τις Δομές Κοινωνικής Ένταξης και τις υπηρεσίες που προσφέρουν.
–Στον τομέα του περιβάλλοντος: Σταθμός Μέτρησης της Κλιματικής Αλλαγής στο Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου, ενίσχυση Εθνικού Δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα και της λειτουργίας του συστήματος τηλεμετάδοσης των δεδομένων μέτρησης, προμήθεια νέων Σταθμών Μέτρησης, ηλεκτρονική παρακολούθηση της λειτουργίας της λίμνης Κάρλα, «έξυπνα» συστήματα πυρανίχνευσης.
-Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί την προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής σε όλα τα δημόσια σχολεία κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης και χρηματοδοτεί την εθνική συμμετοχή σε προγράμματα του e trikala.
-Στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης έχουν εγκριθεί προτάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών των Διευθύνσεων Μεταφορών, την κατάρτιση ψηφιακού χάρτη του Διατροφικού Πλούτου της Θεσσαλίας και την Ανασύνταξη και Αναβάθμιση του συστήματος άμεσης κοινωνικής παρέμβασης της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.
Ομιλητές
Ο επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EUROPE DIRECT Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Βασίλειος Χατζηκαμαγιάννης αναφέρθηκε στον άξονα προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή – ψηφιακές τεχνολογίες», παρουσιάζοντας παράλληλα το σκοπό, τους επιμέρους στόχους καθώς και τις δράσεις του Κέντρου, στο πλαίσιο του ετήσιου σχεδίου επικοινωνίας για το 2021.
-Ο ειδικός συνεργάτης Δημάρχου Τρικκαίων κ. Χάρης Καλλιάρας, αναφέρθηκε στη Στρατηγική Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δήμου Τρικκαίων και πως αυτή συμβαδίζει με το όραμα του Δήμου για μια πόλη λειτουργική και φιλική προς τον πολίτη, στοχεύοντας στη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής, στη Βιώσιμη Μετακίνηση, στη Βελτίωση Εξυπηρέτησης Πολίτη και Επιχείρησης, στην Εξοικονόμηση Ενέργειας – Μείωση Ενεργειακού Αποτυπώματος Δημοτικών Κτιρίων.
-Ο δημοσιογράφος και ταμίας ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας κ. Κώστας Γκιάστας, αναφέρθηκε στη διαχείριση της πληροφορίας στη νέα ψηφιακή εποχή αναλύοντας τόσο τις ευκαιρίες όσο και τις απειλές. Μίλησε για σημαντικότητα της λήψης των συνεχόμενων πληροφοριών όσο και για τη σπουδαιότητα της τοποθέτησης των «φίλτρων» από επαγγελματίες δημοσιογράφους. Στάθηκε ιδιαίτερα στην αξία της φυσικής παρουσίας στο χώρο του ρεπορτάζ κάτι που μειώνεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια.
-Στην εισήγησή του ο κ. Βασίλης Γερογιάννης, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσίασε τους τρόπους με τους οποίους δημιουργούνται και διαδίδονται οι ψευδείς ειδήσεις (fake news) στο διαδίκτυο και στα ψηφιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή της πανδημίας. Δόθηκε έμφαση στις τεχνικές εντοπισμού της παραπληροφόρησης (disinformation) και της λανθασμένης πληροφόρησης (misinformation), με χρήση τεχνολογικών εργαλείων, καθώς και στη σημασία του εγγραμματισμού στα ψηφιακά μέσα (digital media literacy) με στόχο την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των πολιτών.
-Ο κ. Μιχάλης Γλαμπεδάκης, Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ανέπτυξε το θέμα «Η Τηλεργασία στην Ελλάδα». Παρουσίασε τα πρώτα δειλά βήματα και τη προοπτική της στο μέλλον, καθώς και τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που πραγματοποίησε με τους συνεργάτες του. Αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που προσφέρει η τηλεργασία καθώς και τους κινδύνους που αυτή υποκρύπτει.
-Ο ειδικός συνεργάτης Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Φανούριος Παναγόπουλος αναφέρθηκε σε εμπειρικές πρακτικές των επιχειρήσεων του Νομού Μαγνησίας σχετικά με την τηλεργασία στις επιχειρήσεις. Παρουσίασε τα οφέλη της τηλεργασίας για τις επιχειρήσεις καθώς και τις προκλήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας. Τόνισε την επιβεβλημένη και άμεση εφαρμογή επιτυχημένων πολιτικών στήριξης των επιχειρήσεων από την πολιτεία και τους φορείς, σε θέματα αναβάθμισης υποδομών, εκπαίδευσης, και καθοδήγησης που θα τους επιτρέψει να υιοθετήσουν το νέο μοντέλο εργασίας και να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει.