Για το έργο στους τομείς δράσης του αλλά και το πώς οραματίζεται το αύριο μίλησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Καρδίτσας, και εκ νέου υποψήφιος με τον συνδυασμό του Βασίλη Τσιάκου «Καρδίτσα ο τόπος μας», Ηλίας Σχορετσανίτης, στη συνέντευξη που παραχώρησε, το μεσημέρι της Τετάρτης 4 Οκτωβρίου, στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM), στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Ερώτηση: Κύριε Σχορετσανίτη, ξεκινώντας τη συζήτησή μας με το έργο σας ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Καρδίτσας, στον νευραλγικό αυτόν τομέα, τι απολογισμό κάνετε; Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες αλλά και οι μεγαλύτερες κατακτήσεις;
Απάντηση: Πολύ σωστά είπατε, το οικονομικό τμήμα είναι η καρδιά του Δήμου Καρδίτσας, είναι όντως ένα νευραλγικό κομμάτι γιατί από εκεί ξεκινούν όλα.
Όταν ανέλαβα, πρώτα έπρεπε να προσαρμοστώ στο καινούργιο λογιστικό σύστημα που είναι το δημόσιο, γιατί έρχομαι από τον ελεύθερο τομέα, είμαι οικονομολόγος.
Διαπίστωσα ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα και έκανα έναν συνδυασμό μέσα στο πρώτο εξάμηνο.
Βέβαια, «όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο Θεός γελάει» και όλα αυτά τα σχέδια ανατράπηκαν από τον ερχομό πρώτα του κορωνοϊού και κατά δεύτερον του Ιανού, όπου ο Δήμος Καρδίτσας βρέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα με ενάμισι χρόνο.
Ξαναανέλαβα τον Μάϊο του 2023 τη θέση του Αντιδημάρχου Οικονομικών από τον Αύγουστο του 2021 που αντικαταστάθηκα, για να έρθει τώρα η δεύτερη θεομηνία, αυτή του Daniel και να ανατρέψει και πάλι όποιον οικονομικό σχεδιασμό είχαμε για το υπόλοιπο της σεζόν.
Βέβαια, μπορούμε να κάνουμε έναν μίνι απολογισμό. Μειώσαμε τα τέλη για να ελαφρύνουμε τους δημότες. Είμαστε από τις λίγες Δημοτικές αρχές που το έχουμε κάνει. Και κατά ένα μεγάλο ποσοστό πάνω από 15%.
Βέβαια, οι δυσκολίες των δημοτών συντέλεσαν ώστε να αυξηθούν τα ανείσπρακτα έσοδα του Δήμου. Βλέπουμε δυσκολία στην πληρωμή λογαριασμών ρεύματος. Και η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν βοηθάει πάλι, από την άλλη πλευρά, γιατί δίνεται παράταση στην καταβολή πληρωμών. Οπότε, θα χρειαστεί βοήθεια και κρατική αρωγή για να μπορέσει ο Δήμος να σταθεί στα πόδια του τους επόμενους μήνες.
Νομίζουμε, όμως, ότι έχουμε τη δυνατότητα με καινούργιο σχεδιασμό από τη νέα χρονιά, από την καινούργια δημοτική θητεία, εάν δώσει ο Θεός και εκλεγούμε, να ανορθώσουμε τα οικονομικά του Δήμου.
Είμαστε φτωχός Δήμος, να το πω έτσι, γιατί δεν έχουμε έσοδα από κάποιες μεγάλες παραγωγικές μονάδες. Τα έσοδά μας είναι από τα τραπεζοκαθίσματα, από το 0,5% της εστίασης, από τα τέλη άρδευσης, από τα άλλα τέλη.
Ποιος, αυτή την εποχή, θα πείσει τους αγρότες, για παράδειγμα, να πληρώσουν τέλη άρδευσης.
Υπάρχουν προβλήματα. Τα οποία είναι προκλήσεις. Καλούμαστε να περάσουμε στο πεδίο των διεκδικήσεων. Ώστε να σταθούν στα πόδια τους και οι αγρότες που είναι οι αιμοδότες της τοπικής οικονομίας.
Αλλά και ο Δήμος, το κοινό μας ΄΄μαγαζί΄΄ να μπορέσει και αυτός να παραμείνει όρθιος και να υποστηρίζει γιατί το έργο του δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι και κοινωνικό. Και εκεί οφείλουμε να δώσει η κυβέρνηση μια μεγαλύτερη προσοχή. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δηλαδή.
Από την άλλη πλευρά, προσπαθήσαμε να αυξήσουμε τα έσοδα. Κάναμε ενέργειες. Ο Δήμος Καρδίτσας μπήκε σε μια Ενεργειακή Κοινότητα επί παραδείγματι η οποία θα αποφέρει 200.000 ευρώ το χρόνο στο Δήμο μας και είναι ένα μεγάλο επίτευγμα.
Και οφείλουμε να κάνουμε και κάποιες ενέργειες εξωστρέφειας που είχαμε, βέβαια, τροχοδρομήσει αλλά ανατράπηκαν στην πορεία.
Ερώτηση: Παράλληλα, είστε Πρόεδρος της Επιτροπής διαχείρισης του αεροδρομίου Μυρίνης. Σε αυτόν τον τομέα, τι βήματα έγιναν;
Απάντηση: Το αεροδρόμιο Μυρίνης αποτελεί έναν πόλο εξωστρέφειας για το Δήμο Καρδίτσας. Θα μπορούσε να αναπτυχθεί.
Έχουμε κάνει αιτήματα για να μπορεί να λειτουργεί το πρωί. Είναι βασικό. Είναι ΄΄κλειδί΄΄ για το αεροδρόμιο Μυρίνης να μπορεί να λειτουργεί πρωινές ώρες γιατί μπορούν να έρθουν Σχολές πιλοτών.
Έχουμε έρθει σε επαφή με τρεις Σχολές πιλότων οι οποίες βρήκαν κατάλληλο το πεδίο Μυρίνης και λόγω νηνεμίας και λόγω τοποθεσίας στο κέντρο της Ελλάδας ώστε να μπορούν να εκπαιδεύουν πιλότους από τη Μέση Ανατολή και από χώρες της Ασίας κυρίως. Και εκπαιδεύονται για να πετάνε μπόινγκ, μεγάλα αεροσκάφη. Και είναι υψηλό το τίμημα, μάλιστα, της εκπαίδευσής τους.
Εάν λειτουργούσαμε πρωί, αυτές οι εταιρείες θα μπορούσαν να έρθουν εδώ, να μας φέρουν 60 με 70 άτομα η καθεμιά στην Καρδίτσα, θα ζουν εδώ για ένα διάστημα ενός με δυο μήνες μέχρι να εκπαιδευτούν, με όλα τα οφέλη που συνεπάγεται αυτό για την τοπική οικονομία.
Παραλάβαμε το αεροδρόμιο Μυρίνης χωρίς να έχει γίνει τίποτα από το 2014 και ένθεν από το όραμα και την υλοποίηση του οράματος του Κώστα Παπαλού.
Για εμένα αποτελεί σημαντικό κομμάτι η εξωστρέφεια. Είναι μια πύλη προς έναν άλλο κόσμο ένα αεροδρόμιο. Γιατί μπορεί να έρθει ο οποιοδήποτε από οπουδήποτε.
Και είχαμε και μια μικρή τουριστική κίνηση από Γερμανούς που ήρθαν είτε από Αμερικάνους που κάνουν τις διακοπές τους με αεροσκάφος
Το μόνο που εμείς προσθέσαμε ήταν να βάλουμε χημικές τουαλέτες που δεν υπήρχαν. Προχωρήσαμε την περίφραξη αλλά δεν ολοκληρώθηκε το σχέδιο αυτό και την ασφαλτόστρωση και είναι στα επόμενα σχέδια του δημάρχου να το περάσουμε σε κάποια από τις επόμενες αγροτικές οδοποϊίες ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση.
Επίσης, εκεί πέρα υπάρχουν τρεις Αερολέσχες οι οποίες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο Μυρίνης και μας τιμάει η παρουσία τους γιατί κάνουν συνέχεια είτε αγώνες είτε δράσεις και κρατάνε ζωντανό το αεροδρόμιο. Έχουμε άψογη συνεργασία και πιστεύω να δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουν το αεροδρόμιο όλοι.
Δηλαδή, το όραμά μου είναι να είναι ένας χώρος όχι μόνο αθλητισμού αλλά και αναψυχής. Να έρχονται οικογένειες με τα παιδιά τους, να παρακολουθούν και ενδεχομένως να μπορούν και αυτοί να πετάξουν. Είναι για ελαφρά και υπερελαφρά αεροσκάφη.
Βέβαια, στα σχέδιά μας είναι να μπει σε κάποιο επόμενο ΕΣΠΑ το αεροδρόμιο ώστε είτε να μεγαλώσει ο αεροδιάδρομος είτε να κάνουμε κάποια ντολ τα οποία θα ανήκουν στο Δήμο και νοικιάζονται σε εταιρείες έτσι ώστε να έχουμε και το αντίστοιχο έσοδο το οποίο θα έρχεται πάλι πίσω ανταποδοτικά στο αεροδρόμιο Μυρίνης.
Ερώτηση: Στις αρμοδιότητές σας είχατε επίσης την παρακολούθηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπου ξεχωρίζει η πρόταση του Δήμου για ένταξη στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030. Μιλήστε μας γι ΄ αυτό το πεδίο δράσης.
Απάντηση: Θα αρχίσω πρώτα από ένα παράπονό μου. Οφείλει η Καρδίτσα να φύγει από τη μιζέρια. Ταξίδεψα στο εξωτερικό με τον δήμαρχο, πήγαμε στις Βρυξέλλες όταν εκλεχτήκαμε τον Οκτώβριο του 2019 και έκτοτε χρειάστηκαν και άλλα ευρωπαϊκά ταξίδια τα οποία δεν έγιναν ποτέ. Και αυτό διότι πετροβολούσαν από την αντιπολίτευση ότι σπαταλάμε τα λεφτά του Δήμου σε εκδρομές. Δεν είναι εκδρομές. Ο Δήμος Καρδίτσας, από τη στιγμή που κέρδισε το πρώτο βραβείο στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, είναι γνωστός πανευρωπαϊκά, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Civitas όπου εκπροσωπούνται χιλιάδες Δήμοι. Δηλαδή, η γνώμη του ακούγεται. Συμμετέχουμε σε μελέτες για τη βιώσιμη κινητικότητα και είναι γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δοθούν σε όλους τους Δήμους. Η γνώμη μας μετράει. Δεν μπορεί ο Δήμος Καρδίτσας να απουσιάζει από όλα αυτά τα ευρωπαϊκά ραντεβού που γίνονται είτε με τηλεδιάσκεψη, δεν λέω ότι η φυσική παρουσία είναι πάντα απαραίτητη, αλλά κάποιες φορές χρειάζεται. Και προκειμένου, πολλές φορές, για να μην δεχτούμε τις πέτρες της αντιπολίτευσης, απουσιάζουμε βάζοντας τρικλοποδιά στα πόδια μας.
Τώρα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα των 100 ουδέτερων κλιματικά πόλεων, δεν είναι πρόγραμμα ακριβώς. Είναι μια αποστολή που εξήγγειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι πόλεις αυτές είναι ενδεικτικές, Δηλαδή, η Καρδίτσα μπορεί να μην επελέγη στις 100 ουδέτερες κλιματικά πόλεις, γιατί επελέγη ο διπλανός Δήμος Τρικκαίων, αλλά μπορούμε να συνεργαστούμε, να κάνουμε twining, δηλαδή δίδυμες πόλεις, ώστε να πάρουμε τις καλές πρακτικές, το know how, το πώς μπορούμε να μειώσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα και να συνεργαστούμε. Και τα χρήματα δεν σημαίνει ότι θα πάνε σε αυτές τις 100 πόλεις. Τα χρήματα πάνε σε όποιον έχει τη διάθεση και μπορεί να κάνει μελέτες και να πει ότι είμαι έτοιμη και οργανωμένη πόλη για να πάρουν κάποια κονδύλια και να τα εφαρμόσουν στην περιοχή τους.
Σε αυτό το πεδίο πιστεύω ότι έχουμε ένα πολύ καλό ευρωπαϊκό τμήμα, με καλούς εξωτερικούς συνεργάτες και η Καρδίτσα έχει λόγο στο μέλλον να πιστεύει βάσιμα ότι αυτά τα χρήματα θα έρθουν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Και όταν μιλάμε για τοπική κοινωνία έχει άμεση σχέση αυτό που μας λέει η ευρωπαϊκή οδηγία, δηλαδή μειώστε τους ρύπους των πόλεων. Σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε περισσότερα ηλεκτρονικά οχήματα, ηλεκτρικά λεωφορεία. Θα βάλουμε ηλεκτρικά λεωφορεία σε στάσεις για να πηγαίνουν τα παιδιά στα σχολεία και ενδεχομένως να δοθούν χρήματα από το Δήμο ώστε να είναι δωρεάν Θα είναι αθόρυβα, το κέντρο θα γίνει πιο πράσινο, πιο προσβάσιμο από τον πεζό και από τον ποδηλάτη. Δηλαδή, μια πόλη πραγματικά ανθρώπινη.
Ερώτηση: Ποιοι λόγοι σας ώθησαν να είστε εκ νέου υποψήφιος με τον συνδυασμό του Βασίλη Τσιάκου «Καρδίτσα ο τόπο μας»; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;
Απάντηση: Από ό,τι γνωρίζετε, συνεργάζομαι με τον σημερινό δήμαρχο, έχω εκλεγεί ως υποψήφιος δήμαρχος με την παράταξη ΝΕΣΤΩΡ, και μου έκανε την τιμή ο δήμαρχος να με αξιώσει να αναλάβω το αξίωμα του Αντιδημάρχου Οικονομικών. Πλέον γίναμε μια ομάδα. Και όταν μια ομάδα περνάει μέσα από δυσκολίες, όσο συνεργαζόμαστε, δενόμαστε. Και άρα, έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Γι ΄ αυτό και η ομάδα μας κατάφερε να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες και να ανταπεξέλθει του Ιανού, του Daniel, του κορωνοϊού, της ενεργειακής κρίσης, της τοπικής φτώχειας που υπάρχει και να κρατήσει το Δήμο ζωντανό. Με τα λάθη και τις παραλείψεις που έκανε.
Οι στόχοι μας πλέον είναι για να αναπροσαρμόζονται. Βλέπουμε ότι ζούμε σε μια εποχή η οποία κινείται ταχύτατα. Και με την τεχνητή νοημοσύνη. Τα καιρικά φαινόμενα έχουν αλλάξει.
Οφείλουμε να έχουμε στόχους αλλά παράλληλα να έχουμε ανοιχτό το πεδίο να τους αναπροσαρμόσουμε άμεσα ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των δημοτών. Γιατί αυτούς εκπροσωπούμε. Γι ΄ αυτούς είμαστε εδώ.
Το όραμά μας είναι καταρχάς να δημιουργήσουμε πάλι το αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη. Αυτό που λείπει αυτή τη στιγμή.
Είδαμε στην πρόσφατη βροχή, πολίτες ανέβασαν τα αυτοκίνητά τους στην πλατεία Καμινάδων, άλλοι έβαλαν σακιά με άμμο στα μαγαζιά, για μια βροχή τυπική που συμβαίνει συχνά στην Καρδίτσα. Αλλά υπάρχει αυτή η φοβία.
Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε και αυτό δεν γίνεται με άλλο τρόπο παρά με διεκδικήσεις. Στη γενική κυβέρνηση, στα κέντρα εξουσίας ώστε να έρθουν κονδύλια, να γίνουν επιτέλους κάποια έργα, είτε ζώνες ανάσχεσης είτε φράγματα που θα λύσουν το θέμα των πλημμυρών. Έριξε 950 χιλιοστά βροχής. Μπορούν 1.500 χιλιοστά βροχής να μας καλύψουν; Κανείς δεν ξέρει. Αλλά εμείς οφείλουμε να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατόν για να περιφρουρήσουμε το αίσθημα της ασφάλειας στον πολίτη.
Από εκεί και πέρα, έχω και εγώ τα οράματά μου ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών. Να εξυγιανθεί ο Δήμος, να μπορέσουμε να μειώσουμε τα ανείσπραχτα που έχουμε, να προσλάβουμε καινούργιους υπαλλήλους, νέους επιστήμονες, με όρεξη για δουλειά, με θέληση. Και η Καρδίτσα έχει πολλά παιδιά που θα μπορούσαν όχι απλά να βοηθήσουν το Δήμο αλλά να τον απογειώσουν.
Ερώτηση: Τι άλλο οραματίζεστε για το αύριο της Καρδίτσας; Τι θα θέλατε να δείτε να αλλάζει;
Απάντηση: Η νοοτροπία. Αλλά η νοοτροπία αλλάζει πρωτίστως με πρότυπα, με παραδείγματα, με υποδείγματα.
Εμείς πρώτα από όλα που ασχολούμαστε με τα κοινά, οφείλουμε να είμαστε εμείς το πρότυπο. Από το αν θα πετάξουμε κάτω το τσιγάρο μέχρι τη συμπεριφορά μας στον πολίτη και πως αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά του. Δεν μπορούμε να λένε σε όλους ναι αλλά να λέμε την αλήθεια.
Να αλλάξει άποψη ο πολίτης και για την πολιτική και για τους τοπικούς πολιτικούς. Ότι είναι εκεί για το δικό τους καλό.
Από την άλλη, και ο πολίτης πρέπει να καταλάβει ότι δεν γίνεται να έχουμε κοινά πράγματα και να τα διαλύουμε εν μια νυκτί. Φτιάχνουμε μια παιδική χαρά και την άλλη μέρα οι πόρτες είναι διαλυμένες. Αυτό είναι θέμα παιδείας. Πρέπει να αρχίσει μέσα από την οικογένεια και το σχολείο ένα πνεύμα συνεργασίας και κοινωνικής προσφοράς.
Ερώτηση: Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους πολίτες; Για ποιόν λόγο, στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, οι πολίτες να εμπιστευτούν για δεύτερη θητεία τον συνδυασμό του Βασίλη Τσιάκου «Καρδίτσα ο τόπος μας» και εσάς προσωπικά;
Απάντηση: Πιστεύω πως είναι μονόδρομος το να εμπιστευτούμε τον συνδυασμό του νυν δημάρχου. και μελλοντικού κατά τη δική μου εκτίμηση, Βασίλη Τσιάκου.
Γιατί το βάρος πλέον θα περάσει στο πεδίο των διεκδικήσεων. Και ο Βασίλης έχει δείξει ότι έχει και τις προσβάσεις στην κεντρική εξουσία και τη δύναμη ώστε να διεκδικήσει κονδύλια για την περιοχή μας, να απαιτήσει. Είναι και πρώην συνδικαλιστής και ξέρει τον τρόπο με τον οποίο θα διεκδικήσει για την περιοχή του.
Νομίζω ότι αυτόν πρέπει να εμπιστευτούν οι πολίτες και κατά δεύτερο λόγο όλους μας τους δημοτικούς συμβούλους.
Υπάρχουν άξιες κυρίες και άξιοι κύριοι στο ψηφοδέλτιο για να τους εκπροσωπήσουν στο Δήμο Καρδίτσας.
Καταφέραμε να επαναφέρουμε μετά τον Ιανό την πόλη με ταχύτητα. Μέσα σε δυο χρόνια λίγα σημάδια είχαν μείνει από τον Ιανό. Αυτό θέλουμε να καταφέρουμε και τώρα με τον Daniel.
Πρέπει οι προσπάθειες να ενταθούν και να πάνε σε επίπεδο Περιφέρειας. Γιατί καλώς η πόλη δεν χτυπήθηκε από τον Daniel αλλά τα οικονομικά αποτελέσματα θα γυρίσουν στην πόλη.
Και εγώ ελεύθερος επαγγελματίας είμαι,. Στην πόλη δραστηριοποιούμαι και βλέπω μια δυσκολία ήδη να υπάρχει.
Θα ενταθούν στο μέλλον ατά τα οικονομικά προβλήματα και πρέπει να ενσκύψει το κράτος. Όπως έκανε με τις παραμεθόριους περιοχές, με μειωμένο ΦΠΑ, με κίνητρα για να εγκατασταθούν βιομηχανίες και άλλα.
Όλα αυτά σε συνεργασία με το άξιο Επιμελητήριο Καρδίτσας που έχουμε ώστε να κάνουμε ένα πακέτο αιτημάτων, αυτά να εισακουστούν και ελπίζω ο κρατικός προϋπολογισμός να τα αντέξει και να μας τα αποδώσει σαν περιοχή γιατί το έχουμε ανάγκη. Δεν το επαιτούμε. Το έχουμε ανάγκη για να μπορέσουν να μείνουν στον τόπο μας, στην Καρδίτσα.